Σκέψεις και συμπεράσματα στην εκπνοή του έτους 2022

Του Σωτήρη Δελή*

Όταν ο αναγνώστης θα διαβάζει αυτές τις γραμμές θα διανύουμε τις τελευταίες ώρες του 2022. Ένας χρόνος που πολλοί από μας περίμεναν σαν μια καινούργια αρχή μετά την πανδημία που ταλαιπώρησε σκληρά την οικουμένη και μας θύμησε ότι είμαστε αδύναμοι άνθρωποι, θνητοί. Η αισιοδοξία για μια καλύτερη χρόνια ”πέθανε”,  με αλλά λόγια,  τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά όμως ήλθε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ξανά ο κόσμος βρέθηκε στην δίνη του κακού και της καταστροφής. Οι  τιμές στην ενέργεια σκαρφάλωσαν στα ύψη δημιουργώντας μεγάλες ”τρύπες” στο πορτοφόλι του καταναλωτή και υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να ιδρώνουν προσπαθώντας να βρουν την χρυσή λύση μεταξύ ενεργειακών τιμών και εξάρτησης από τον Πούτιν.

Στην Σουηδία που διαμένω, η χώρα απέκτησε καινούργια κυβέρνηση μετά από δυο τετραετίες σοσιαλισμού που πίσω της άφησε τεράστια προβλήματα, ανεργία, ένα διαλυμένο στην κυριολεξία ενεργειακό σύστημα, μια χώρα στα χέρια εγκληματικών συνδικάτων με καθημερινές δολοφονίες και δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν τα κοινωνικά συστήματα της χώρας εφ όσον αδυνατούν να προσαρμοστούν στο καινούργιο περιβάλλον και τις απαιτήσεις της χώρας που τους φιλοξενεί.

Η προσπάθεια της χώρας για ένταξη της στο ΝΑΤΟ ως γνωστόν έχει μπλοκαριστεί από την Τουρκία, από ποιον τάχα άλλον; Το θετικό όμως της υπόθεσης είναι ότι ο Σουηδός πλέον δεν βλέπει τον Τούρκο σαν σύμμαχο και φίλο. Αυτό φυσικά φέρνει τον σουηδό πιο κοντά στον έλληνα,  που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ”καταλάβουν” την στάση μας έναντι της Τουρκίας. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει χάρις στον κ. Ερντογάν που ”θερμά” τον ”ευχαριστώ”.

Στην Ελλάδα, που την επισκέφτηκα δυο φορές αυτό το χρόνο, διαπίστωσα και αλλαγές αλλά δυστυχώς και κακοήθειες που ταλαιπωρούν τον χαρακτήρα του Έλληνα. Η διαφθορά και η φοροκλοπή καλά κρατεί.

Παράλληλα με αυτά,  όλο το χρόνο συνεχίστηκαν οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι πολεμοχαρείς ιαχές- αναφορές των Τούρκων όπως και συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών συνόρων.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σταματήσω και να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα όσα με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει,  κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση στον τομέα της διπλωματίας και άμυνας.

Εάν δε δεν είχαμε και την συνεχιζόμενη φιλοτουρκική και φιλοπουτινική στάση της αντιπολίτευσης στην ΒτΕ και μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη καλύτερο.

Το τέλος του χρόνου,  με αλλά λόγια, βρίσκει την Πατρίδα μας να στροβιλίζεται στη δίνη ενός τοξικού κλίματος που θυσιάζει στο βωμό της προεκλογικής πόλωσης ακόμα και τα θεμελιακά ζητήματα για τη λειτουργία της δημοκρατίας που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Τόσο οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα όσο και το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο όξυναν τις κομματικές αντιπαραθέσεις και την αλληλο-επίρριψη ευθυνών. Οι καθημερινές κόντρες στην ΒτΕ προκαλούν απέχθεια και τρόμο για το επίπεδο του δημοκρατικού διαλόγου.

Η ανάγκη συνδυασμού του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών με τα θέματα της υπεράσπισης της εθνικής ασφάλειας  έχουν πια περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Στο σημείο αυτό δεν θα παραλείψω να αναφερθώ στο ζήτημα που προσωπικά και από την θητεία μου στην ΠΑΔΕΕ έχω κάνει σημαία, δηλ το δικαίωμα ψήφου της ομογένειας που με το ”έκτρωμα” νόμου της κυβέρνησης σήμερα μοιάζει σαν ακατόρθωτο ενάντια στο Σύνταγμα της χώρας, την λογική, την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέχρι σήμερα ούτε 3000 Ομογενείς στα εκατομμύρια των ομογενών ψηφοφόρων είναι αυτοί που επίσημα έχουν δήλωσε ότι θα ψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές.

Μια τεράστια ήττα όχι μόνο της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα ομογένειας αλλά μια τεράστια ήττα και ντροπή για όλο το ελληνικό πολιτικό προσωπικό που μπροστά από τους εθνικούς στόχους, την ενότητα και το σεβασμό τους,  προτάσσει  το μικροκομματικό του συμφέρον και την μιζέρια που διακρίνει τους Έλληνες πολιτικούς,  όταν η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Μου έχει δε προκαλέσει εντύπωση και η εντελώς παθητική στάση της ΠαΔΕΕ και του σημερινού προέδρου της Λεωνίδα Ραπτάκη που έχει κάνει τον χρόνο της διακυβέρνησης του την απόσταση ΗΠΑ-Ελλάδα ταξιδάκι μεταξύ Ομόνοιας και Πλάκας,  χωρίς μέχρι τώρα να έχει δείξει απτά αποτελέσματα των στόχων που η ΠΑΔΕΕ, σύμφωνα με το καταστατικό της έχει.  Αλλά σε αυτό το θέμα θα επανέλθω σύντομα γιατί ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν.

Οι ώρες του 2022 λιγοστεύουν πια.

Ο νέος χρόνος χτυπά την πόρτα καθενός με απαιτήσεις και υποχρεώσεις για τον καθένα μας.

Τελειώνοντας θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά, υγεία και ειρήνη όπως και μια δυνατή Πατρίδα και μια Ομογένεια που να συνεχίζει να κρατά ψηλά την γαλανόλευκη, ανεξαρτήτως  καιρού.

Ξεχωριστές ευχές στην Panhellenic Post και την ψυχή της, τον εκδότη της κ, Χρήστο Μαλασπίνα, που συνεχίζει να είναι ο Μάχιμος της Ομογένειας. Πιστεύω η εργασία του να αναγνωριστεί!

Σωτήρης Δελής

επ μέλος του σουηδικού Κοινοβουλίου

επ μέλος ΠαΔΕΕ

Σουηδία