Γκας Μπιλιράκης: «Να πει ‘‘όχι’’ ο Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16»

Η αλλαγή σκηνικού στο Κογκρέσο δεν θα επηρεάσει αρνητικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο ελληνοαμερικανός Ρεπουμπλικανός βουλευτής.

Η σύσταση του νέου Κογκρέσου στις ΗΠΑ από τις 3 Ιανουαρίου 2023 βάσει των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία, και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να «περνά» στους Ρεπουμπλικανούς, δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αμερικανική εξωτερική πολιτική ως προς την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο ελληνοαμερικανός Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης. «Δεν περιμένω καθόλου ότι ένα διχασμένο Κογκρέσο θα επηρεάσει αρνητικά την εξωτερική πολιτική που έχει σχέση με την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η διασφάλιση της σταθερότητας και η απώθηση της αδιαλλαξίας του Ερντογάν υπερβαίνει το πλαίσιο της κομματικής πολιτικής» δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο ελληνοαμερικανός νομοθέτης με καταγωγή από την Κάλυμνο.

Οντας μία από τις ισχυρότερες ελληνοαμερικανικές φωνές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι άλλωστε συμπρόεδρος εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινοβουλευτική ομάδα, του Hellenic Caucus και στην Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία του Κογκρέσου, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, λαμβάνοντας μέρος σε κρίσιμες παρασκηνιακές διαδικασίες πίσω από καίρια ζητήματα.

Ενα εξ αυτών, το ζήτημα της αγοράς των F-16 από την Τουρκία και της σχετικής τροπολογίας, που είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιούλιο, «κυνηγώντας» συναδέλφους του να συμπλεύσουν με τη θέση του και να προσπαθήσουν να βάλουν μπλόκο στην αγορά. Ανάλογη ήταν η δραστηριοποίησή του πιο πρόσφατα, με στόχο να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, με την αναφορά που καταδικάζει τις μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ, η οποία έγινε σε συνοδευτικό κείμενο του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού NDAA.

Πηγή:TaNea/in.gr