Το πρόγραμμα της κηδείας του Κωνσταντίνου – Άλλαξε όψη το Τατόϊ

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Αθήνα.- Το πρόγραμμα της κηδείας του τέως βασιλιά  της Ελλάδος Κωνσταντίνου έδωσε στη δημοσιότητα το προσωπικό του γραφείο, την ώρα που στο Τατόι ολοκληρώνονται οι εργασίες για την ταφή.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Από τις 06.00 πμ έως τις 10.30 πμ προ της τελετής, η σoρός του Κωνσταντίνου θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

.
.EUROKINISSI

Η Οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους:

«ΕΛΠΙΔΑ» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
AXION HELLAS
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA

Διπλή εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης στην κηδεία του πρώην βασιλιά. Πληροφορίες ότι θα αποτεθεί η σορός του Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη. Ερώτημα για την παρουσία του Ουίλιαμ.

Ολοκληρώνονται τα έργα στο Τατόι

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, τα οποία έχουν μετατραπεί σε «εργοτάξιο» με χωματουργικά μηχανήματα και εργάτες που φροντίζουν για τον περιβάλλοντα χώρο.

.
EUROKINISSI

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ώστε να μπορεί κανείς να προσεγγίσει το χώρο χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Συγκεκριμένα, στρώθηκε με χαλίκια ο διάδρομος που οδηγεί στην εκκλησία, ενώ οργανώνεται και ο χώρος στάθμευσης.

EUROKINISSI

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διευκρίνισε ότι η εκκλησία στο Τατόι είναι συντηρημένη και έτοιμη να δεχθεί κόσμο, ενώ έχει επιλεγεί και ο συγκεκριμένος τόπος ταφής.

Μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Επι ποδός θα βρίσκεται η αντιτρομοκρατική και ολες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής αστυνομίας ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται και πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη ενώ μέτρα προστασίας θα ληφθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν.

EUROKINISSI

Ωστόσο οι τελευταίες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες όταν η οικογένεια ενημερώσει ποιοι θα παραστούν στη κηδεία του τέως βασιλιά καθώς τα πρωτόκολλα ασφαλείας διαφέρουν ανάλογα με το αξίωμα του κάθε προσώπου.

Ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία

Στην κηδεία αναμένεται να έρθουν: ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, με τη σύζυγό του Λετίθια, και τις κόρες τους Έλενα και Κριστίνα. Το «παρών» θα δώσει και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Καθώς και η αδελφή του εκλιπόντος, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, η οποία βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Η πρώην βασιλική οικογένεια έχει στείλει προσκλήσεις, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη όλες οι επίσημες απαντήσεις για τις αφίξεις.

Πολύ πιθανό είναι να βρεθεί στην Αθήνα και ο ξάδελφος του τέως βασιλιά, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι. Άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Ως πιθανό σενάριο θεωρείται η έλευση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος τον είχε βαφτίσει, ωστόσο το Μπάκιγχαμ δεν έχει δώσει καμία επίσημη ανακοίνωση. Πιθανόν είναι επίσης να έρθει η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλία, καθώς και η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα. Στην κηδεία θα παραβρεθούν επίσης μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Στην κηδεία, η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Πικραμμένο και την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

50 Έλληνες ανάμεσα στους προσκεκλημένους

Παράλληλα, 50 Έλληνες έχουν προσκληθεί, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, πολιτικοί, επιχειρηματίες, ενώ ανάμεσά τους είναι και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πάντως δεν θα παραστεί στην κηδεία.

Πώς το Τατόι άλλαξε όψη μέσα σε δύο μέρες

Μέσα σε λίγες ώρες, η περιοχή όπου βρίσκονται οι οικογενειακοί τάφοι της πρώην βασιλικής οικογένειας, στο Τατόι, άλλαξε όψη.

Από τη μια η εικόνα εγκατάλειψης δύο ημέρες πριν και από την άλλη η εικόνα σήμερα. Ενδεικτική και η εικόνα από ψηλά από το drone του MEGA. Χωμάτινα δρομάκια στρώθηκαν με χαλίκια, καμένα δέντρα και κλαδιά κόπηκαν και απομακρύνθηκαν και το εκκλησάκι της Αναλήψεως επισκευάστηκε.

Η προετοιμασία ακόμη δεν έχει τελειώσει. Τα συνεργεία συνεχίζουν και δουλεύουν πυρετωδώς όσο ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Φορτηγά με καρότσες γεμάτες κορμούς δέντρων κατεβαίνουν το στενό δρομάκι, σταματούν και μαζεύουν ξερόχορτα και κλαδιά.

Χωματουργικά μηχανήματα συνεχίζουν να ανοίγουν δρόμους για να περάσουν οι υψηλοί καλεσμένοι. Από εδώ θα περάσουν για να φτάσουν στον Λόφο Παλαιοκάστρου, εκεί όπου βρίσκεται το κοιμητήριο.

Το σημείο όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιά Κωνσταντίνος είναι σχεδόν έτοιμο.

Τα συνεργεία τρέχουν για να προλάβουν, ενώ τις εργασίες στο Τατόι παρακολουθούν μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά που αγωνιούν για το εάν θα είναι όλα έτοιμα μέχρι τη Δευτέρα. Οργανώνουν ακόμα και χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα όσων θα παρευρεθούν στην ταφή του τέως βασιλιά.

Τα βλέμματα στο εσωτερικό των άλλοτε βασιλικών ανακτόρων κεντρίζουν σε πολλά σημεία τα αυτοκίνητα μιας άλλης εποχής, εγκαταλελειμμένα πλέον και αυτά

Τα πρώην βασιλικά ανάκτορα δεν θυμίζουν σε τίποτα την παλιά αίγλη. Ο θάνατος του έκπτωτου μονάρχη ήρθε να δείξει την εγκατάλειψη στο Τατόι.

Σε κρανίου τρόπο έχει μετατρέψει η φωτιά της 5ης Αυγούστου του 2021 τον άλλοτε επίγειο παράδεισο. 1,5 χρόνο μετά δεν είχαν απομακρυνθεί ούτε οι καμένοι κορμοί…

Οι πρόσφατες βροχές έκαναν τον χωμάτινο δρόμο ακόμη πιο δύσβατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της οικογένειας, για την μετακίνηση των υψηλών καλεσμένων θα μπουν και βανάκια, ενώ μετά την ταφή θα ακολουθήσει γεύμα της οικογένειας για τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Πηγή:huffpost.gr/in.gr