Μία κρίσιμη στροφή για την κορυφή…

Η απόσταση ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ μειώθηκε στους έξι βαθμούς. Το μεταξύ τους ντέρμπι στην Αγιά Σοφιά έρχεται στις 8 Ιανουαρίου και μέχρι εκείνο το βράδυ, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το μεταξύ τους ντέρμπι, είναι πιθανόν να γνωρίζουμε αν έχουμε ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο και αυτός θα είναι ο Παναθηναϊκός, ή αν θα έχουμε μία ανοικτή κούρσα για τον τίτλο, τουλάχιστον για δύο ομάδες αν όχι για περισσότερες.

Πριν φτάσουμε όμως στο μεταξύ τους ντέρμπι μεσολαβούν δύο αγωνιστικές και κυρίως αυτή η τελευταία χρονικά για το 2022, η οποία μπορεί να αποδειχτεί απολύτως καθοριστική για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά στο εφετινό πρωτάθλημα θα κληθεί να αντιδράσει σε μία γκέλα. Διότι η ισοπαλία με τον Ιωνικό ήταν η πρώτη γκέλα της σεζόν για τον Παναθηναϊκό, αφού η άλλη ισοπαλία που έχει στο πρωτάθλημα, ήταν αυτή κόντρα στον Ολυμπιακό, η οποία ασφαλώς και δεν θεωρείται γκέλα. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του κόντρα στον ΟΦΗ θα παίξουν για πρώτη φορά με μία σχετική πίεση και φυσικά με διάθεση να δείξουν ότι το αποτέλεσμα στη Νεάπολη ήταν συμπτωματικό ή έστω μία κακή παρένθεση και τίποτα περισσότερο.

Στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα (και η ισοπαλία ασφαλώς τέτοιο είναι), μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η ομάδα μετά την διακοπή δεν επέστρεψε το ίδιο δυνατή και φυσικά μεγαλώνει τις πιθανότητες η ΑΕΚ να μειώσει κι’ άλλο την απόσταση από την κορυφή, είτε στους τέσσερις, είτε στους τρεις βαθμούς απόσταση.

Ο Παναθηναϊκός ασφαλώς είναι το φαβορί και όπως έγραψα και πρόσφατα η εικόνα του στη Νεάπολη δεν ήταν προβληματική ή έστω διαφορετική από την εικόνα του στα τελευταία παιχνίδια πριν την διακοπή του πρωταθλήματος. Ως εκ τούτου ασφαλώς και έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στον κακό φέτος ΟΦΗ, αλλά από την άλλη αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα πρέπει να διαχειριστεί την πίεση και φυσικά τις απουσίες για μία ακόμη φορά.

Λίγη ώρα νωρίτερα η ΑΕΚ θα έχει να αντιμετωπίσει μία σαφώς καλύτερη ομάδα από τον ΟΦΗ και μάλιστα εκτός έδρας, ενώ οι απουσίες θα είναι και για αυτήν πολλές και σημαντικές, αφού εκτός των άλλων έχασε και τον φορμάρισμένο το τελευταίο διάστημα Πέτρο Μάνταλο. Για το παιχνίδι στον Βόλο ναι μεν επιστρέφουν στην αποστολή οι Τσούμπερ και Αμραμπάτ, αλλά κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα είναι μετά από τόσο μεγάλο διάστημα αποχής από τους αγώνες, ενώ ασφαλώς θα λείψουν για ένα ακόμη ματς παίκτες, όπως ο Ελίασον, ο Γκατσίνοβιτς, ο Βίντα, ο Μοχαμάντι και φυσικά ο Φερνάντες, ο οποίος δεν έχει ακόμη δικαίωμα συμμετοχής.

Η ΑΕΚ που είδε την προηγούμενη αγωνιστική αναπάντεχα μάλλον να μειώνεται η απόσταση από την κορυφή, καλείται σε δύο κρίσιμα και δύσκολα εκτός έδρας ματς στον Βόλο και τα Γιάννενα, να κάνει το απόλυτο ώστε στη χειρότερη για αυτήν περίπτωση να υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό την άλλη Κυριακή (8 Ιανουαρίου) με την απόσταση στους έξι βαθμούς και στόχο να την μειώσει στους τρεις. Δεν θα είναι εύκολο με τόσες απουσίες και έλλειψη ρυθμού αγώνων που για το στυλ με το οποίο αγωνίζεται η ΑΕΚ είναι απολύτως απαραίτητος.

Αλλά εδώ θα καταλάβουμε αν η ΑΕΚ είναι έτοιμη για πρωταθλητισμό, για να διεκδικήσει στα ίσια από τον Παναθηναϊκό τον τίτλο και όχι μόνο να αρκεστεί στον ρόλο του κυνηγού. Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι αυτή εδώ η 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος είναι πιθανόν να αποδειχτεί κρίσιμη για την συνέχεια του πρωταθλήματος, όποια κι’ αν θα είναι τα αποτελέσματα. Είτε δηλαδή μειωθεί κι’ άλλο η απόσταση, είτε μεγαλώσει, είτε παραμείνει στα επίπεδα των 6 βαθμών που είναι τώρα.

Και είναι μία κρίσιμη στροφή και για τους υπόλοιπους. Για τον τρίτο ΠΑΟΚ που παίζει δύσκολο εκτός έδρας ματς στο Περιστέρι και θέλει να εκμεταλλευτεί τυχόν στραβοπάτημα από κάποιον από τους δύο πρωτοπόρους, αλλά και για τον Ολυμπιακό, ο οποίος μετά την αποτυχία στα Γιάννενα, υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης και φυσικά χρειάζεται μόνο νίκη.

Σε διαφορετική περίπτωση στον Ολυμπιακό μπορεί να υπάρξουν και πάλι εξελίξεις. Μία αντίστοιχη κατάσταση βιώνει και ο Αρης μετά την γκέλα στη Λειβαδιά και το ματς κόντρα στον Παναιτωλικό την Πέμπτη είναι και γι’ αυτόν απολύτως κρίσιμο. Είναι βέβαια πιθανό το πιο καθοριστικό ματς της αγωνιστικής να μην είναι κανένα από όσα προανέφερα, αλλά να είναι το Λεβαδειακός – Ιωνικός, το ντέρμπι δηλαδή ανάμεσα στους δύο ουραγούς της βαθμολογίας. Ο χαμένος, αν υπάρξει τέτοιος, είναι αλήθεια ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση…

Πηγή: gazzetta.gr