ΑΕΚ: Το μυαλό «κομπιούτερ» του Γενς Γιόνσον

Παρότι κλασικό «εξάρι», ο Γενς Γιόνσον έχει ανταποκριθεί και ως «οκτάρι» στα παιχνίδια της ΑΕΚ, βασισμένος στη σπιρτάδα που διακρίνει την ποδοσφαιρική του σκέψη.

Ο Γενς Γιόνσον αποτελεί μία από τις επιτυχημένες μεταγραφικές προσθήκες που έγιναν στην ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι. Ο 30χρονος Δανός χαφ, σύμφωνα με το βιογραφικό του, αποτελούσε ένα κλασικό «εξάρι» με γρήγορη και καλή πρώτη πάσα. Ένα εργαλείο που εξυπηρετούσε δηλαδή σε απόλυτο βαθμό το ποδοσφαιρικό πλάνο του Ματίας Αλμέιδα στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Από το ξεκίνημα της σεζόν σημειώναμε τα εξαιρετικά ανασταλτικά του προσόντα, τονίζοντας πως είναι ένας ποδοσφαιριστής που απολαμβάνει να κόβει και να κλέβει, όπως ακριβώς ένας επιθετικός να σκοράρει. Ένα αμυντικό χαφ άλλωστε αυτήν την αποστολή έχει. Το τελευταίο διάστημα και λόγω της απουσίας του Γκατσίνοβιτς, ο Πινέδα είχε μετακινηθεί από τον άξονα στην αριστερή πλευρά και τον χώρο του κέντρου μαζί με τον Σιμάνσκι κάλυπτε ο Γιόνσον. Όχι όμως στο «έξι», στη φυσική του θέση δηλαδή, αλλά στο «οκτώ».

Ο Γιόνσον όμως δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Μπορεί να του αρέσει περισσότερο να «καταστρέφει» το παιχνίδι του αντιπάλου, κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος, ωστόσο νιώθει ότι παίζοντας και ως «οκτάρι» εξελίσσει το παιχνίδι του. Στο να ανταποκριθεί και σε αυτό το πλάνο έπαιξε φυσικά ρόλο το μυαλό «κομπιούτερ» που διαθέτει.

Γιόνσον

Ο 30χρονος Δανός χαφ με το που ανακτήσει την μπάλα, ξέρει μέσα σε δευτερόλεπτα που να την πασάρει με ακρίβεια για να απελευθερώσει το παιχνίδι. Ακόμα και όταν γίνεται αποδέκτης της μπάλας και είναι κλεισμένος, η γρήγορη σκέψη του επιτρέπει να πασάρει στη μία επιλογή που μπορεί να έχει διαθέσιμη. Κι αυτό δεν είναι κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς μόνο από την εικόνα του μέσα στο γήπεδο, αλλά είναι κάτι που υπογραμμίζεται και από τη στατιστική.

Ο Γιόνσον, σύμφωνα με το Wyscout, έχει οκτώ με εννιά ανακτήσεις μπάλας μέσο όρο στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος με Παναθηναϊκό, Παναιτωλικό, Ιωνικό και Άρη, κάτι βέβαια που δεν προκαλεί εντύπωση καθώς παραμένει σταθερά στα γνωστά του στάνταρ στο ανασταλτικό σκέλος. Οι πάσες του, ωστόσο, παρουσιάζουν στην τελευταία τετράδα αγώνων ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και από αυτήν που είχαμε συνηθίσει από τον Δανό μέσο.

Ο Γιόνσον συνολικά στα συγκεκριμένα τέσσερα τελευταία παιχνίδια ως «οκτάρι» έχει 25/28 επιτυχημένες πάσες στην τελική τρίτη, 41/50 προωθητικές μπαλιές, 4/8 εύστοχες πάσες μέσα στην περιοχή του αντιπάλου και 5/6 εύστοχες σέντρες, όπως κατέγραψε το Wyscout. Ειδικά απέναντι στον Άρη μαζί με τον Αραούχο ήταν οι κορυφαίοι των κιτρινόμαυρων με τον Γιόνσον να κόβει και να μοιράζει στον άξονα και τον «Τσίνο» να δημιουργεί μπροστά.

Γιόνσον
Πηγή:gazzetta.gr