Ισχυρούς συμμάχους, σε Ομοσπονδιακή Βουλή και Γερουσία, θα έχει η Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Τάσος Ζάμπας και η σύζυγος του με το νεοεκλεγέντα βουλευτή Ρόμπερτ Μενέντεζ το Νεότερο. Φωτογραφία: Facebook/ Τάσος Ζαμπάς

 

Νέα Υόρκη.- Ισχυρούς συμμάχους, τόσο στην Ομοσπονδιακή Βουλή, όσο και τη Γερουσία, αναμένεται να έχει η Ελλάδα και στη νέα σύνοδο του Κογκρέσου, η οποία ξεκίνησε και τυπικά τις εργασίες της, παρά το γεγονός ότι σταθεροί υποστηρικτές των ελληνικών θεμάτων δεν θα βρίσκονται στα ελληνικά έδρανα.

Στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ο γιος του φιλέλληνα επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ ο Νεότερος, αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες του Ελληνισμού, καθώς εξελέγη με άνετη πλειοψηφία αλλά και με όλες τις προϋποθέσεις να μακροημερεύσει.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ο Νεότερος, ο οποίος συνομίλησε για αρκετή ώρα, στο περιθώριο της ορκωμοσίας, με τον αντιπρόεδρο της ΠΣΕΚΑ -και επιστήθιο φίλο του πατέρα του- Τάσο Ζαμπά, έχει εκφράσει κατά καιρούς ανάλογες θέσεις, ενώ έχει ασκήσει έντονη κριτική στην τουρκική προκλητικότητα και προσωπικά στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει θέσεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως, όσο συνεχίζει να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, δεν βλέπω τον λόγο να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές της να αποκτήσει πρόσβαση στα F-16. Αυτό ισχύει τώρα. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα κινηθεί προς μια πολύ καλύτερη κατεύθυνση, αλλά μέχρι να το κάνει δεν βλέπω κανένα λόγο να την υποστηρίξω στις προσπάθειές της να προμηθευτεί τα F-16», είχε δηλώσει ξεκάθαρα ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ο Νεότερος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, πριν από μερικές εβδομάδες.

Παράλληλα, έστω και μετά από δύσκολες μάχες για ορισμένους εξ αυτών, στο νέο Κογκρέσο δίνουν το «παρών» όλοι οι ομογενείς βουλευτές που συγκρότησαν ένα αρραγές διακομματικό μέτωπο για τα ελληνικά εθνικά θέματα, ιδίως κατά τη διάρκεια της κρίσιμης διετίας που πέρασε. Ο λόγος για τη Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), τον Κωνσταντίνο Μπιλιράκη (Gus Bilirakis), τον Τζον Σαρμπάνη (John Sarbanes), τον Κρις Πάππας (Chris Pappas) και την Ντίνα Τάιτους (Dina Titus), οι οποίοι αναμένεται να αποδειχθούν για μια ακόμη φορά σημαντικοί σύμμαχοι για την Ελλάδα.

Παράλληλα, στη Γερουσία, εκτός από τη δεδομένη ισχυρή παρουσία του Μπομπ Μενέντεζ, η Ελλάδα έχει αποκτήσει έναν ακόμη σημαντικό συνοδοιπόρο, η εκλογή του οποίου έχει διπλή σημασία. Ο λόγος για τον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν, ο οποίος, εκτός της στενής επαφής που ανέπτυξε με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ήταν και ο υποψήφιος που έφραξε τον δρόμο στον Τουρκο-Αμερικανό θιασώτη της ατζέντας του Ερντογάν, Δρ Μεχμέτ Οζ (Dr. Mehmet Oz), ο οποίος και ήταν ο βασικός πονοκέφαλος για την ελληνοαμερικανική κοινότητα τον περασμένο Νοέμβριο.

Κατά την ορκωμοσία, ο Φέτερμαν συνομίλησε με τους ομογενείς λομπίστες Αντυ και Μάικ Μανάτο, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή του στα ελληνικά εθνικά θέματα.

 

Πηγή: ekirikas.com