Αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική βλέπει ο Κατρούγκαλος

Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει παρεκκλίνει από πάγιες και διαχρονικές θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο πρώην υπουργός και νυν Τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Delphi Forum, τόνισε πως διαπιστώνει «σημαντικές αποκλίσεις από πάγια δόγματα της διπλωματίας μας», αναφέροντας ως παράδειγμα τη στάση της Ελλάδας στον ενδοαραβικό πόλεμο.

«Υπάρχουν στοιχεία συνέχειας στην εξωτερική πολιτική, όπως η διαχρονική προσπάθεια αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε και σημαντικές αποκλίσεις από πάγια δόγματα της διπλωματίας μας. Διαχρονικά, τουλάχιστον από το 1979 που επισκέφθηκε τη Μόσχα ο Κ. Καραμανλής, προβάλλαμε πάγια την εικόνα της Ελλάδας ως φιλειρηνικής χώρας, ήπιας ισχύος και γέφυρας ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι που είναι η Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, αλλά και άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί πλέον μιαν άλλη μεταφορά, αυτή του ‘προκεχωρημένου φυλακίου’, που επικρατούσε την περίοδο του Εμφυλίου και της μετεμφυλιακή περίοδο. Παράδειγμα αυτής της μεταβολής είναι και η ανατροπή του δόγματος no greek boots on the ground με την αποστολή στρατευμάτων και πυραύλων ‘Πάτριοτ’ στην Σαουδική Αραβία, όπου συμμετέχει η Ελλάδα, για πρώτη φορά, σε έναν ενδοαραβικό πόλεμο χωρίς απόφαση ενός διεθνούς οργανισμού. Γενικότερα βλέπω σε σχέση με την δική μας εξωτερική πολιτική να υπάρχει μια ορατή υποχώρηση σε ό,τι αφορά τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της διπλωματίας μας», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Πηγή: ekirikas.com