Australian Open: Ο Τζόκοβιτς αντίπαλος του Τσιτσιπά στον τελικό

Ο νικητής του κυριακάτικου τελικού εκτός από το τρόπαιο θα γίνει το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κατάφερε να φτάσει στον 10ο τελικό του Australian Open στην καριέρα του την Παρασκευή και θα αντιμετωπίσει τον Στέφανο Τσιτσιπά σε μία αναμέτρηση που εκτός από τον τίτλο θα φέρει τον νικητή στο το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο εννιά φορές πρωταθλητής Τζόκοβιτς διατήρησε το αήττητο ρεκόρ του σε ημιτελικούς του Australian Open με τη νίκη του με 3-0 σετ, (7-5 6-1 6-2) επί του Αμερικανού Tόμι Πολ στο Rod Laver Arena, με τον πατέρα του, Σέρνταν μεγάλο απόντα από τις εξέδρες.

Νωρίτερα στο κεντρικό γήπεδο, ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Ρώσο Κάρεν Κατσάνοφ και έγινε ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στον τελικό ενός τουρνουά που φιλοξενείται σε μια πόλη με τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό εκτός της χώρας μας.

Ο Σέρνταν Τζόκοβιτς προκάλεσε σάλο πριν από τον ημιτελικό, αφού εμφανίστηκε σ’ένα βίντεο μαζί με οπαδούς που κρατούσαν ρωσικές σημαίες, οι οποίες απαγορεύτηκαν στο Melbourne Park στις αρχές του τουρνουά.

Εν μέσω εκκλήσεων από την πρεσβεία της Ουκρανίας και από τα ΜΜΕ για αποκλεισμό του από το τουρνουά, αρνήθηκε να παρευρεθεί στον ημιτελικό, λέγοντας ότι ήθελε να αποφύγει πιθανή «αναστάτωση» για τον γιο του.

Ο Τζόκοβιτς υπερασπίστηκε τον πατέρα του, λέγοντας ότι είχε «κακοποιηθεί» από τους Ρώσους οπαδούς και ότι τα μέσα ενημέρωσης είχαν παρερμηνεύσει το βίντεο ως ένδειξη υποστήριξης στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

″Όπως είπε ο πατέρας μου σε μια δήλωση, είμαστε κατά του πολέμου, δεν θα υποστηρίξουμε ποτέ καμία βία ή πόλεμο. Γνωρίζουμε πόσο καταστροφικό είναι αυτό για την οικογένεια, για τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε χώρα που βιώνει έναν πόλεμο”, δήλωσε ο Τζόκοβιτς, που μεγάλωσε στη Σερβία κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Τζόκοβιτς πρόσθεσε ότι ήλπιζε ότι ο πατέρας του θα μπορέσει να δώσει «το παρών» τον τελικό της Κυριακής, αν και το Tennis Australia αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν ο Σέρνταν Τζόκοβιτς θα ήταν ευπρόσδεκτος.

Παρά την εμφατική νίκη του, ο Τζόκοβιτς είπε ότι ο ντόρος για τον πατέρα του τον είχε επηρεάσει.

«Φυσικά, δεν είναι ευχάριστο για μένα να το περνάω όλα αυτά που είχα να αντιμετωπίσω πέρυσι και φέτος στην Αυστραλία», είπε.

″Δεν είναι κάτι που θέλω ή χρειάζομαι. Ελπίζω ότι ο κόσμος θα το ξεχάσει ώστε να επικεντρωθούμε στο τένις.”

Την Κυριακή ο τελικός ανάμεσα στον Τζόκοβιτς και τον Τσιτσιπά θα είναι μια ρεβάνς του τελικού του Γαλλικού Όπεν (Ρολάν Γκαρός) του 2021, τον οποίο κέρδισε ο Τζόκοβιτς.

Ο νικητής θα πάρει το νούμερο ένα κατάταξη από τον Ισπανό Κάρλος Αλκαράθ.

«Θα ήθελα αυτό το νούμερο», είπε ο Τσιτσιπάς.

«Θα είναι ένα τελευταίο ορόσημο… Ήθελα πολλά χρόνια τώρα να βάλω το ελληνικό τένις στον χάρτη και εγώ και η Μαρία (Σάκκαρη) κάναμε μια απίστευτη δουλειά».

Ο Τσιτσιπάς μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των Ελλήνων φιλάθλων για να ανταγωνιστεί τον… στρατό Σέρβων υποστηρικτών του Τζόκοβιτς.

«Η Σερβία είναι επίσης μια πολύ μικρή χώρα, όπως και η Ελλάδα», είπε ο Τσιτσιπάς.

«Ελπίζω ότι εμείς στην Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο πράγμα που πέτυχε ο Τζόλε για την Σερβία τα τελευταία χρόνια, να κερδίσουμε πολλά Grand Slam».