Γιορτή Ελληνικών Γραμμάτων Σχολείων Μητρόπολης Νέας Ιερσέης

Νέα Ιερσέϊ. – Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών και την Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων γιόρτασαν 13 ελληνικά απογευματινά σχολεία της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βορείου Νέας Ιερσέης, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στον ιερό ναό Αγίων Νικολάου, Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ρόουζλαντ.

Συμμετείχαν τα σχολεία, Αγ. Αθανασίου Παράμους, Αγ. Γεωργίου Κλίφτον, Αναλήψεως του Σωτήρος Φέρβιου, Αγ. Γεωργίου Πισκάταγουεϊ, Αγ. Ανδρέα Ράντολφ, Αγ. Νικολάου, Κωνσταντίνου και Ελένης Ρόουζλαντ, Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου Τέναφλαϊ, Αγ. Δημητρίου Γιούνιον, Αγ. Νικολάου Γουάικοφ, Αγ. Δημητρίου Περθ Αμπόι, Αγ. Βαρβάρα, Τομς Ρίβερ, Αγ. Τριάδα, Γουέστφιλντ, Κοίμηση της Θεοτόκου, Χόλμντελ.

Οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα, αναφέρθηκαν στη ζωή και το βίο των αγίων, χόρεψαν, τραγούδησαν, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των 600 και πλέον καλεσμένων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε η πρώην διευθύντρια των Αγ. Νικολάου, Κωνσταντίνου και Ελένης, Ρίτα Φυτανίδου, για τον μισό αιώνα υπηρεσίας στην Ελληνική Παιδεία.

Στον χαιρετισμό του ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος χαρακτήρισε τους Τρεις Ιεράρχες από τους σημαντικότερους Πατέρες της Εκκλησίας που με το έργο τους διέδωσαν τον Ελληνισμό και τον Χριστιανισμό.

Το τιμώμενο πρόσωπο, η πρώην διευθύντρια, Ρίτα Φυτανίδου. Από αριστερά διακρίνονται, οι: π. Γεώργιος Χυτήρης, ιερατικός προϊστάμενος Αγ. Νικολάου, Κωνσταντίνου και Ελένης Ρόουζλαντ, Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Οικονομίδης, Πρωτοσύγκελλος της ιεράς μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, Αναστάσιος Κουλαρμάνης, Διευθυντής Γραφείου Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. (Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς)

«Τα Ελληνικά Γράμματα», τόνισε μεταξύ άλλων, «δεν περιορίζονται στη γλώσσα μόνο, αλλά αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα φιλοσοφίας, επιστήμης, γνώσεως και πίστεως τα οποία εκφράζονται στην καθημερινότητα του κόσμου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Οικουμένης, ιδιαιτέρως όπου χτυπά η καρδιά του Ελληνα.

Είμαστε ευλογημένοι από τον Θεό αφού μας προίκισε όχι μόνο με την ελληνική γλώσσα, τη γλώσσα του Ιερού Ευαγγελίου και των Πατέρων, αλλά και με την Ορθόδοξη πίστη.

Αυτά μας κληροδότησαν και οι πρόγονοί μας που ήρθαν σε αυτή την ευλογημένη χώρα και με εφόδιο αυτά τα δύο ιδανικά, την γλώσσα και την πίστη, μεγαλούργησαν και κατάφεραν να πετύχουν και να γίνουν άξιοι οικογενειάρχες και τίμιοι πολίτες στην αμερικανική κοινωνία.

Ολοι οφείλουμε να διατηρήσουμε την ελληνικότητά μας παράλληλα με την πίστη μας.

Ιερείς, δάσκαλοι, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες αγωνιζόμαστε γιατί αγαπάμε τα παιδιά μας και θέλουμε το καλύτερο για αυτά».
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ευχαρίστησε θερμά όλους για την τιμή που του έγινε να εκφωνήσει την πανηγυρική ομιλία.

«Σήμερα», ανέφερε, «τιμούμε και μνημονεύουμε όλους όσοι υπηρέτησαν τα γράμματα, ως Ελληνες, ως χριστιανοί. Τους δασκάλους του γένους, τους δασκάλους του ελληνικού σχολείου, τους επώνυμους και ανώνυμους εκπαιδευτικούς και όλους όσους συμβάλλουν στη διατήρηση και διάδοση των Ελληνικών Γραμμάτων.

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών συνδέεται με κατακτήσεις στο χώρο του πνεύματος και της παιδείας. Μνημονεύει τον ανεξίτηλο θησαυρό που έχει ο Ορθόδοξος Ελληνισμός καθώς και τον μέγιστο ρόλο του εκπαιδευτικού.

Ως Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη έχουμε την υποχρέωση και καθήκον να φροντίσουμε για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

Πολλά συγχαρητήρια στη μητρόπολη της Νέας Ιερσέης και στα ελληνικά σχολεία για το άριστο εκπαιδευτικό έργο που επιτελούν».
Ο ιερατικός προϊστάμενος των Αγίων Νικολάου, Κωνσταντίνου και Ελένης, π. Γεώργιος Χυτήρης, εξέφρασε τη χαρά και ευλογία που νιώθει για τη διοργάνωση για πρώτη φορά της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην κοινότητά του και ευχαρίστησε τα σχολεία και τους καλεσμένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Ο διευθυντής του Γραφείου Εκπαίδευσης της ιεράς μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, στη χαιρετιστήρια ομιλία του. (Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς)

Ο διευθυντής του Γραφείου Εκπαίδευσης της ιεράς μητροπόλεως, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, ανέφερε ότι οι Τρεις Ιεράρχες ήταν αυτοί που έκαναν τη σύνδεση, την ένωση, το γεφύρωμα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της χριστιανικής θεολογικής σκέψης.
«Η ελληνική λογοτεχνία αρχίζει με τον πατέρα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, τον μεγάλο Ομηρο, ο οποίος έγραψε δύο αριστουργήματα, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την ένδοξη αυτή ιστορία μας.

Οι γονείς να γράφουν τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία, η Εκκλησία να συνεχίσει να βοηθάει όχι μόνο στην αύξηση του αριθμού των σχολείων αλλά και στην αύξηση των τάξεων. Πολλά τελειώνουν στην 6η τάξη, γιατί όχι στην 8η, ή στην 9η. Οσο περισσότερα χρόνια φοιτά ένα παιδί στο σχολείο τόσο περισσότερα Ελληνικά θα μάθει», όπως είπε.

Πηγή: ekirikas.com