Οι άνδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν και άλλο κοριτσάκι – Πάνω από 7.200 οι νεκροί

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για την αναζήτηση επιζώντων – Τουλάχιστον 30.474 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και στις δύο χώρες – Περισσότερα από 5.000 κτίρια κατέρρευσαν στην Τουρκία.

Συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες κάτω από τα ερείπια τα σωστικά συνεργεία για την αναζήτηση επιζώντων. Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν μετά από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι από τα συντρίμμια. Πρόκειται για ένα κορίτσι 11 ετών το οποίο απεγκλωβίστηκε στην περιοχή της Αντιόχειας. Νωρίτερα, η ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών κι ένα μικρό κορίτσι στην πόλη Αλεξανδρέττα (Χάταϊ) της Τουρκίας. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να σώσουν την μητέρα του κοριτσιού και την αδερφή του, την 7χρονη Φατμέ.

Ο αριθμός των νεκρών, ξεπερνά μέχρι αυτή την στιγμή τους 7.200 από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε Τουρκία και Συρία, καθώς η Άγκυρα επικαιροποίησε τα στοιχεία, δίνοντας 5,434 νεκρούς έως τώρα στην Τουρκία, ενώ άλλοι 1.32 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, πάντα σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές. Η λίστα των νεκρών ανεβαίνει συνεχώς καθώς περνάνε οι ώρες ενώ οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων λιγοστεύουν.

Στην Τουρκία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 5.434, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD). Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους 1.832.  Περισσότεροι από 970 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη της Συρίας, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας. Στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, ο αριθμός των νεκρών είναι 812, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 30.474 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και στις δύο χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης, των Λευκών Κρανών και των κρατικών ΜΜΕ της Συρίας.

Η κινητοποίησης ως προς την αποστολή βοήθειας στην Τουρκία είναι παγκόσμια με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν πλέον μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τόνους ερειπίων.

Τουλάχιστον 125 μετασεισμοί στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, η γη συνεχίζει να σείεται στην Τουρκία καθώς τουλάχιστον 125 μετασεισμοί μεγέθους 4 βαθμών και άνω της κλίμακας Ρίχτερ έχουν σημειωθεί μετά από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η συχνότητα και το μέγεθος των μετασεισμών μειώνονται όπως είναι αναμενόμενο καθώς περνάνε οι ώρες από τον αρχικό σεισμό. Ωστόσο, οι μετασεισμοί 5 έως 6 βαθμούς εξακολουθούν να είναι ισχυροί και ενέχουν κίνδυνο πρόσθετων ζημιών σε κατασκευές που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Περισσότερα από 5.000 κτίρια κατέρρευσαν στην Τουρκία μετά από φονικό σεισμό

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), Ορχάν Τατάρ τουλάχιστον  5.775 κτίρια κατέρρευσαν.Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού 941 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μόνο στην πόλη Καχραμανμάρας.

Συγκλονιστικά βίντεο με δύο αδερφάκια κάτω από τα συντρίμμια

Όσο περνάνε οι ώρες πληθαίνουν τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από τις δραματικές διασώσεις των σωστικών συνεργείων.

Δύο αδερφάκια καταπλακωμένα από τα ερείπια του σπιτιού τους στη Συρία είναι η φωτογραφία που έχει γίνει πλέον αντιπροσωπευτική της καταστροφής. Τα δύο παιδάκια, ηλικίας 4 και 6 ετών σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν ζωντανά μετά από σχεδόν μία ημέρα. Το κοριτσάκι προστάτευε το κεφάλι του μικρού της αδερφού και άρχισε να χαμογελά για τους διασώστες όταν πλησίασαν.

Ο διασώστης της μιλά με χαρούμενη φωνή για να την ηρεμήσει και το κοριτσάκι φοβισμένο του απαντά.  Το κοριτσάκι του είπε όταν την βρήκε:  «Βγάλτε με από κάτω από αυτά τα συντρίμμια, κύριε, εμένα και την αδερφό μου, και θα γίνω σκλάβα σας».

Πηγή: skai.gr

Απελπισμένοι, παγωμένοι από το λεπτό στρώμα χιονιού στο έδαφος, οι συγγενείς θυμάτων στην τουρκική πόλη Μαλάτια, εξέφραζαν την αγανάκτησή τους σήμερα γιατί, όπως λένε, δεν έχουν καμία βοήθεια στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Χωρίς ειδικό εξοπλισμό, χωρίς ούτε καν γάντια ή χειμωνιάτικα ρούχα, προσπαθούν να ανοίξουν διαδρόμους μέσα από τα συντρίμμια των σπιτιών που κατέρρευσαν από τους σεισμούς της Δευτέρας.

«Δεν υπάρχει κανείς εδώ. Είμαστε μέσα στα χιόνια, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα», λέει ο Μουράτ Αλινάκ, το σπίτι του οποίου κατέρρευσε και οι συγγενείς του αγνοούνται. «Τι να κάνω, πού να πάω;» λέει με απόγνωση.

Η Σαμπίνα Αλινάκ πρότεινε οι κάτοικοι της πόλης, που συγκεντρώνονται γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές για να ζεσταθούν, να πάρουν την επιχείρηση διάσωσης στα χέρια τους. «Τα εγγόνια των συμπεθέρων μου είναι εκεί. Είμαστε εδώ επί δύο ημέρες. Καταστραφήκαμε. Πού είναι το κράτος; Πού βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες; Τους ικετεύουμε. Αφήστε μας να το κάνουμε, μπορούμε να τους σώσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε με δικά μας μέσα. Αν δεν έρθουν (οι ομάδες διάσωσης), για όνομα του Θεού, αφήστε εμάς να το κάνουμε», είπε.

Οι τουρκικές αρχές λένε ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σε αυτήν την περιοχή που εκτείνεται από τα Άδανα στα δυτικά μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων και από τη Μαλάτια στα βόρεια μέχρι το Χατάι, που απέχει 300 χιλιόμετρα, στα νότια. Η κακοκαιρία και οι κατεστραμμένοι δρόμοι που μέχρι χθες συνέδεαν τις πόλεις όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι δυσχεραίνουν την πρόσβαση. Είναι επίσης δύσκολο να γίνει μια ακριβής εκτίμηση της καταστροφής και να σχεδιαστεί η αποστολή βοήθειας.

Ο Αχμέτ Αλινάκ είπε ότι δύο ανίψια του έχουν παγιδευτεί σε ένα κτίριο που κατέρρευσε. «Δεν υπάρχει κανείς εδώ, είμαστε όλοι καταδικασμένοι. Δεν το περιμέναμε αυτό από το κράτος. Όσο μεγάλος και αν ήταν ο σεισμός, η κινητοποίηση των πάντων ήταν αναγκαία», συνέχισε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν νωρίτερα είπε ότι οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αντάλια για να διαμείνουν προσωρινά οι άστεγοι. Στη Μαλάτια έχουν στηθεί σκηνές για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους.

Πάνω από 5.200 νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 πόλεις

Σε έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από ισχυρούς σεισμούς, ανακοινώνοντας ότι ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 3.549. Βάσει του νέου απολογισμού οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ανέρχονται πλέον σε 5.151.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην ιστορία της αλλά και στον κόσμο» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τους ισχυρούς σεισμούς της Δευτέρας, 7,8 και 7,7 Ρίχτερ, που έπληξαν τις νότιες επαρχίες της χώρας. «Οι ειδικοί λένε ‘δεν υπάρχει παράδειγμα στον κόσμο» για αυτόν τον σεισμό’» σημείωσε.

Όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα ερείπια μέχρι στιγμής.

Το προσωπικό έρευνας και διάσωσης και το προσωπικό υποστήριξης που εργάζονται στη σεισμογενή ζώνη ανέρχονται σε 53.317 άτομα  δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Παράλληλα, 5.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αποστέλλονται στις επαρχίες της νότιας Τουρκίας, όπου οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, 54.000 σκηνές και 102.000 κλίνες έχουν ήδη σταλεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Το “ευχαριστώ” του Ταγίπ Ερντογάν

«Έχουμε λάβει προσφορές βοήθειας από 70 διαφορετικές χώρες μέχρι στιγμής, έχουμε μιλήσει με 18 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μας κάλεσαν στο τηλέφωνο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μας που μας τηλεφώνησαν και έστειλαν μηνύματα για να μεταφέρουν την υποστήριξή τους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες… Η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι πολύτιμη για εμάς με το ηθικό της αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους αδελφούς και τις αδελφές μας από όλη την περιοχή μας που στέκονται δίπλα στο έθνος μας με τις προσευχές τους».

13,5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή

Την εκτίμηση πως ο σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας έχει επηρεάσει άμεσα περίπου 13,5 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, διατύπωσε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ. 

Σύμφωνα με τον Κουρούμ, ο «σεισμός αυτός αποτελεί τη «μεγαλύτερη σεισμική καταστροφή του τελευταίου αιώνα μετά τον σεισμό του Ερζίντζαν» το 1939. Όπως είπε έχουν πληγεί 10 επαρχίες.

«Μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, ορισμένα κτήρια είχαν υποστεί φθορές, και με τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, κατέρρευσαν ή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν» παρατήρησε ο Κουρούμ, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει δυσκολία στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, καθώς τα οδικά δίκτυα είναι κατεστραμμένα και είναι δύσκολο να υπάρξει βοήθεια σε αρκετές περιοχές.

Το BBC αναφέρει ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί στη Συρία από τους φονικούς σεισμούς και μετασεισμούς που σημειώθηκαν στη γειτονική Τουρκία, ανακοίνωσαν εξάλλου νωρίτερα οι συριακές αρχές και διασώστες που επιχειρούν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Τουρκία και τη Συρία επηρεάζονται από το φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην επαρχία Γκαζιαντέπ επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας ότι το νούμερο αυτό περιλαμβάνει περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά δήλωσε σήμερα ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που έχουν καταστρέψει τεράστιο αριθμό κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ