Ισραήλ: Τουλάχιστον επτά νεκροί από πυροβολισμούς σε συναγωγή

Για τρομοκρατική ενέργεια κάνουν λόγο οι Αρχές του Ισραήλ

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν και άλλα δέκα τραυματίστηκαν μετά από επίθεση σε συναγωγή στην Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ.

Η υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού) του Ισραήλ ανέφερε πως ορισμένοι από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Οι Αρχές χαρακτηρίζουν την επίθεση ως τρομοκρατική. «Πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς στη συνοικία Νέβε Γιάκοβ στην ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Jerusalem Post, ο τρομοκράτης ήταν κάτοικος της γειτονιάς Shuafat στην ανατολική Ιερουσαλήμ και ήταν μέλος της Χαμάς.

Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ άνοιξε πυρ στη συναγωγή μετά την προσευχή της Παρασκευής και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει με αυτοκίνητο.

Μάλιστα ο δράστης όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες στη συνέχεια άρχισε να κυνηγάει τους ανθρώπους που έτρεχαν να ξεφύγουν.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για την ύπαρξη περισσότερων τρομοκρατών.

Πολλοί τραυματίες

Στο σημείο έχουν βρεθεί ασθενοφόρα για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Από τα επτά άτομα που έχασαν τη ζωή τους έχει ταυτοποιηθεί μία γυναίκα περίπου 40 ετών. Ακόμα υπάρχουν αρκετές σοροί στον χώρο που έγινε η επίθεση.

Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες η αστυνομία δεν έφτασε στο σημείο για 20 λεπτά και πίστευαν ότι πρόκειται για πυροβολισμούς στον αέρα από συνοικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Είδαμε μία γυναίκα και τέσσερις άνδρες να κείτονται στον δρόμο. Είχαν τραύματα από πυροβολισμούς και δεν είχαν σημάδια ζωής, αλλά δεν μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε αμέσως τους θανάτου», είπε ο διασώστης, Fadi Dekidek.

Σύμφωνα με τους διασώστες ακόμα τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους και μία γυναίκα περίπου 70 ετών σε κρίσιμη κατάσταση, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των διασωστών ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένας νεαρός άνδρας 20 χρονών σε σοβαρή κατάσταση, ένας έφηβος 14 ετών φέρει ήπια τραύματα. Ακόμα ένας άνδρας περίπου 30 ετών είναι σε σοβαρή κατάσταση και μία γυναίκα 60 ετών φέρει πιο ήπια τραύματα.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την «αποκρουστική» επίθεση, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «προφανώς τρομοκρατική ενέργεια». Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες ισραηλινές υπηρεσίες και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στην περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες.

Πηγή:in.gr