Υπουργείο Πολιτισμού: Προϊόν κλοπής από το Βρετανικό Μουσείο τα Γλυπτά Παρθενώνα

Έντονο είναι το πολιτικό παρασκήνιο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο ανταλλαγής με την ελληνική πλευρά και το Μουσείο της Ακρόπολης – Τα δημοσιεύματα και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού

Νεότερη ανακοίνωση για την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα καθώς και για μία ενδεχόμενη συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και Μουσείου της Ακρόπολης για ανταλλαγή τους σε συνθήκες «αορίστου χρόνου», εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο επισημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο τη νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόντα κλοπής.

Την αντίδραση του υπουργείου, πέρα από τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, όπως του Bloomberg που μετέδωσε για πρώτη φορά το παρασκήνιο μεταξύ της ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, προκάλεσε και η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση που κρατά στην όλη υπόθεση της ανταλλαγής των Γλυπτών. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, επικαλούμενο το άρθρο των βρετανικών «TIMES» που ανέφερε ότι τα Γλυπτά επιστρέφουν με «δάνειο αορίστου χρόνου», έκανε λόγο για «κρυφή διπλωματία αλά 19ου αιώνα, μεταξύ μεγιστάνων και άλλων μεγάλων κεφαλών σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Στην ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα και της επανένωσής του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το υπουργείο στηρίζει τα πολιτικά του επιχειρήματα στα εξής γεγονότα: «Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Το υπουργείο, συνεχίζοντας, αναφέρει: «Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Άξιο αναφοράς σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης συντάσσεται υπέρ στην απόφαση επιστροφής των Γλυπτών. Σε δημοσκόπηση, που διεξήγαγε η βρετανική «Times» σε δείγμα 39.000 πολιτών, η συντριπτική πλειοψηφία και πιο συγκεκριμένα το 79% των βρετανών πολιτών τάσσεται υπέρ στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενώ μόλις το 21% τάσσεται κατά στην απόφαση.

Το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας τις νέες εξελίξεις, αναφέρουν ότι κάποια από τα δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με το φλέγον ζήτημα είναι προβοκατόρικα, καθώς θέλουν να «τορπιλίσουν» μία πιθανή συμφωνία, παρά να βοηθήσουν στο να επιτευχθεί. Η κυβέρνηση στηρίζει τα επιχειρήματά του στο γεγονός ότι τα εν λόγω μέσα προβάλλουν μόνο τις θέσεις του βρετανικού μουσείου, συγχαίρουν το μουσείο για το θάρρος του και παραναγνωρίζουν την ελληνική θέση, η οποία υπογραμμίζει ότι δεν αναγνωρίζεται καμία δικαιότητα στους Βρετανούς.

Η αρχή του Bloomberg και η συνέχεια που έδωσαν TIMES και La Reppublica

Την αρχή περί συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε με δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο, Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι Ελλάδα και Βρετανία και πιο συγκεκριμένα το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής. Σύμφωνα με άτομα που έχουν επίγνωση του θέματος, τα οποία δε θέλουν να κατονομαστούν, η ανταλλαγή των δύο πλευρών θα προβλέπει την αποστολή στην Αθήνα ενός μέρους των μαρμάρων εκ περιτροπής για αρκετά χρόνια.

Σε αντάλλαγμα, άλλα αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα δανείζονται ουσιαστικά στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ η Βρετανία θα έχει, επίσης, το δικαίωμα να λάβει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα. Οι πολύπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δήλωσαν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι η υλικοτεχνική υποδομή της μετακίνησης των έργων είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκη.

Αναφορά, που «άναψε» φωτιές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αποτέλεσε το σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Times», το οποίο αναφέρει ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι Times στο άρθρο τους δίνουν τα συγχαρητήριά τους στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και σημειώνουν: «Τα σημάδια δείχνουν ότι ο Όσμπορν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν μια συμφωνία, είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού σύμφωνα με τον οποίο τα Μάρμαρα θα επιστραφούν στην Αθήνα με δάνειο αορίστου χρόνου σε αντάλλαγμα για μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η πρόταση αυτή θα παρακάμψει το εμπόδιο που θέτει το ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν στην κατοχή τους τις ζωφόρους και εμποδίζονται από τον νόμο να τις παραχωρήσουν». Μάλιστα, οι Times αναφέρουν ότι η συμφωνία αυτή «φέρεται να έχει ήδη καταρτιστεί» και τη χαρακτηρίζουν σαν μια καλή λύση για την αντιπαράθεση που βαραίνει τις κατά τα άλλα καλές αγγλοελληνικές σχέσεις τα τελευταία 40 χρόνια.

Στον «χορό» των δημοσιευμάτων μπήκε και η Ιταλία, όπου δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδα La Repubblica, δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και αναφέρει ότι «Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία»! Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, προσθέτει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Oικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».

«Τους τελευταίους δυο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες ‘άκρως μυστικές’ συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τόσο αμερικανικά μουσεία, όσο και ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «η πίεση σε διεθνές επίπεδο αυξάνεται ολοένα περισσότερο και είναι ολοένα πιθανότερο το Λονδίνο με κάποιο τρόπο τελικά να ενδώσει».

Πηγή:Reader.gr