Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Οι γυναίκες είναι ευπρόσδεκτες να βουτάνε για τον σταυρό

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ως «Μανταλένα» βουτάει στα νερά της Αντιπάρου, εκεί είναι γυρισμένη η ταινία, μετά από μηχανορραφία που στήθηκε με τον παπά του χωριού (Παντελής Ζερβός) για να θεωρηθεί από το χωριό ευλογημένη… Από τότε πολλές γυναίκες έχουν βουτήξει στα νερά λιμνών, ποταμών και θαλασσών της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου για να αποδείξουν ότι η ανέλκυση του σταυρού σύμφωνα με το έθιμο την ημέρα των Φώτων, δεν είναι ανδρικό προνόμιο.

Αυτό έχει γίνει αρκετές φορές και στην Αυστραλία. Αυτές τις μέρες, πάλι, έγινε συζήτηση για το αν η εκκλησία μας επιτρέπει στις γυναίκες να βουτάνε για τον σταυρό.

Η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» ρώτησε το Γραφείο της Αρχιεπισκοπής και η θέση ήταν ξεκάθαρη:

«Οι γυναίκες είναι ευπρόσδεκτες να βουτάνε για τον σταυρό. Αρκεί, φυσικά, να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένες.

Εξάλλου όσοι βρέθηκαν στον αγιασμό των υδάτων που έγινε στο Frankston από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας θα διαπίστωσαν πως έπεσαν και κορίτσια στην θάλασσα.

Και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Έχει γίνει και στο Rye και στην Αδελαϊδα.

Πάντως η ξεκάθαρη διευκρίνηση που έγινε από το γραφείο της Αρχιεπισκοπής στο «Νέο Κόσμο» για την συμμετοχή γυναικών στην ανέλκυση του σταυρού προκάλεσε τα θετικά σχόλια αναγνωστών μας μετά την δημοσίευσή της στην αγγλική μας έκδοση.

Η εφημερίδα ζήτησε την διευκρίνηση αυτή γιατί ειπώθηκαν παράπονα ότι στο Port Melbourne απαγορεύτηκε σε γυναίκες να βουτήξουν.