Τη Δευτέρα στη Μητρόπολη η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Η ταφή του θα γίνει στο Τατόι – Θα κηδευτεί ως ιδιώτης, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης- Η ανακοίνωση της οικογένειας του εκλιπόντος

Αθήνα.- Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου θα γίνει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, από τη Μητρόπολη της Αθήνας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και ιεραρχών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η ταφή του θα γίνει στο σύμπλεγμα των βασιλικών τάφων στο Τατόι, όπου έχουν ταφεί και οι γονείς του Παύλος και Φρειδερίκη.

Η ημέρα της κηδείας έγινε γνωστή από την οικογένεια του εκλιπόντος: «Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου, Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων».

Κηδεία ιδιώτη

Νωρίτερα, να ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ως ιδιώτης στο Τατόι είχε αποφασίσει η κυβέρνηση στην διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται:

Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που η οικογένεια του εκλιπόντος επέλεξε τη Μητρόπολη για να ψαλεί η εξόδιος ακολουθία, δεν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα. Πάντως, η οικογένεια στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την ημέρα της ταφής μιλά για την «παραμονή της σορού στην Εκκλησία». Σημειώνεται ότι η οικογένεια είχε επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της ΔΙΣ, εκφράζοντας την επιθυμία να γίνει η κηδεία στη Μητρόπολη της Αθήνας. Η επιθυμία έγινε σεβαστή από τον Αρχιεπίσκοπο και τη Σύνοδο, που στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν για τις εργασίες της ΔΙΣ ανέφεραν: «Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας». 

Πηγή: skai.gr