Ανοίγουν τον Απρίλιο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξουν ξανά οι πύλες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με τον νέο ιδιοκτήτη, τον κ. Γιώργο Προκοπίου, να έχει μεγάλα σχέδια για την επόμενη μέρα των μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ανατολικής Μεσογείου.

Χθες το βράδυ ο κ. Προκοπίου, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, βραβεύτηκε στην εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά για το νέο έτος. Στο πλευρό του η σύζυγός του Αλεξάνδρα και οι κόρες του Ελίζα και Ιωάννα Προκοπίου. Κοντά του, ακόμα ένας θρύλος της ελληνικής ναυτιλίας, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

Ο επικεφαλής του ναυτιλιακού ομίλου Dynacom, με έναν στόλο 30 πλοίων, στην ομιλία του δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα βάλουν μπροστά και πάλι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Έσπευσε, όμως, να μοιραστεί με το κοινό ότι κράτησε για επτά μέρες «επτασφράγιστο μυστικό» την πρόθεσή του να διεκδικήσει τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας. «Δεν το ήξερε κανείς. Δεν είπα τίποτα σε κανέναν», ανέφερε, «το κράτησα “επτασφράγιστο μυστικό”. Είχαμε επτά ημέρες στη διάθεσή μας να ετοιμαστούμε για να καταθέσουμε προσφορά» σημείωσε στην τοποθέτησή του.

«Το έκανα για την Ελλάδα», ανέφερε σε φίλους και γνωστούς όταν έγινε γνωστό ότι πλειοδότησε στον διαγωνισμό. «Να μην μπορεί να μας βγάλει από την πρίζα κανείς» σημείωσε χθες το βράδυ.

Όταν επισημοποιήθηκε ότι ήταν ο πλειοδότης, ζήτησε να δει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης. Το μόνο που ζήτησε ήταν να επισπευσθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να τα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά το ίδιο το βραβείο, ο κ. Προκοπίου τόνισε ότι θα έπρεπε να το απονείμει ο ίδιος στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί από τις παραστάσεις που είχε, περνώντας με το αυτοκίνητο με τον πατέρα του από την Ελευσίνα για το κτήμα τους στον Αλμυρό, έβλεπε τον κόλπο άλλες φορές γεμάτο δεμένα πλοία όταν η αγορά ήταν χαμηλά και άλλοτε άδειο όταν η αγορά ήταν καλή. Η πιο σταθερή βιομηχανία του κόσμου, δηλαδή, όπως ο ίδιος λέει στους τραπεζίτες.

Και αργότερα στο ΝΟΕ έμαθε ιστιοπλοΐα και στη Γλυφάδα, τόπος διαμονής του, τα καλοκαίρια έπαιζε με τα παιδιά των Ελλήνων από το εξωτερικό που έδεναν τότε εκεί τα κότερα τους. «Δεν είναι υπεράνθρωποι», συνειδητοποίησε, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, και με την προτροπή του φίλου, επίσης Γλυφαδιώτη, Θανάση Μαρτίνου, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του, σε ηλικία 17 ετών από το δωμάτιο του σπιτιού του, να ασχοληθεί με τη ναυτιλία.

Για το ποιος είναι σήμερα ο κ. Προποπίου, ο οποίος έχει τέσσερις κόρες, τέσσερις γαμπρούς και 10 εγγόνια, μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι δεν προερχόταν από τον χώρο της ναυτιλίας», είπε ο υπουργός.

«Ένας άνθρωπος που ανοίγει δρόμους, ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκε με τα LNG carriers και που σήμερα εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας».

Προχωρούν οι αποζημιώσεις

Επισπεύδονται οι διαδικασίες από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει το γρηγορότερο η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και να περιέλθουν στον νέο επενδυτή πλοιοκτήτη Γιώργο Προκοπίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε χθες νέα συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Νίκου Κουλοχέρη.

Έως τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό για τα 123 εκατ. ευρώ της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου στην Ειδική Διαχείριση της ΕΝΑΕ Α.Ε., προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι.

Επίσης μέχρι την 31η.1.2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας και με την υπογραφή των απολύσεων οι εργαζόμενοι θα λάβουν, αυθημερόν, το ποσό που αντιστοιχεί στην αποζημίωση απόλυσης.

Το ποσό που αντιστοιχεί στην καταβολή των διαφορών μισθοδοσίας (35%) στους εργαζόμενους της ΕΝΑΕ θα καταβληθεί εντός 10 ημερών από την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως αποδεικνύεται έμπρακτα ότι γίνεται το βέλτιστο δυνατόν για την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων -και αυτό αναγνωρίζεται από τους εργαζομένους-, ώστε τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας να επανεκκινήσουν την παραγωγική λειτουργία τους και να συμβάλουν σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Πηγή:naftiliaki.gr