Για τρίτη ημέρα ο Κέβιν Μακάρθι χάνει στην ψηφοφορία για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Καλιφόρνιας, Κέβιν Μακκάρθι (Kevin McCarthy), ακούει τις ψηφοφορίες που γίνονται στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα για να εκλέξει πρόεδρο και να συγκαλέσει το 118ο Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον, Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2023. (AP Photo/Alex Brandon)

 

Ουάσινγκτον.- Με την πίεση να αυξάνεται, και την καρέκλα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραμένει άδεια για Τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Κέβιν Μακάρθι (Kevin McCarthy) απέτυχε εκ νέου, στην έβδομη ψηφοφορία να κερδίσει αρκετές ψήφους από το κόμμα του.

Ένας από τους ακλόνητους επικριτές του Μακάρθι, ο βουλευτής Ματ Γκέιτζ (Matt Gaetz) από τη Φλόριντα, έδωσε μάλιστα την ψήφο του στον Ντοναλντ Τραμπ, σε μια συμβολική χειρονομία, η οποία όμως ανέδειξε την μεγάλη επιρροή του πρώην προέδρου στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

«Είμαι έτοιμος να ψηφίζω, όλη τη νύχτα, όλη τη βδομάδα, όλο τον μήνα, αλλά ποτέ για αυτό το άτομο» είπε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από την Φλόριντα Ματ Γκέιτζ.

Η έβδομη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου δεν διέφερε από τις υπόλοιπες, με τον Μακάρθι να υπολείπεται κατά πολύ της απαιτούμενης πλειοψηφίας.

Το ίδιο πρωί ο Μακάρθι είχε βγει από την συνάντηση με τους συναδέλφους του στο Καπιτώλιο αποφασισμένος να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους επικριτές του να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο.

Παρά τις ατελείωτες συνομιλίες ωστόσο, οι συμφωνίες φαίνεται πως δεν ήταν καρποφόρες. Για μια ακόμα φορά, μέλη της συντηρητικής ομάδας Freedom Caucus, αντιπρότειναν τον βουλευτή Μπαιρον Ντοναλντζ (Byron Donalds), ο οποίος κατάφερε να κερδίσει 19 ψήφους.

Πηγή ekirikas.gr