Ερντογάν: «Αφήνουν πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα» – Ποιες είναι οι χώρες «καταφύγια προδοτών»

Το κλίμα έντασης στο Αιγαίο συντηρεί με νέες του δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμφανίστηκε προστάτης των προσφύγων.

Συνέχεια στην προκλητική του ρητορική έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε ως «λυτρωτής» των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν το Αιγαίο.

Σύμφωνα με όσα είπε, κάποιες κυβερνήσεις «αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα, στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν ακόμη και σκόπιμα βυθίζοντας τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να βγουν από τα σύνορά τους».

Όπως τόνισε, «δυστυχώς, οι χώρες αυτές βρίσκονται σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Παρ’ όλες τις εικόνες, τους μάρτυρες, τις ειδήσεις και τις καταγγελίες, δυστυχώς δεν γίνεται κανένα βήμα προς αυτούς που ασκούν αυτή την καταπίεση» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αφού έπλεξε το ρόλο του «σωτήρα» για τον εαυτό του, υπογράμμισε πως «χάρη στις επιχειρήσεις μας στο Αιγαίο, ο αριθμός των μεταναστών που διασώθηκαν από το χείλος του θανάτου φτάνει τους 20.000, μόνο πέρυσι».

«Καταφύγια προδοτών»

Ο «Σουλτάνος» εξαπέλυσε τα πυρά του σε άλλες χώρες, χωρίς να τις κατονομάσει, που «έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη».

«Σήμερα, ορισμένες χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης ή τον ΟΗΕ έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη. Δεν γίνεται καμία ενέργεια, κανένα ξεκάθαρο βήμα για να λογοδοτήσουν οι τρομοκράτες στη δικαιοσύνη» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι δολοφόνοι προστατεύονται με το πρόσχημα των αιτούντων πολιτικό άσυλο και μπορούν να ζήσουν ελεύθερα χωρίς να υποβληθούν σε καμία νομική έρευνα», συμπλήρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μίας διάσκεψης στην Άγκυρα.

Γνώριμες δηλώσεις

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για το Αιγαίο και τη στάση που κρατά η Ελλάδα στο προσφυγικό δεν προκάλεσαν έκπληξη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη τη χώρα μας για θανάτους προσφύγων, ακόμα και από το βήμα της Γενικής Συνεύλευσης του ΟΗΕ.

«Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώχθηκαν, ληστεύτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας» ανέφερε σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν.

«Στην πραγματικότητα, το βάρος της μετανάστευσης και των προσφύγων το σηκώνουν χώρες όπως η δική μας που είναι γειτονικές με περιοχές κρίσης και όχι ανεπτυγμένες κοινωνίες που έχουν δυνατή φωνή» είχε προσθέσει.

Στο επίκεντρο το Αιγαίο και από Τσαβούσογλου

Το Αιγαίο βρέθηκε στο επίκεντρο προηγούμενων δηλώσεων και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε ότι η χώρα του θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αφήνουμε αυτούς που εποφθαλμιούν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο στη μιζέρια τους» σημείωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Προειδοποιούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου» ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, απειλώντας την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να μπαίνει σε περιπέτειες γιατί «δεν θα τελειώσει καλά» το ζήτημα.

Παράλληλα, επέρριψε στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για τη διακοπή των διερευνητικών επαφών. «Στην αρχή του έτους λειτουργήσαμε κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα. Διακόψαμε τον διάλογο λόγω της εκστρατείας Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των προκλήσεων στο Αιγαίο» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Πηγή: in.gr