Πέθανε ο φιλάνθρωπος Ελληνο-Αυστραλός Νίκος Βουρνάζος

ΕΝΑΣ από τους πιο γνωστούς Έλληνες της Μελβούρνης, από τους πλέον πετυχημένους αλλά και από τους πιο γενναιόδωρους και με πλούσια παροικιακή δράση πέθανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε ηλικία 98 ετών.
Ο λόγος για το Νίκο Βουρνάζο.

Αγωνιστής στα νεανικά του χρόνια κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, επιχειρηματίας στην Αυστραλία για αρκετά χρόνια, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, σημαντικός παράγοντας άλλων παροικιακών οργανισμών, συγγραφέας βιβλίων, όλα πιστοποιούν μια ζωή ολόκληρη προσφοράς στα εθνικά μας θέματα, στα γράμματα και στα κοινά.
Και λες δεν έφταναν αυτά, στα 78 του χρόνια αποφάσισε να κάνει πανεπιστημιακές σπουδές διά αλληλογραφίας, παίρνοντας το πτυχίο Bachelor of Arts.

Η Άννα και ο Νίκος Βουρνάζος πριν μερικά χρόνια. Φώτο: Νέος Κόσμος

Ο Νίκος και η Άννα Βουρνάζου, εκτός όλων των άλλων, πρόσφεραν συνολικά και δυο εκατομμύρια δολάρια στη «Φροντίδα».

“Δεν κάναμε παιδιά και έτσι υιοθετήσαμε τα παιδιά του κόσμου» είχε πει πριν λίγα χρόνια η Άννα Βουρνάζου.
Όπως εξήγησε, τότε, ο Νίκος Βουρνάζος, όλα τα όφειλε στην οικογένεια και την σύζυγό του Άννα.

Την πρώτη φορά, το ζεύγος Βουρνάζου, συγκλονισμένο από τη δοκιμασία μιας ανιψιάς που ζει στο Περθ και διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και από τη δοκιμασία, μιας άλλης κοπέλας που ζει στη γειτονιά τους, αποφάσισε να δωρίσει ενάμιση εκατομμύριο δολάρια στη «Φροντίδα» για να δημιουργήσει ειδικευμένη «ανεξάρτητη» πτέρυγα για άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (MS) εντός των νέων προτεινόμενων γηριατριακών εγκαταστάσεων της στο Κλάιτον.
Η προσφορά του ζεύγους Βουρνάζου ήταν η πιο γενναιόδωρη συνεισφορά στην ιστορία της «Φροντίδας» και ίσως στην ιστορία της παροικίας μας.
Εξάλλου, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει στο «Νέο Κόσμο», ο κ. Βουρνάζος το συνηθίζει να γράφει ιστορία. Ως μαχητής του ΕΑΜ κατά την κατοχή, αλλά και ως ο άνθρωπος που πήρε το πανεπιστημιακό του πτυχίο στα 78 του χρόνια και έκτοτε έχει γράψει επτά βιβλία.
Ο κ. Βουρνάζος είναι ιδιαίτερα γνωστός στους αναγνώστες του «Νέου Κόσμου», αλλά και στην ευρύτερη παροικία, από την ανάμειξή του στα κοινά. Εκτός των άλλων, υπηρέτησε επί 12 χρόνια την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ως ταμίας, αλλά και από άλλες θέσεις.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΡΝΑΖΟΥ
Ο Νίκος Βουρνάζος γεννήθηκε στο Χρύσανθο Αιγιαλείας το 1924. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και παρέμεινε στο χωριό να εργαστεί για την ανατροφή των έξι μικρότερων αδελφών του.
Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ -ΕΛΛΑΣ) και απολύθηκε το 1945 μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας.
Το 1951 τελείωσε το τότε γυμνάσιο (Μέση Εκπαίδευση) σε ηλικία 27 ετών, ως κατ’ οίκον διδαχθείς και πέτυχε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο οποίο οικονομικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να φοιτήσει.
Το 1952 κλήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό και αποστρατεύτηκε τον επόμενο χρόνο.
Το 1955 μετανάστευσε στην Αυστραλία και από το 1965 ασχολήθηκε με τους παροικιακούς οργανισμούς, τους οποίους υπηρέτησε δημιουργικά από υπεύθυνες θέσεις.
Το 1987 τιμήθηκε με το μετάλλιο της Εθνικής Αντίστασης 1941-1945 και με την κρατική αναγνώριση για τη συμμετοχή του στις μάχιμες τάξεις του ΕΛΑΣ.
ΤΟ 1995 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Νέας Αγγλίας (The University of New England) και το 2002, σε ηλικία 78 ετών, πήρε πτυχίο Φιλολογίας.
Το 2003 επιδόθηκε στη συγγραφή του βιβλίου «Χορεύοντας μόνος», για να βάλει στο χαρτί όσα έζησε και γνώρισε μέσα από τα γεγονότα που άλλοι είχαν διαμορφώσει και εκείνα στα οποία είχε ο ίδιος πρωταγωνιστήσει.

Η Άννα και ο Νίκος Βουρνάζος. Φώτο: Νέος Κόσμος

Έκτοτε ακολούθησαν και άλλα βιβλία και στα 92 του, έγραψε ένα με τίτλο «Μνήμες ενός αγωνιστή».

“Οι ξεριζωμένοι – Μετανάστες που κτίζουν ξένες πατρίδες” ήταν ο ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας.

Μάρτυρας ο ίδιος σε διάφορες περιόδους της Ιστορίας, περιγράφει γλαφυρά, με κοφτερή γλώσσα, λεπτομέρειες της εποχής του Μεσοπολέμου, αλλά κυρίως το μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.

Συνολικά έχει εκδώσει τα βιβλία “Αν οι νεκροί είχαν φωνή”, “Χορεύοντας μόνος – ανάμεσα σε δυο πατρίδες”, “Δυτική Κορινθία, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος” και το τελευταίο “Οι ξεριζωμένοι – Μετανάστες που κτίζουν ξένες πατρίδες”.
Ο Νίκος Βουρνάζος πέθανε το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου. Η κηδεία του θα γίνει από το ναό του Αποστόλου Ανδρέα στο Forest Hill την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στις 11 π.μ.

Πηγή:neoskosmos.com