H Ελληνική Κοινότητα Perth γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ξεκίνησε και η ξεκίνησε και η ιδρυτική διαδικασία του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών στο Περθ με διάλεξη δόθηκε από τον Καθηγητή Α. Μ. Τάμη

Με τη διάλεξη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (1922-2022) και καθώς η τοπική Ελληνική Κοινότητα εορτάζει την εκατονταετηρίδα από την ίδρυσή της στην Πέρθη το 2023, ξεκίνησε και η ιδρυτική διαδικασία του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών στην Πέρθη. Η εντυπωσιακή διάλεξη δόθηκε από τον Καθηγητή Α. Μ. Τάμη στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου των Καστελοριζίων της Δυτικής Αυστραλίας. Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Παύλος Άφκος, ο Πρόεδρος του Australian Hellenic Council, κ. Ευάγγελος Κακούλας, οι πρόεδροι και αντιπρόσωποι των Καστελοριζίων, Κυπρίων, του Ελληνικού Τμήματος του RSL, κ. Bill Ευαγγελινού, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, ανάμεσά τους ο δικηγόρος κ. Γεώργιος Γεωργίου, ο κ. Σταν Παλάσης και μέλη της ευρύτερης Ομογένειας. Την εκδήλωση οργάνωσαν με μεράκι ο πρόεδρος του ΑΙΜΣ (ΔΑ) κ. Σάββας Παπασσάβας και η εκπαιδευτικός κ. Γαρυφαλιά Λαμπροπούλου, με τη συντονιστική ευθύνη και παρουσίαση του εκπαιδευτικού, κ. Κώστα Δημητριάδη.

Την εκδήλωση άνοιξε ένα επιτελείο φοιτητών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και εκφωνήθηκε σύντομη ομιλία στην Ελληνική της Προέδρου του Συλλόγου, Αθηνά Παΐζη, φοιτήτριας της Κλασικής Ιστορίας, διατρανώνοντας την αφοσίωσή τους στον ελληνικό πολιτισμό και την ταυτότητά τους. Ακολούθησε ένα βίντεο για την Ελλάδα και τη διαχρονική της πορεία, καθώς κι ένα βίντεο του Γ. Νταλάρα στη Νέα Υόρκη το 1994, πέντε λεπτών. Την ομήγυρη χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Π. Άφκος ο οποίος αναφέρθηκε στους εορτασμούς της Εκατονταετηρίδας της Κοινότητας και στον εθνικό ρόλο και αποστολή αλλά και στο τεράστιο συγγραφικό έργο του κ. Τάμη, και καλωσόρισε τους ακροατές. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου των Καστελλοριζίων, κ. Δημητρίου Μαφίτη και η ενθουσιώδης σύντομη ομιλία του Φιλόλογου κ. Σάββα Παπασάββα, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και στον ρόλο του ελληνικού πολιτισμού, στη διατήρηση της πολιτισμικής φυσιογνωμίας και ταυτότητας των μελών της Ομογένειας σε διαγενεολογικό επίπεδο.

Ο Καθηγητής Α. Μ. Τάμης

Εντυπωσιακή και τεκμηριωμένη υπήρξε η ιδρυτική διάλεξη του ΑΙΜΣ (ΔΑ) από τον κ. Τάμη, πρόεδρο του Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών Αυστραλίας, ο οποίος χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και άλλες πρωτογενείς πηγές, ανέπτυξε την αμφίρροπη, ευαίσθητη και συχνά προβληματική σχέση των δύο ιστορικών λαών, Ελλήνων και Τούρκων. Ο κ. Τάμης αναφέρθηκε αρχικά στα δύσκολα χρόνια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο Καίτη Τένεδο, στον απηνή διωγμό των Ελλήνων που άφησε η Συνθήκη της Λοζάνης στα χέρια των Τούρκων αδιάλλακτων και εθνικιστών, μίλησε για τη συστηματική εξόντωση του Ελληνικού στοιχείου, τις δηώσεις, τις εξορίες, τους εκτοπισμούς, το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων, τις καταστροφές των ξωκκκλησιών, την ερήμωση της υπαίθρου, τη στρατικοποίηση της Ίμβρου, την εγκατάσταση Τούρκων από την Ανατολία, την ελεύθερη και συστηματική μετεγκατάσταση στην Ίμβρο εγκληματιών και βαρυποινιτών με στόχο την τρομοκράτηση των κατοίκων. Κατήγγειλε ο ομιλητής την παραγραφή και καταστρατήγηση των συνθηκών της Συνθήκης της Λοζάνης από τους Τούρκους, την κατάλυση του αυτοδιοίκητου των νησιών, την εκλογή Ελλήνων ηγετών, προυχόντων και Δημάρχων, την προσάρτηση των νησιών στη Νομαρχία του Τσανάκ Καλέ, την αναγκαστική έξοδο και φυγή των Ιμβρίων και Τενεδίων στην Ελλάδα, στην Αφρική, Αμερική και Αυστραλία, την απαγόρευση της χορήγησης διαβατηρίων και την αφαίρεση της τουρκικής ιθαγένειας, ΄ώστε να μην μπορέσουν ποτέ να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στην άλλη διάσταση των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων. Μίλησε για τη χρυσή τριακονταετία φιλίας και ειλικρινούς συνεργασίας των δύο λαών, στην περίοδο 1930-1960. Με την προσέγγιση, το κοινό όραμα και την αμοιβαία φιλία του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον Κεμάλ Πασά, αρχίζει μια περίοδος αγαστών πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών σχέσεων και γενικά διμερών σχέσεων. Στα τριάντα αυτά χρόνια, υπογράφηκαν διακρατικές συμφωνίες φιλίας και κοινής άμυνας, οργάνωσαν την Βαλκανική συμφωνία με την Ρουμανία και τη Σερβία, Ελλάδα και Τουρκία ανέπτυξαν κοινό και σε μορφή συνεταιρικής βάσης το εξαγωγικό εμπόριο καπνού και σταφίδας, οργάνωσαν κοινή στρατιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα και στη Τουρκία, Τούρκοι πρόσκοποι και τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα πετούσαν μαζί με τα ελληνικά πάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια των παρελάσεων την Ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας (25η Μαρτίου) σε ένδειξη φιλίας των δύο λαών. Επί σειρά ετών οι Τούρκοι Υπουργοί Εξωτερικών προσκαλούσαν την Ελλάδα να οργανωθεί και να συσταθεί κοινή Ελληνοτουρκική Ομοσπονδία, κοινό σύστημα οικονομικό και εξωτερικής πολιτικής, αλλά με κάθε κράτος-έθνος να διατηρεί την εθνική του φυσιογνωμία. Ο κ. Τάμης παρέπεμπε σε πρωτογενείς αρχειακές πηγές και έδινε συγκεκριμένες ημερομηνίες και τα ονόματα των πρωταγωνιστών καθώς και αποσπάσματα από τα πρακτικά των συνομιλιών και των συμφωνιών.

«Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις δυστυχώς είχαν μία δομική ασυμμετρία, πέρασαν από στάδια φιλίας αλλά και αμφισβήτησης, εκδηλώθηκαν με ποικίλες αντιφάσεις, πισωγυρίσματα, πέρασαν συχνά από το βατό στο άβατο, από το θεμιτό στο αθέμιτο, από την ηθική στο εκτροχιασμό, από το προβλεπόμενο στο απρόβλεπτο» κατέληξε. «Η σε μορφή εκκρεμούς κινούμενες σχέσεις είχαν ως αφετηρία και εξάρτησή τους τους ηγέτες των δύο λαών και τις πολιτικές συγκυρίες της κάθε εποχής. Ωστόσο, κύρια και μόνιμη αιτία εμπλοκής και συμπλοκής υπήρξαν οι δια-φυλετικές σχέσεις τους στην Τουρκία και στην Κύπρο, η κατάσταση στην Κύπρο μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, αλλά και η άνοδος των δικτατόρων στην Τουρκία του Γκιουρσέλ του 1960, που συνέπεσε με την ανεξαρτησία του νησιού», συμπέρανε ο κ. Τάμης.

Μέρος του ακροατηρίου. Φώτος: Supplied