Ο Ερντογάν έθεσε και υποψηφιότητα για το …Νόμπελ Ειρήνης!

Άγκυρα.-Απ’ ότι φαίνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο έχει πιστέψει ότι είναι… ειρηνοποιός αλλά έθεσε και υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης! Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την υποψηφιότητα του Προέδρου της Τουρκίας για το Νόμπελ Ειρήνης για «τη συμβολή του στην εδραίωση της ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Ο Σέντοπ διαβεβαίωσε ότι οι πρόεδροι των κοινοβουλίων και άλλων χωρών θα στηρίξουν την υποψηφιότητα, τονίζοντας ότι οι μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας δεν περνούν απαρατήρητες στον κόσμο.

«Το πιο σημαντικό θέμα του 2022 ήταν ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών. Η μόνη χώρα που έκανε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Τουρκία και ο πρόεδρός της», τόνισε με έμφαση ο Σέντοπ.

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με casus belli

Την ίδια ώρα, σε ένα μπαράζ εκτόξευσης ακραίων απειλών κατά της Ελλάδας, επαναφέροντας και το casus belli, επιδίδονται τις τελευταίες ώρες οι αξιωματούχοι της Αγκυρας. Αυτό που προκαλεί οργή στην Τουρκία είναι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, παρόλο που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας όπως και ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παρ’ όλα αυτά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε σήμερα ότι οποιαδήποτε επέκταση χωρικών υδάτων εκ μέρους της Ελλάδας πάνω από τα 6 μίλια, αποτελεί casus belli ενώ δεν δίστασε να δηλώσει πως η «Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι NTV, ο Ακάρ τόνισε ότι οποιαδήποτε επέκταση χωρικών υδάτων εκ μέρους της Ελλάδας πάνω από τα 6 μίλια, αποτελεί casus belli. «Το 1995 ελήφθη μία απόφαση από τη Βουλή, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Λέμε στον γείτονά μας, μην ξεχνάτε ότι ένας λάθος υπολογισμός θα προκαλέσει την απάντηση της Άγκυρας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Μετά τις απειλές Τσαβούσογλου, ακολουθεί και ο Ακάρ την ίδια ρητορική, ωστόσο η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές με την ηχηρή της απάντηση ότι «η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται». Παράλληλα, «χαστούκι» ήρθε στην Τουρκία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κλιμάκωση -από την τουρκική πλευρά- των προκλητικών δηλώσεων.

Πηγή: reader.gr