Γιατί ο Υφυπουργός Άγγελος Συρίγος έχει δίκιο και κακώς του επιτίθενται

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η φραστική διένεξη μεταξύ του Υφυπουργού Άγγελου Συρίγου και τις ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, εκτός του ότι εδράζει σε παρανοήσεις και έλλειψη πολιτικής οξυδέρκειας, σχολιάζεται και από  κάθε καλοπροαίρετο –πλην, όμως, απλό  ομογενειακό ή κυπριακό παράγοντα, που στερούνται των διπλωματικών δυνατοτήτων να εντοπίσουν την ουσία του ζητήματος. Δυστυχώς, τη φορά αυτή -σπάνια- θα βρεθούμε “απέναντι” σε κάποιους ελάχιστους και συγκεκριμένους ομογενείς που προσπαθούν να πουλήσουν υπερπατριωτισμό.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Συρίγου, ο υφυπουργός, εξηγώντας  γιατί όντως συμφέρει στην Ελλάδα να πάρει ο Ερντογάν τα  F-16 από την Αμερική κάποτε στο μέλλον και με αυστηρούς όρους, όπως αυτούς που θέτει ο Μπομπ Μενέντεζ, επιλέγει να κόψει “εδώ και τώρα” την αντιπαράθεση η οποία μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

Στην δική μας την αντίληψη η άποψη Συρίγου έχει λογική βάση. Το να μην προμηθευτεί αεροσκάφη η Τουρκία –μέσα ή έξω από το ΝΑΤΟ- ποτέ στο μέλλον, είναι ανέφικτο.  Κάποια στιγμή θα πάρει είτε από τη Ρωσία είτε από άλλη δυτική ή Ασιατική χώρα.

Να τα προμηθευτεί τα αεροσκάφη η Τουρκία από αλλού, π.χ. από τη Ρωσία, χωρίς κανέναν απολύτως περιοριστικό όρο ως προς τη χρήση τους, είναι ό,τι χειρότερο γιατί σαφώς θα τα στρέψει κατά τις  Ελλάδος!

Μόνο η Αμερική έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στον Ερντογάν όρους που να διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος, χερσαίας και νησιωτικής. Καμία άλλη δυτική χώρα ή Ασιατική ΔΕΝ μπορεί -ακόμη και εάν υποτεθεί ότι θα ήθελε- να θέσει και να επιβάλλει τέτοιους όρους.

Είναι λυπηρό ότι παράγοντες που υποτίθεται ασκούν στην Αμερική λόμπι υπέρ της Ελλάδος, δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά και εγκαλούν, από πάνω, τον κ. Συρίγο να τους  δώσει και εξηγήσεις…

Και είναι δύο φορές θλιβερό το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στην Αθήνα έσπευσε να πλειοδοτήσει σε επίθεση εναντίον τόσο του υφυπουργού όσο και της Κυβέρνησης δηλώνοντας πως  «…ο Υφυπουργός Παιδείας κ Συρίγος, ως λαγός του κ Μητσοτάκη, προαναγγέλλει ότι “θέλουμε η Τουρκία να πάρει F16… διότι είναι προς το συμφέρον μας”.

Κρίμα. Όλα στο κυνήγι των ψήφων… Ακόμη και η διαστρέβλωση…

Να το κάνουμε, λοιπόν,  «λιανά».  Όλοι συμφωνούμε ότι θα ήταν απείρως καλύτερο η προκλητική και απειλητική Τουρκία να μην έπαιρνε ΠΟΤΕ και από ΚΑΝΕΝΑΝ πολεμικά αεροσκάφη. F-16 ή άλλα. Αλλά επειδή αυτό είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ  να συμβεί, ναι, το καλύτερο και ασφαλέστερο για την Ελλάδα είναι να τα πάρει από την Αμερική ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΡΗΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΑΥΤΑ.

Ποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό;

Θα πει κάποιος: Και εάν η Τουρκία τα πάρει τα αεροσκάφη και παραβεί τους όρους των Αμερικανών; Τότε η Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει και τους Αμερικανούς…

Ευνόητο είναι πως εάν οι Αμερικανοί δεν μπορέσουν να επιβάλουν τους όρους τότε δεν πρέπει να προχωρήσει η πώληση.

Πριν, λοιπόν, τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα, καλό είναι το ζήτημα να σταματήσει εδώ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αντιδικήσει η Ελλάδα με την Ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ και σε αυτό το ζήτημα. Ούτε να εμπλακούμε σε ένα πολιτικό εκτραχηλισμό  παραμονές εκλογών στην Τουρκία και την Ελλάδα.  Άλλο που δεν θέλει η Τουρκία…

Αρκετά –και ανεπίτρεπτα- πληγώθηκαν οι σχέσεις με το Νόμο για την ψήφο των Αποδήμων. Η ηρεμία πρέπει να επανέλθει στην μια και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Και ας αφήσουμε τους έχοντες την ευθύνη κυβερνητικούς και στρατιωτικούς παράγοντές του ιστορικού τόπου που λέγεται Ελλάς, να χειριστούν τα λεπτά διπλωματικά ζητήματα και τα ευαίσθητα θέματα Άμυνας όπως εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα και, κυρίως περισσότερο υπεύθυνα.  Και μακριά από  ψηφοθηρικές ατάκες!

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε