Ο ελέφαντας στο σαλόνι του ΝΑΤΟ!

Να, λοιπόν, που ο Πρόεδρος Ερντογάν βρήκε πάλι ευκαιρία να ξιφουλκήσει εναντίον της Σουηδίας μετά τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν Κούρδοι στην Στοκχόλμη, όπου και κρέμασαν ανάποδα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου.
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ γιατί η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι χώρες αυτές υποθάλπουν τρομοκράτες!
Οι τουρκικές ενέργειες δεν έχουν περάσει απαρατήρητες στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Είναι άλλωστε ο τρόπος που ο κ. Ερντογάν τις κάνει πράξη, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να εκλεγεί στις μελλοντικές τουρκικές εκλογές.
Οι λόγοι που η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση και σχεδόν αποκομμένη από τον γύρω κόσμο εκτός από την Ρωσία του Πούτιν, το Ιράν των Αγιατολάχ και τα Εμιράτα, που την χρηματοδοτούν, είναι πολλοί.
Η Δύση και οι ΗΠΑ είναι φανερά εκνευρισμένες για τις συναλλαγές Πούτιν-Ερντογάν. Οι επιθετικές ροπές της Τουρκίας είναι πλέον καθημερινές όπως και οι απειλές της εναντίον της Ελλάδος.
Βρισκόμαστε σε έναν γεωστρατηγικό χώρο όπου η Τουρκία απαιτεί να παίξει το ρόλο του χωροφύλακα. Για να το κάνει όμως αυτό χρειάζεται τις ”ευλογίες”, ιδιαίτερα των Αμερικανών που έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα τουρκικά παιχνίδια δημιουργούν τεράστιους κίνδυνους ανάφλεξης σε έναν νευραλγικό χώρο που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ.
Έτσι λοιπόν η υπερδύναμη έχει ένα άτυπο εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία γιατί μεταξύ άλλων γνωρίζει ότι εάν οι Τούρκοι αποκτήσουν την υπεροπλία στην περιοχή θα γίνει σφαγή Κούρδων, η Ελλάδα και η Κύπρος θα δεχτούν επίθεση και ο Πούτιν θα κερδίσει το γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή, σε μια στιγμή που το Κρεμλίνο έχει τεράστια προβλήματα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Εκτιμώ ότι οι συμπεριφορές της Τουρκίας που στην πραγματικότητα την ζημιώνουν και η εναντίωση της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος των τουρκικών εκλογών.
Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ”όλοι είναι με το μέρος μας και μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι”. Τίποτε δεν θέτανε πιο επικίνδυνο από μια τέτοια θέση.
Παίρνοντας υπόψη την δυναμική που διέπει την διεθνή διπλωματία, η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι θετική για την Πατρίδα μας όταν, και μόνον όταν, τα συμφέροντα της Ελλάδος εξυπηρετούν και είναι τελείως ευθυγραμμισμένα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα της διπλωματίας.
Από την άλλη πλευρά και εκτός από κουβέντες γεμάτες ”ζεστό αέρα”, το ΝΑΤΟ καίτοι γνωρίζει ότι στο σαλόνι του υπάρχει επίσημος αντιπρόσωπος του Πούτιν, αδυνατεί να τον δείξει και έτσι η Τουρκία παραμένει ως αόρατος ελέφαντας στο νατοϊκό σαλόνι. Η ερώτηση που κανείς δεν τολμά να θέσει, είναι το κατά πόσο η Τουρκία είναι σήμερα χρήσιμη σαν μέλος του ΝΑΤΟ.
Πριν από λίγο μάθαμε ότι ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, εξ αιτίας των συμβάντων στην Στοκχόλμη προχθές, ανακάλεσε επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη του προέδρου της σουηδικής Βουλής και αγαπητού φίλου Αντρέα Νορλεν.
Άλλη μια κίνηση που φανερώνει ότι η Τουρκία είναι πλέον σε κατάσταση νηπιαγωγείου.
Μπροστά σε αυτά εμείς δεν έχουμε τίποτε άλλο να κάνουμε εκτός από το να μένουμε ενωμένοι, άγρυπνοι και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Τα πράγματα απλά αγριεύουν.
Σωτήρης Δελής
επ μέλος ΠΑΔΕΕ
επ μέλος της σουηδικής Βουλής.