Αν αλλάξει ο εκλογικός Νόμος για την ψήφο των Αποδήμων, να γίνει το σωστό!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ:  ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, (ΑΝΤ1 και Νέος Κόσμος Αυστραλίας), αναζητείται από την Κυβέρνηση φόρμουλα ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αλλαγή της σχετικής διάταξης του Νόμου 4648/2019 για την ψήφο των Αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους. Κι αυτό, επειδή η ανταπόκριση των Αποδήμων είναι μέχρι σήμερα απογοητευτική. (Αλλά Χωρίς τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές της δεκαετίας του ’60 και του ΄70, προς την Αμερική, κυρίως, τι περίμεναν;  Το “νέο μεταναστευτικό αίμα” της περιόδου εκείνης,  συνειδητά το απέκλεισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την διευκόλυνση ψήφου από τη χώρα διαμονής τους!)

Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε αλλαγή του συγκεκριμένου Νόμου απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Στις σκέψεις που υπάρχουν -σύμφωνα με τον “ΝΚ”, είναι να απαιτείται ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ώστε να εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας από την ομογένεια. Αν επέλθει αυτή η αλλαγή, επισημαίνει η εφημερίδα,  τότε δεν θα επηρεαστούν οι έδρες στην Α’ Αθήνας, την Αχαΐα και τον Νότιο τομέα της Αθήνας, τις περιφέρειες από τις οποίες αφαιρείται μία έδρα για να προστεθούν αυτές των ομογενών.

Η Panhellenic Post, αδέσμευτα και καλοπροαίρετα, ταπεινά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αν, τελικά, επιτυχθεί η συμφωνία των κομμάτων για αλλαγή του Νόμου και αν δεν εφαρμοσθεί η Επιστολική ψήφος και αν δεν αρθούν ΟΛΕΣ οι προύποθέσεις και απαγορεύσεις, τότε πολύ φοβόμαστε ότι το σημερινό “φιάσκο” θα εξελιχθεί σε ¨τραγωδία”.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Κυρίως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που επέβαλαν τις προϋποθέσεις και τους αποκλεισμούς)  πρέπει να ξεπεράσουν τις μικροκομματικές τους φοβίες και να ψηφίσουν να εφαρμοσθεί το Σύνταγμα που θέλει και Επιστολική Ψήφο και να ψηφίζουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες ψηφοφόροι του Εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους για τις Εκλογικές τους Περιφέρειες όπου είναι εγγεγραμμένοι ( Άρθρο 51) το οποίο ορίζει:

<<‘Αρθρο 51: (Εκλογή βουλευτών, εκλογικό δικαίωμα)

1. O αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.
2. Oι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.
3. Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. O νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.
**4. Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.
**5. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.>>

Ό,τι άλλο, συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων και της Κυβέρνησης, όποια δήθεν ¨βελτίώση” θα είναι “μία από τα ίδια” και πολύ φοβόμαστε ότι οι Απόδημοι θα εξακολουθούν να έχουν την πλάτη τους στραμμένη στις κάλπες.

Το ζήτημα είναι εάν θέλουμε την ψήφο των Αποδήμων και όχι πως θα “σώσουμε τρεις έδρες” στην Αθήνα.  Στην σύγχρονη Ηλεκτρονική Εποχή το να επικοινωνήσει ο υποψήφιος βουλευτής με τους ψηφοφόρους προβάλλοντας την υποψηφιότητά του είναι το απλούστερο πράγμα. Πέρασαν οι εποχές που θα έπρεπε ο υποψήφιος βουλευτής να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να διαδώσει τις ιδέες και τα οράματά του. Σήμερα αυτό γίνεται από το σπίτι του, το γραφείο του με τον υπολογιστή του, με τον Τύπο, την Τηλεόραση κ.ο.κ.

Αν αλλάξει ο εκλογικός Νόμος για την ψήφο των Αποδήμων, να γίνει το σωστό!