Χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: Στους 34 οι νεκροί στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης – Ξεπέρασαν τα θύματα του 1977

Νέα Υόρκη.- Έλεγχο πόρτα – πόρτα από την εθνοφρουρά – Οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να βελτιώνονται – Τουλάχιστον 60 νεκροί σε οκτώ πολιτείες – Επανέρχεται το ρεύμα στα νοικοκυριά – Φόβοι για πλημμύρες

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από τη χιονοθύελλα «βόμβα» που έπληξε τουλάχιστον οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται και το Μπάφαλο, έχουν καταγραφεί 34 θάνατοι εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ συνολικά οι νεκροί ξεπερνούν τους 60.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι θάνατοι στην κομητεία Έρι τις τελευταίες ημέρες είναι περισσότεροι από την περιβόητη χιονοθύελλα του Μπάφαλο το 1977, όταν 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ωστόσο, οι συνθήκες σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης – αρχίζουν να βελτιώνονται.

Επανέρχεται το ρεύμα σε σπίτια και επιχειρήσεις

Στην κομητεία Έρι, λιγότερα από 1.000 νοικοκυριά είναι τώρα χωρίς ρεύμα και στο 95% των κατοίκων θα πρέπει να αποκατασταθεί το ρεύμα μέχρι το τέλος της ημέρας.

Η πόλη του Μπάφαλο έχει σημειώσει πρόοδο στον καθαρισμό των δρόμων, δήλωσαν αξιωματούχοι της κομητείας. Τουλάχιστον το 65% των δρόμων της πόλης έχουν τουλάχιστον μία λωρίδα διαθέσιμη για διέλευση, αν και η απαγόρευση οδήγησης παραμένει σε ισχύ λόγω επικίνδυνων συνθηκών.

Και το τοπικό Διεθνές Αεροδρόμιο Buffalo Niagara άνοιξε ξανά στις 11:00 τοπική ώρα (16:00 GMT) μετά το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ενώ η σιδηροδρομική υπηρεσία της πόλης λειτουργεί ξανά με περιορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Πόρτα-πόρτα η εθνοφρουρά

Η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ πηγαίνει πόρτα-πόρτα σε γειτονιές της κομητείας που έχασαν την εξουσία για να κάνουν ελέγχους ευεξίας, καθώς οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι κάποιοι που ζούσαν μόνοι τους μπορεί να έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι, ωστόσο, δεν έχουν τελειώσει. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το ενδεχόμενο πλημμύρας είναι αυτό που έχει σημάνει συναγερμό στις αμερικανικές αρχές.

Φόβος για πλημμύρες

Το «βαθύ και ταχέως κινούμενο σύστημα καταιγίδων» θα μπορούσε να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες και καταιγίδες και αναμένεται «να παραμείνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο», σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού.

Το σύστημα έχει ήδη προκαλέσει πλημμύρες στις δυτικές πολιτείες της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον, όπου περισσότεροι από 80.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα από το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης διακοπών PowerOutage.us.

Στην Ολυμπία, πρωτεύουσα της πολιτείας της Ουάσιγκτον, καταγράφηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 5,6 μέτρων, που έφερε τη θάλασσα κυριολεκτικά στους δρόμους της πόλης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πηγή: skai.gr