Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό: ​Όλοι εναντίον όλων και στη… μέση οι εκλογές

Αθήνα.-«Όλοι εναντίον όλων» θα μπορούσε να τιτλοφορείται το κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή, με όλα τα κόμματα να έχουν πάρει θέσεις μάχης, ενόψει των επερχόμενων εκλογών και να ξεδιπλώνουν σιγά σιγά τη στρατηγική τους έναντι των αντιπάλων τους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σαφέστατα ο μεγάλος αντίπαλος είναι η ΝΔ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θέλει να περιχαρακώσει τους ψηφοφόρους του από τυχόν «λοξοκοιτάσματα» και ο καλύτερο τρόπος και τόπος για να επικοινωνήσει αυτή τη στρατηγική του είναι οι κομματικές εκδηλώσεις και οι επιθέσεις χωρίς «επιτόπιο» αντίλογο.

Σε μία τέτοια εκδήλωση στην Πεντέλη, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Παύλος Πολάκης ανέλαβαν να βάλουν «φωτιά στα τόπια» και να φουντώσουν μία νέα πολιτική αντιπαράθεση τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Δημοκρατία «με το καλό ή με το άγριο»

«Θα επαναφέρουμε τη δημοκρατία στη χώρα μας, με το καλό ή το άγριο. Είτε με το καλό είτε με το άγριο. Όπως λέει και ο Παύλος η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς», αυτά ήταν τα λόγια του Χρήστου Σπίρτζη που ήχησαν ως σειρήνα στις δημοκρατικές ευαισθησίες κάθε αυτήκοου μάρτυρα και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ΝΔ αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Μόνο ως ερμηνεία του πανικού και της απόγνωσης που βρίσκονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί κανείς να ερμηνεύσει αυτές τις δηλώσεις. Είναι συνέχεια μετά από μία ακραία προσωπική αντιθεσμική και αντιδημοκρατική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που  επιδιώκει την απονομιμοποίηση βασικών πυλώνων του πολιτεύματος, του κοινοβουλευτισμού, της συνταγματικής τάξης» σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου, δείχνοντας ότι οι δηλώσεις του Χρήστου Σπίρτζη δεν μπορούν να κριθούν ως μεμονωμένες δηλώσεις αλλά ως άρρηκτα συνδεδεμένες με την πολιτική στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των δημοκρατικών θεσμών.

Η Πόπη Τσαπανίδου ωστόσο επιχείρησε να υποβαθμίσει τη βαρύτητα των δηλώσεων του Χρήστου Σπίρτζη  υποστηρίζοντας ότι η φράση  «με το καλό ή με το άγριο»; Είναι μία λαϊκή έκφραση που σημαίνει ότι θα γίνει, ότι θα οδηγήσουμε την κατάσταση στο αποτέλεσμα το οποίο είναι προς όφελος του κόσμου», ενώ άφησε αιχμές για την ανάδειξη των επίμαχων δηλώσεων του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι  απομονώθηκε η επίμαχη πρόταση , «έγινε λάστιχο, αποδόθηκαν τα χίλια μύρια όσα» είπε σε συνέντευξή της.

Ωστόσο, η ερμηνεία της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβαδίζει με τη θέση του βουλευτή του κόμματος Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος κράτησε αποστάσεις από τον Χρήστο Σπίρτζη αποφεύγοντας να σχολιάσει τα λεγόμενα του συναδέρφου του και παραπέμποντας για το τι εννοούσε στον ίδιο τον κ. Σπίρτζη. «Το τι εννοεί ακριβώς  ο κ. Σπίρτζης θα είναι καλύτερο, θα το εξηγήσει ο ίδιος είμαι σίγουρος, με επάρκεια» σχολίασε ο κ. Γιαννούλης ερωτηθείς σχετικά.

Πολάκης εναντίον ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Νερό στο μύλο της πολιτικής τοξικότητας έριξε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος από την ίδια κομματική εκδήλωση στην Πεντέλη, αναφέρθηκε στις μετεκλογικές συνεργασίες δίνοντας συνέχεια στους υπαινιγμούς της Πόπης Τσαπανίδου περί εκβιαζόμενου ΠΑΣΟΚ, ενώ έβαλε και κατά του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντάς το κολλημένο. «Εάν δεν δεχτούν είτε επειδή είναι «πιασμένοι» -ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ξέρω ‘γω τι- είτε γιατί είναι κολλημένοι , ΚΚΕ – γιατί θέλει σε δυόμιση χιλιάδες χρόνια  …, άμε δεν θέλουνε , τότε δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές και θα πάρουμε αυτοδύναμο και ισχυρό ποσοστό στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είπε ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ με ειρωνική διάθεση έναντι των κομματικών του αντιπάλων.

Δηλώσεις που προκάλεσαν την σκληρή αντίδραση του ΚΚΕ το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο για  διαχρονική συκοφαντία σε βάρος του ΚΚΕ  και συνέχισε: «Όταν έχεις γίνει «κολλητός» της καπιταλιστική σαπίλας, των μνημονίων, της ΕΕ, των δολοφόνων του ΝΑΤΟ και κυρίως των μεγάλων αφεντικών, είναι πολύ λογικό να αναζητάς άλλοθι για τη στάση σου στα δήθεν «κολλήματα» όσων πάνε κόντρα στο ρεύμα».

Αυστηρό και επαναλαμβανόμενο το μήνυμα και από τη Χαριλάου Τρικούπη με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέα Σπυρόπολυο να διαμηνύει ότι  το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται, τονίζοντας παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ότι «την επόμενη μέρα των εκλογών θέλουμε οι πολίτες να μας δώσουν  τη δύναμη, έτσι ώστε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Όχι να σώσουμε  τον κύριο Τσίπρα ή τον κύριο Μητσοτάκη και την πολιτική τους».

Σύμφωνα με πηγές τις Χαριλάου Τρικούπη, ο φόβος μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ απ’ όπου προήλθαν στις προηγούμενες εκλογές, οδηγεί την Κουμουνδούρου σε επιθέσεις εναντίον της Χαριλάου Τρικούπη και του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν την επίμαχη επίθεση του Παύλου Πολάκη την οποία δεν θεωρούν  ανεξάρτητη από την κεντρική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται ότι  έρχεται ως συνέχεια των υπαινιγμών της Πόπης Τσαπανίδου περί εκβιαζόμενου ΠΑΣΟΚ σε μία ενδεχόμενη μετεκλογική  συνεργασία με τη ΝΔ, αλλά και ως συνακόλουθο της αντίστοιχης επίθεσης του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Ανδρουλάκη από την Πάτρα, λέγοντας ότι θεωρεί ηθικά αδιανόητο, αλλά πολιτικά αδιανόητο, να αφήνεται να εννοηθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης από την πρώτη Κυριακή των εκλογών θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Αιχμές στις οποίες η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να απαντήσει  υπενθυμίζοντας το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Πηγή: skai.gr/Πηνελόπη Γκάλιου