H αγάπη των Ελλήνων του Μπρονξ για τον π. Βασίλειο Λούρο

Από: anamniseis.net

Απίστευτη είναι η αγάπη των Ελλήνων του Μπρονξ για τον π. Βασίλειο Λούρο, που τον Δεκέμβριο του 2020 ανέλαβε τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής.

Το κοινοτικό συμβούλιο και κυρίως η νεότερη γενιά της κοινότητας κάθε φορά που επισκεπτόμασταν την ιστορική ενορία εκδήλωναν με τον δικό τους τρόπο και με την δέουσα διακριτικότητα την αγάπη και την εκτίμηση για το έργο του π. Βασιλείου Λούρου

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, τα νεότερα στελέχη μας ενημέρωσαν για την έκπληξη που ετοίμαζαν για την 2η επέτειο της ανάληψης των καθηκόντων του π. Βασιλείου Λούρου και μας κάλεσαν να παραστούμε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουμε το μυστικό στον τιμώμενο.

Το πρωί της Κυριακής, 18 Δεκεμβρίου 2022 την ώρα που εισερχόμασταν στον ναό για την Θεία Λειτουργία μας πλησίασαν και πάλι και μας ικέτευσαν να μην τους χαλάσουμε την έκπληξη.

Ο ιερός ναός ήταν κατάμεστος – ως συνήθως – αλλά οι περισσότεροι νόμιζαν ότι μετά το πρόγευμα με τον ‘Αγιο Βασίλη που θα παρέθεταν στην κοινοτική αίθουσα – το πολύ σε μια ώρα – θα αναχωρούσαν για τα σπίτια τους.

Ουδείς, όμως μπορούσε να φανταστεί ότι η γιορτή θα ήταν τριπλή και θα κρατούσε πάνω από δύο ώρες.

Κι αυτό διότι την ώρα που απολάμβαναν το γεύμα βρισκόταν σε εξέλιξη ο τελικός του Μούντιαλ. Η παράταση του αγώνα και τα πέναλτι υποχρέωσαν ακόμη και τον Άγιο Βασίλη να παραμένει στην πλαϊνή αίθουσα μέχρι ο διαιτητής να σφυρίσει την λήξη του αγώνα και την απονομή του τρόπαιου στην Αργεντινή.

Και όλως περιέργως το ακροατήριο ήταν μοιρασμένο, άλλοι με την Γαλλία και άλλοι με την Αργεντινή.

Αμέσως μετά εισήλθε ο Άγιος Βασίλης ο οποίος μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά.

Το βίντεο

Και ενώ όλοι πίστευαν ότι τα φλας θα έσβηναν μετά την ολοκλήρωση του έργου του Άγιου Βασίλη, οι διοργανωτές χαμήλωσαν και πάλι τα φώτα για την προβολή του βίντεο και τα φλάς πήραν και πάλι φωτιά διότι ήθελαν να αποθανατίσουν τις κινήσεις του, π. Βασιλείου Λούρου, της πρεσβυτέρας Χρυσής και της μητέρας του.

Και ενώ όλοι ανέμεναν ότι το βίντεο θα ήταν σύντομο και κυρίως επικεντρωμένο στις δράσεις της κοινότητας από της ανάληψης του καθηκόντων του π. Βασιλείου Λούρου μέχρι και σήμερα, εν τούτοις διαψεύτηκαν διότι το βίντεο ήταν αφιερωμένο στα βήματα του π. Βασιλείου από τα παιδικά του χρόνια στο ιερό και αργότερα στο αναλόγιο του ιεροψάλτη, στα φοιτητικά του χρόνια στην Θεολογική του σχολή και στις εις διακόνου και εις πρεσβυτέρου χειροτονίες και στα διάφορα πόστα που υπηρέτησε την Εκκλησία και την ομογένεια.

Άκρως συγκινητικό ήταν το μήνυμα του πνευματικού του, του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ, του Λονγκ ΆΪλαντ, π. Νικηφόρου Φακίνου και το Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

Μετά το βίντεο ο πρόεδρος της κοινότητας Κωνσταντίνος Καρούνος και οι πρωταγωνιστές αυτής της γιορτής του δώρισαν έναν σταυρό ευχόμενοι όπως υπηρετεί και διακονεί με το ίδιο πάθος και για πολλές δεκαετίες την ιστορική κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο του Μπρονξ.

Και επειδή γιορτή χωρίς τούρτα δεν εννοείται, έφτιαξαν μια τούρτα έχοντας δύο κεριά – όσα τα χρόνια της διακονίας του στην κοινότητα – και στο βάθος την μακέτα του περικαλλούς ναού της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ.

Ο Άγιος Βασίλης ενώ μοιράζει δώρα στα παιδιά. της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο π. Βασίλειος Λούρος τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση, όσο και κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και τόνισε ότι το πρόγραμμα του 2023 είναι βεβαρημένο και θα χρειαστεί πολύς κόπος, κέφι και μεράκι για να εκπληρώσουν όλους τους στόχους.

Η κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» την προηγούμενη δεκαετία εμφάνισε σημάδια κόπωσης και παρακμής, καθώς οι Έλληνες που διέμεναν στις περιοχές πέριξ του ναού είχαν απομακρυνθεί προς τα προάστια της Νέας Υόρκης.

Η ανάληψη των καθηκόντων του ιερατικού προϊσταμένου από τον π. Βασίλειο Λούρο άλλαξε άρδην τα δεδομένα και σήμερα πλέον τα στελέχη, οι δωρητές και οι ευεργέτες της κοινότητας διαλαλούν ότι η κοινότητα εισήλθε σε μια νέα περίοδο, στην περίοδο της αναγέννησης.

Εξ άλλου τα στιγμιότυπα από αυτή την γιορτή και τα βίντεο δεν αφήνουν ούτε το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι στην γιορτή παρέστη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» Δημήτριος Μουτάφης πλαισιωμένος από άλλα στελέχη, διότι ο π. Βασίλειος Λούρος είναι συνάμα και πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου τους.