Σεισμός Τουρκία: Η ελληνική ΕΜΑΚ στη μάχη του απεγκλωβισμού

Εικόνες αποκάλυψης στην Τουρκία και τη Συρία όσο περνούν οι ώρες από τον φονικό σεισμό. Ερείπια, εγκλωβισμένοι, απόγνωση, με τους διασώστες να δίνουν μάχη για την ανεύρεση επιζώντων, υπό συνεχείς μετασεισμούς και άσχημες καιρικές συνθήκες. Όλες οι εξελίξεις live από το in.

Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.365 τον αριθμό των θανάτων στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 10.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει.

Οι συνεχείς δε μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Το in παρακολουθεί και μεταδίδει τις προσπάθειες των διασωστών που κάθε φορά που καταφέρνουν να βγάλουν κάποιο ζωντανό κλαίνε από συγκίνηση, τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων και την ενημέρωση των Αρχών, τη διεθνή κινητοποίηση, τους φόβους και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ολες οι εξελίξεις

Δείτε LIVE εικόνα από το CNN Turk

14:56 Δεν τα κατάφερε να βγει σώα η μικρή Φατμά παρά τις ηρωικές προσπάθειες της ελληνικής ΕΜΑΚ

Δυστυχώς η 7χρονη Φατμά δεν τα κατάφερε και έχασε τη ζωή της μπροστά στα μάτια των ηρωικών ανδρών της ΕΜΑΚ.

14:46 Τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες κήρυξε ο Ερντογάν

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, κήρυξε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ταγιπ Ερντογάν για τις 10 περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της Δευτέρας και στις οποίες ζουν περισσότεροι από 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα πως οι νεκροί ανέρχονται, πλέον, σε 3.549, ενώ οι προσπάθειες των διασωστών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

14:42 Επιχείρηση διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ

Παραμένει σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης από τους άνδρες της ελληνικής ΕΜΑΚ ενός επτάχρονου κοριτσιού, που βρίσκεται εγκλωβισμένο σε βάθος επτά μέτρων κάτω από τόνους συντρίμμια στην πόλη Αλεξανδρέτα (Χατάι) της Τουρκία.

Στην προσπάθεια διάσωσης της μικρής συμμετέχουν 4 άνδρες της ΕΜΑΚ, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούν να απεγκλωβίσουν μια τετραμελή οικογένεια που είναι παγιδευμένη κάτω από κλιμακοστάσιο.

Ο πατέρας ανασύρθηκε πριν από λίγα λεπτά και οι προσπάθειες εστιάζονται στο να σωθεί η 6χρονη κορούλα του. Το παιδί φέρεται να βρίσκεται αγκαλιά με το αδερφάκι του που δεν τα κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, ενώ κοντά τους είναι και η μητέρα που είναι επίσης νεκρή.

Συγκλονιστικές οι εικόνες και από τα Άδανα όπου βρίσκεται η έτερη κάμερα της ΕΡΤ. Εκεί διασώστες και εθελοντές προσπαθούν με χαλιά και κουβέρτες να μεταφέρουν μπάζα από 13οροφο κτήριο που έχει πέσει και να φτάσουν στο σημείο όπου ακούστηκε πριν λίγο μια ανθρώπινη φωνή.

14:36 Η ελληνική ΕΜΑΚ απεγκλώβισε έναν 50χρονο από τα ερείπια

Έναν άντρα απεγκλώβισε από τα ερείπια η ελληνική αποστολή των διασωστών στην Τουρκία.

14:24 «Κάθε ζωή μετράει» – Διασώστες βγάζουν ζωντανό γατάκι από τα χαλάσματα

Μέσα στην απόλυτη καταστροφή και τον θάνατο που σκόρπισαν τα 7,8 Ρίχτερ στην νοτιοανατολική Τουρκία στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, κάθε ζωή που βγαίνει από τα συντρίμμια έχει τεράστια αξία γιατί δίνει ελπίδες για την επόμενη διάσωση…

Κάπου μέσα στα 2000 ισοπεδωμένα κτίρια σε έκταση 600 χιλιομέτρων, τα σωστικά συνεργεία απεγκλωβίζουν ζωντανό και κατατρομαγμένο ένα μικρό γατάκι.