Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ

Σε ηλικία 82 ετών ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών, ο Πελέ, έφυγε από την ζωή.

Μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο, ο θρυλικός Πελέ έφυγε από την ζωή στα 82 του χρόνια. Ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο και το βράδυ της Πέμπτης η κόρη του, Κέλι Νασιμέντο, έκανε γνωστό με ανάρτησή της στα social media τον θάνατο του πατέρα της.

REUTERS/Anindito Mukherjee/File Photo

Ο Πελέ έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μόλις στα 17 του οδήγησε την Βραζιλία στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 1962 ήταν μέλος της «σελεσάο» που πήρε το δεύτερο σερί ενώ το 1970 έκανε και πάλι την διαφορά στο Μουντιάλ του 1970 με μυθικές εμφανίσεις.

Σε συλλογικό επίπεδο αποτέλεσε τον κορυφαίο παίκτη στην ιστορία της Σάντος, αγωνιζόμενος από το 1956 έως το 1975. Έκλεισε την καριέρα του με την φανέλα της New York Cosmos και συνολικά σκόραρε 757 γκολ.

Στην τροπαιοθήκη του εκτός από τα τρία Παγκόσμια Κύπελλα είχε έξι πρωταθλήματα Βραζιλίας, δύο Copa Libertadores, ισάριθμα διηπειρωτικά και ένα πρωτάθλημα Αμερικής.

Το μήνυμα από τα social του «βασιλιά»

Λίγα λεπτά με την την ανακοίνωση του θανάτου, ο λογαριασμός στο Instagram που διαχειρίζονταν την εικόνα του Πελέ στα social media και κατά καιρούς εξέφραζε τις απόψεις του, ανάρτησε το εξής συγκινητικό μήνυμα:

«Έμπνευση και αγάπη σημάδεψαν το ταξίδι του βασιλιά Πελέ, ο οποίος έφυγε ειρηνικά από τη ζωή σήμερα. Στο ταξίδι του, ο Έντσον μάγεψε τον κόσμο με την ιδιοφυΐα του στον αθλητισμό, σταμάτησε έναν πόλεμο, έκανε κοινωνικά έργα σε όλο τον κόσμο και διέδωσε αυτό που πίστευε περισσότερο ότι ήταν η θεραπεία για όλα μας τα προβλήματα: την αγάπη. Το μήνυμά του σήμερα γίνεται κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Αγάπη, αγάπη και αγάπη, για πάντα».

naftemporiki.gr

Ο τεράστιος μύθος της Βραζιλίας που «απογείωσε» το ποδόσφαιρο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών

Η καρδιά του Πελέ «σίγησε» και η μπάλα σταμάτησε να κυλάει στο χορτάρι.

Η ψυχή του τεράστιου Βραζιλιάνου είναι στα χέρια του λυτρωτή Χριστού και όλος ο κόσμος θρηνεί την απώλεια του Βραζιλιάνου μύθου.

Ο Πελέ δεν είναι πια ανάμεσα μας και η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε θλίψη και απέραντη στεναχώρια σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Πολυοργανική ανεπάρκεια

Ο Πελέ άφησε την τελευταία του πνοή λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας στις 3.27 μ.μ ώρα Βραζιλίας, στο νοσοκομείο Αλμπερτ Αϊνστάιν στο οποίο εισήχθη πριν ακριβώς έναν μήνα με αναπνευστικά προβλήματα και πρήξιμο σε όλο του το κορμί.

Πέρυσι τον Σεπτέμβριο εντοπίστηκε όγκος στο παχύ έντερο και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και σε επαναλαμβανόμενες χημειοθεραπείες. Στις αρχές του 2022 εντοπίστηκαν μεταστάσεις στο έντερο, τον πνεύμονα και το ήπαρ.

Το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, στις 21 Δεκεμβρίου, ανάφερε πως υπάρχει «εξέλιξη της ογκολογικής νόσου» και χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα σχετικά με τη νεφρική και καρδιακή δυσλειτουργία.

Σε λαϊκό προσκύνημα

Η σωρός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Βίλα Μπελμίρο, το γήπεδο της Σάντος στο οποίο μεγαλούργησε για 18 χρόνια. Θα ταφεί στο Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης, στο Σάντος, όπου ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου είχε δεσμεύσει χώρο από το 2003.

Ο 82χρονος θρύλος της Εθνικής ομάδας της Βραζιλίας και της Σάντος, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊντσάιν του Σάο Πάολο, έχοντας δίπλα του την οικογένεια του.

Ο Πελέ πάλεψε γενναία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του πιο δύσκολου αγώνα και ένα είναι το σίγουρο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι πια ίδιο χωρίς τον «βασιλιά».

Νοσηλεύτηκε για πολλές μέρες και έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας πως θα τα καταφέρει, αλλά τούτη τη φορά νικήθηκε.

Υπήρξε μια εμβληματική μορφή που υμνήθηκε απ’ όλους τους λαούς της οικουμένης και όχι άδικα. Αγαπήθηκε όσο λίγοι και δικαίως.

Η τεράστια καριέρα του δεν χωρά σε λέξεις. Αρκεί να πούμε μόνο τούτο. Τρία Μουντιάλ σήκωσαν τα χέρια του δημιουργώντας τον μύθο.

Η πατρίδα του, η Βραζιλία, βιώνει ένα μεγάλο πένθος αποχαιρετώντας έναν λαϊκό ήρωα. Αυτός ήταν ο Πελέ για τους Βραζιλιάνους αλλά και για όλους εκείνους που αγαπούν το ποδόσφαιρο.

Είναι βέβαιο πως ο κόσμος θ’ αποχαιρετήσει τον θρύλο όπως του πρέπει.

Το «10» στα χέρια του λυτρωτή Χριστού.

in.gr