Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετρά ήδη δέκα μήνες

Ο Ποντολιάκ σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου τόνισε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν «χρειάζεται να επιστρέψει πίσω στην πραγματικότητα»

O Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ισχυρίζεται ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενόσω η χώρα είναι αντιμέτωπη με νέες επιθέσεις και δεν υπάρχει ούτε μία ένδειξη ότι η σύγκρουση οδεύει προς το τέλος της.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν διαμήνυσε εκ νέου πως «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με οποιονδήποτε εμπλέκεται σχετικά με αποδεκτές λύσεις, αλλά εξαρτάται από εκείνους. Δεν είμαστε αυτοί που αρνούνται να διαπραγματευτούν. Αυτοί αρνούνται».

Οι δηλώσεις αυτές του Ρώσου προέδρου πραγματοποιούνται, ενώ οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία. Η Χερσώνα, Παραμονή των Χριστουγέννων, βάφτηκε με αίμα, αφού οι Ρώσοι βομβάρδισαν το κέντρο της πόλης που ένα μήνα και κάτι νωρίτερα είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν με τους Ουκρανούς να επιστρέφουν νικητές σε αυτή. Ο απολογισμός της πιο σφοδρής, εδώ και καιρό, επίθεσης στην περιοχή είναι τουλάχιστον 16 νεκροί και 64 τραυματίες.

Οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να μην χάσουν αυτόν τον πόλεμο που συμπλήρωσε ήδη 10 μήνες και έχει πλέον εισέλθει στον 11ο μήνα συγκρούσεων. Με ανάρτησή του στο Τουίτερ ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαϊλο Ποντολιάκ σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου τόνισε ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν «χρειάζεται να επιστρέψει πίσω στην πραγματικότητα» προσθέτοντας πως «είναι ολοφάνερο ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί διαπραγματεύσεις αλλά ότι προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο μήνυμά του για την ημέρα των Χριστουγέννων απηύθυνε μήνυμα αισιοδοξίας και σθένους στους Ουκρανούς. «Ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι, θα βρούμε ο ένας τον άλλον και θα αγκαλιαστούμε σφιχτά. Κι εάν δεν υπάρχει θέρμανση, θα αγκαλιαστούμε για πολλή ώρα για να ζεστάνουμε ο ένας τον άλλον. Αυτές τις γιορτές, θα γιορτάσουμε όπως πάντα. Θα χαμογελάμε και θα είμαστε χαρούμενοι, όπως πάντα. Με μία διαφορά: δεν θα περιμένουμε το θαύμα γιατί θα το δημιουργήσουμε μόνοι μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν δύο φορές τα Χριστούγεννα σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια και τρεις ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το απόγευμα της Κυριακής την πόλη του Κραματόρσκ στο Ντόνετσκ καθώς επίσης και την Αβντίκα όπου μία γυναίκα τραυματίστηκε. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου, η προέλαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο στρατηγικής σημασίας Μπαχμούτ φέρεται να επιβραδύνεται προσωρινά.

Μέχρι φέτος οι περισσότεροι Ουκρανοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, ακολουθώντας το παλαιό ημερολόγιο. Όμως αυτή τη χρονιά μπορούσαν να επιλέξουν να τα γιορτάσουν στις 25 Δεκεμβρίου και πολλοί το έπραξαν με την ελπίδα για ειρήνη να παραμένει άσβεστη. Όμως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για να διανυθεί.

Από τη μία ο Πούτιν που παρουσιάστηκε ανοικτός σε διαπραγματεύσεις ενώ το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θα πολεμήσει μέχρι όλοι οι στόχοι του να επιτευχθούν. Και από την άλλη το Κιέβο το οποίο έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ησυχάσει έως ότου εκδιωχθεί και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από την ουκρανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας.

«Ας σιγήσουν τα όπλα κι ας τελειώσει άμεσα ο παράλογος πόλεμος στην Ουκρανία» είπε στην ομιλία του ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος. Το τέλος όμως του πολέμου μοιάζει ακόμη μακρινό και το αδιέξοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει… ανίκητο.

Πηγή: skai.gr