Φορο-προσδοκίες ενόψει εκλογών από την κυβέρνηση

Όλα ανοιχτά ενόψει εκλογών. Υπό επεξεργασία το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας

Για μετά την Καθαρά Δευτέρα και στο όνομα της “δημοσιονομικής σταθερότητας” μετατίθενται οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης για τις νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Χωρίς να απαντά συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις νέες μειώσεις φόρων και της ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί στα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία θα αποτελέσουν το βασικό παράγοντα για το οικοδόμημα του νέου προγράμματος το πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας.

Ο μήνας κατά τον οποίο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο είναι ο Φεβρουάριος. Μετά την Καθαρά Δευτέρα και το πέταγμα του χαρταετου, το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τα περιθώρια και τα σχέδια για νέες παρεμβάσεις και στη συνέχεια να τα εξετάσει ο πρωθυπουργός.

Το ορόσημο, δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό. Τα σενάρια αναφέρουν ότι ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας της επίσημης ανακοίνωσης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογων, καθώς οι κάλπες θα στηθούν κοντά στον Μάιο.

Στο λόγο του ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει αρκετές φορές “εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός” θα… και ότι  “σε καμία περίπτωση δεν θα διακινδυνεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας”.

Αυτά τα δύο αποτελούν και τις φράσεις – κλειδιά. Η ΝΔ έχει εντάξει μειώσεις φόρων στο νέο της πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί μετά τον Φεβρουάριο.

Η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία,  η οποία θα  θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά είναι στα σχέδιά του πρωθυπουργού, πως και η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Σε δύο άξονες οι νέες παρεμβάσεις 

Η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ θα έχει ένα τρίμηνο περίπου για να επικοινωνήσει το οικονομικό της πρόγραμμα της επόμενης 4ετίας, αλλά και για να λάβει νέα μέτρα στήριξης με εφαρμογή εως την άνοιξη. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες:

  • Σε άκακτα μέτρα στηρικξης λόγω της ακρίβειας. Για παράδειγμα, εξετάζει την έκτακτη καταβολή ενός δώρου, κοντά στο Πάσχα με στόχο τους ευαλωτους και τους συνταξιούχους της τάξεως των 250-300 ευρώ.
  • Σε μόνιμα μέτρα, κυρίως στο μέτωπο των φόρων και εισφορών, τα οποία θα εφαρμοστούν από την επόμενη 4ετια.  Στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο μετρούν δυνατότητες για μειώσεις φόρων, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος. Ανάμεσα στα σενάρια είναι να πληρωθούν τα αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ προς όλους τους συνταξιούχους, σε 5-6 δόσεις.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης και αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για το πώς θα έχουν κινηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου.

Θα ανακοινωθούν επίσης τα στοιχεία για το πως θα έχει κυλήσει ο προϋπολογισμός του 2022 και έτσι η κυβέρνηση θα γνωρίζει  ακριβώς το μεταφερόμενο δημοσιονομικό χώρο.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το τρέχον έτος η χώρα θα έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, από αυτό που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας ότι είχε υπολογίσει περίπου 700 εκατ. ευρώ για το ενεργειακό κόστος. Ο κουμπαρας για τα νέα μέτρα μπορεί να ανέλθει σε πάνω από από 1,5 δισ. Ευρώ για το 2023.

Το νέο πρόγραμμα για τη μεσαία τάξη και τις επενδύσεις

Ως προς το φορολογικό μέτωπο, η ΝΔ, από τις εκλογές του 2019, είχε βάλει πρώτο στην προεκλογική της ατζεντα τη μείωση των επιβαρύνσεων στα εισοδήματα.

Ενόψει της νέας τετραετίας η κυβέρνηση οικοδομεί ένα νέο πρόγραμμα, όπου θα περιλαμβάνεται η νέα μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, του φόρου των επιχειρήσεων κλπ.

Η κυβέρνηση  σχεδιάζει μία φορολογική μεταρρύθμιση με επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια στο τραπέζι βρίσκονται οι αλλαγές στους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η προκαταβολή φόρου, οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις.

Ο ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι   από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60%.

Οφείλεται στην ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου.

Στα μέτρα της επόμενης τετραετίας μπορεί να περιλαμβανεται:  

  • η μόνιμη μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους καθώς και την εστίαση.
  • μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων
  • αναστολή του ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και από το 2025 ενδεχομένως να μειωθεί
  • σενάριο για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις φορολογικές δηλώσεις του 2025. Το κόστος από την κατάργηση ανέρχεται στα 350 εκατ. Ευρώ.
  • μείωση εργοδοτικών εισφορών Ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει στο ΙΟΒΕ  καταρτιση ειδικής μελέτης.
  •  επεξεργασία φορολογικής κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα.

Πηγή: In.gr