Χρυσή Βίζα: Έκρηξη στις τιμές ακινήτων από τις αγορές αλλοδαπών

Αντιδράσεις σε Πορτογαλία, Ισπανία και Καναδά για τους ξένους που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πάνω από τα διπλάσια από τους εγχώριους αγοραστές για ένα σπίτι

Οι μαζικές αγορές κατοικιών από ξένους, είτε αυτές εντάσσονται σε προγράμματα Χρυσής Βίζας είτε όχι, έχουν αρχίσει να δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε όλο και περισσότερες χώρες καθώς οδηγούν σε μεγάλη άνοδο των τιμών και αποκλείουν τους ντόπιους από το να βρουν προσιτή στέγη.

Η Πορτογαλία για το 2022 αντιμετώπισε ετήσια αύξηση της τάξης του 18,7% στις τιμές κατοικιών σύμφωνα με νέα στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων 30 ετών, η οποία αποδίδεται κυρίως από ξένους αγοραστές οι οποίοι αναζητούν καλύτερο κλίμα αλλά και προνόμια που προσφέρει η Χρυσή Βίζα την οποία διαθέτει η χώρα.

Χάνονται οι ντόπιοι

Την ίδια στιγμή στη Μαγιόρκα της Ισπανίας οι μαζικές αγορές ακινήτων από ξένους έχουν κάνει απλησίαστα τα σπίτια και πλέον εξετάζεται να απαγορευτεί η δυνατότητα απόκτησης από μη υπηκόους. Ο Καναδάς έχει ήδη επιβάλει από φέτος διετή απαγόρευση σε ορισμένους αλλοδαπούς να αγοράζουν σπίτια στη χώρα, ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Εκεί η μέση τιμή μιας κατοικίας είναι 777.000 καναδέζικα δολάρια ή περίπου 535.000 ευρώ, ποσό που είναι 11 φορές μεγαλύτερο από το μεσαίο εισόδημα των νοικοκυριών μετά τους φόρους.

Στην Πορτογαλία οι ξένοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα από τα διπλάσια από τους εγχώριους αγοραστές για ένα σπίτι στη Λισαβόνα, ανέφερε σε έκθεσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας τον Απρίλιο, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με το πόσο προσιτές είναι πλέον οι κατοικίες στους κατοίκους της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι Πορτογάλοι πιστεύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται εν μέσω στεγαστικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Expresso» την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Ανακαλέστε τα κίνητρα

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ζητούν πλέον από την κυβέρνηση στη Λισαβόνα να πάρει πίσω τα κίνητρα για ξένους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος χρυσής βίζας, και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδύσεις με βάση το πρόγραμμα αυτό αυξήθηκαν κατά 42% σε 654 εκατομμύρια ευρώ το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων, οι περισσότερες τέτοιες επενδύσεις προήλθαν κυρίως από αμερικανούς και κινέζους αγοραστές.

Στο θέρετρο της Μαγιόρκα της Ισπανίας το ένα τρίτο όλων των διαμερισμάτων και άλλων κατοικιών που άλλαξαν χέρια το 2022 κατέληξε σε αγοραστές εκτός του νησιού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 2021 περισσότεροι από τους μισούς αγοραστές ακινήτων εκεί είχαν ξένο διαβατήριο, με αγοραστές κυρίως από γερμανόφωνες χώρες να πρωτοστατούν στα ντιλ.