Φορολογικές υποθέσεις: Ποιες “σβήνονται” την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Η ΑΑΔΕ δεν θα μπορεί διεκδικήσει οφειλές από τους υπόχρεους για ορισμένες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις καθώς αυτές θα παραγραφούν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ορισμένες από αυτές είναι:

Οι φορολογικές υποθέσεις του 2006.

Η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής για τις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Συνεπώς η εφορία μπορεί να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2011.

Πρόκειται για υποθέσεις που προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία. Για παράδειγμα τα εικονικά τιμολόγια για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι αποκρύφτηκε εισόδημα και υπήρξε περίπτωση φοροδιαφυγής. Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος της μη παραγραφής ήταν η 10ετία.

Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2011.

Αυτό αφορά τις υποθέσεις για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ίσχυε 10ετής περίοδος παραγραφής.

Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος  για τη χρήση του 2013.

Οι επιτηδευματίες υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις και για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής έφτανε στα 8 έτη.

Οι φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2016 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ).

Πρόκειται για αυτές που  είχαν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή είχαν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ  ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ

Το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής για τις φορολογικές υποθέσεις είναι η 15ετία ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση, όπως αναφέρει απόφαση του ΣτΕ.

Οι ελεγκτές  της ΑΑΔΕ προσπαθούν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων και να στείλουν πριν από την εκπνοή του 2022 τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων στους φορολογουμένους διότι μετά τις 31 Δεκεμβρίου παραγράφονται.

Υπενθυμίζεται πως σχετική απόφαση του ΣτΕ αναφέρει πως το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει σημειώματα με πρόστιμα θα πρέπει να τα πληρώσουν μέσα σε 30 ημέρες, ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος  μπορεί μέσα σε 10 ημέρες  να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.