Κινητοποίηση από το ελληνικό λόμπι σε Κογκρέσο και Γερουσία

Νέα Υόρκη.- Πυρετός διαβουλεύσεων, αλλά και παρεμβάσεων, αναμένεται να επικρατήσει τις προσεχείς ημέρες από το ελληνικό λόμπι και τους κοινοβουλευτικούς συμμάχους της Ελλάδας σε Κογκρέσο και Γερουσία, αναφορικά με το αίτημα εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16, που ήδη προωθεί προς έγκριση ο Λευκός Οίκος.

Η επικείμενη συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν (Anthony Blinken) και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσιγκτον, την προσεχή Τετάρτη, αναμένεται να δρομολογήσει κι επισήμως τις σχετικές εξελίξεις, την ώρα που οι πιέσεις εντός τειχών του Κογκρέσου θα αρχίσουν να εντείνονται.

Σε συνέχεια των αντιδράσεων στο αίτημα για τα τουρκικά F-16, το οποίο έθιξε, όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.») και εκτενές ρεπορτάζ της «New York Times», ήρθαν νέες δηλώσεις από συμμάχους της Ελλάδας στο Κογκρέσο, που απαιτούν να μην ενισχυθεί εξοπλιστικά, με κανέναν τρόπο, η ερντογανική Τουρκία.

«Η διακυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα πρέπει καν να σκέφτεται να πουλήσει αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει δείξει ότι δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε. Είναι φιλικός προς τον Πούτιν και άλλους δικτάτορες, απείλησε ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα και διέπραξε αμέτρητες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα απειλεί ότι θα μπλοκάρει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αρκετά! Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να τον εμπιστευτούν και σίγουρα δεν θα πρέπει να επιβραβεύσουμε την επιβλαβή συμπεριφορά του. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου προκειμένου να αντιταχθούμε στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία», τόνισε ο βουλευτής Φρανκ Παλόνε (Frank Pallone), ένας διαχρονικός επικριτής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομογενής βουλευτής από τη Νεβάδα, Ντίνα Τάιτους (Dina Titus), η οποία εστίασε κυρίως στη στάση της Τουρκίας απέναντι στο αίτημα της Σουηδίας, κατηγορώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «μετακινεί συνεχώς τα γκολπόστ», παρά τις κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς της Σουηδίας.

«Η Σουηδία έχει ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, αλλά ο Ερντογάν εξακολουθεί να μετακινεί τα γκολπόστ στην πορεία του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδείξουν πυγμή ενάντια στην πώληση των F-16 στην Τουρκία», ήταν η αναφορά της κ. Τάιτους.

Από την πλευρά της, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), επανήλθε με νέα ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, όπου αναδημοσίευσε τη φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ενάντια στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

«Αυτή η φωτογραφία του Ερντογάν με τον Ραϊσι του Ιράν και τον Πούτιν της Ρωσίας είναι απλά ένας λόγος που το Κογκρέσο πρέπει να αρνηθεί αυτήν την πώληση», είπε η κ. Μαλλιωτάκη.

 

Πηγή: ekirikas.com