Πότε παγώνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη στο δημόσιο

Στις περιπτώσεις πάντως που ο πλειστηριασμός πρέπει να προχωρήσει, η ΑΑΔΕ θέτει πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Μην προχωράτε σε κατάσχεση ακινήτου το οποίο αποτελεί πρώτη κατοικία κι έχει αξία κάτω από το όριο της απαλλαγής του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Αυτή είναι η οδηγία/εντολή που έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ και ο επικεφαλής της Γιώργος Πιτσιλής στους προϊσταμένους των ΔΟΥ και το….Χριστουγεννιάτικο δώρο σε χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν λόγω χρεών να χάσουν το σπίτι τους.

Η σχετική εντολή είναι μέρος του εγχειριδίου που κοινοποίησε η ΑΑΔΕ στις εφορίες με κατευθύνσεις για το πώς θα πρέπει να πράττουν στις περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη στο Δημόσιο. Στο εγχειρίδιο αναφέρεται ρητά ότι η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού δεν υφίσταται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος όπως όταν το ακίνητο του οφειλέτη αποτελεί αποδεδειγμένα κύρια και μοναδική κατοικία η οποία και καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης. Η αξία της τονίζεται δεν πρέπει να απέχει σημαντικά από τα αφορολόγητα όρια απαλλαγής από τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτου ως πρώτη κατοικίας.

Το όρια αυτά είναι 200.000€ για τον άγαμο, 250.000€ για το ζευγάρι και 275.000€ για τον έγγαμο ΑμΕΑ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 25.000€ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000€ για καθένα από τα επόμενα παιδιά. Δηλαδή :

-Άγαμος: 200.000€

-Έγγαμος: 250.000€

-Έγγαμος: ΑΜΕΑ 275.000€

-Έγγαμος με ένα παιδί: 275.000€

-Έγγαμος με δύο παιδιά: 300.000€

-Έγγαμος με τρία παιδιά: 330.000€

-Έγγαμος με τέσσερα παιδιά: 360.000€

Εφόσον η αντικειμενική αξία είναι χαμηλότερη από αυτά τα όρια, ο πλειστηριασμός δεν θα προχωράει και η εφορία θα επιχειρεί να εισπράττει τα οφειλόμενα με άλλα μέσα όπως την κατάσχεση άλλων περιουσιακών στοιχείων κινητών ή ακίνητων εφόσον υπάρχουν.

Στις περιπτώσεις πάντως που ο πλειστηριασμός πρέπει να προχωρήσει, η ΑΑΔΕ θέτει πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Για την κατάσχεση κινητών μετά την παρέλευση τουλάχιστον 15 ημερολογιακών ημερών από την επιβολή της κατάσχεσης.

Για την κατάσχεση ακινήτου, μετά την παρέλευση 40 ημερών ή το αργότερο εντός 4 μηνών από την επιβολή της κατάσχεσής.

Πηγή: Skai.gr