Σεισμός Τουρκία: Τραγικές ώρες στα συντρίμμια

Εικόνες αποκάλυψης στην Τουρκία και τη Συρία όσο περνούν οι ώρες από τον φονικό σεισμό. Ερείπια, εγκλωβισμένοι, απόγνωση, με τους διασώστες να δίνουν μάχη για την ανεύρεση επιζώντων, υπό συνεχείς μετασεισμούς και άσχημες καιρικές συνθήκες. Όλες οι εξελίξεις live από το in.

Δραματικές ώρες ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε σχεδόν 8.000 τον αριθμό των θανάτων στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 20.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει, ενώ όσο πέφτει η νύχτα το κρύο γίνεται ολοένα και πιο τσουχτερό.

Οι συνεχείς δε μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Το in παρακολουθεί και μεταδίδει τις προσπάθειες των διασωστών που κάθε φορά που καταφέρνουν να βγάλουν κάποιο ζωντανό κλαίνε από συγκίνηση, τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων και την ενημέρωση των Αρχών, τη διεθνή κινητοποίηση, τους φόβους και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ολες οι εξελίξεις

Δείτε LIVE εικόνα από το CNN Turk

00:40 Η επίλεκτη ομάδα Μεξικανών στην Τουρκία

Το Μεξικό, μια χώρα με μεγάλη ιστορία ισχυρών σεισμικών δονήσεων, στέλνει μια επίλεκτη ομάδα 16 σκύλων έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία.

Στόχος τους, όπως γράφει το BBC, να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια στον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια.

Οι σκύλοι αυτοί έχουν κερδίσει τις καρδιές των Μεξικανών από το 2017, οπότε και «χτένισαν» τα ερείπια από το μεγάλο σεισμό στην Πόλη του Μεξικού και τις κοντινές περιοχές, που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

00:21 Σόου Ερντογάν με τηλεφώνημα σε οικογένεια νεκρού βουλευτή

Ο Τούρκος πρόεδρος συλλυπήθηκε σε live μετάδοση την οικογένεια του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) Γιακούπ Τας που έχασε τη ζωή του όταν ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στην πόλη Αντιγιαμάν όπου εκλεγόταν.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε τουρκικά μέσα διακρίνεται ο υπουργός Μεταφορών, Αντίλ Καραϊσμάιλογλου που έχει μεταβεί στο Αντιγιαμάν βρίσκεται μαζί με συγγενείς του εκλιπόντος βουλευτή προκειμένου να τους συλλυπηθεί και εκείνη τη στιγμή βάζει σε ανοιχτή ακρόαση τον Ερντογάν.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ

00:00 Σχεδόν 8.000 νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό καθώς πλέον μόνο στην Τουρκία οι νεκροί κοντεύουν τους 6.000 ενώ συνολικά μαζί με τη Συρία προσεγγίζουν τους 8.000.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι οι νεκροί ανέρχονται σε 5.894 και οι τραυματίες είναι 34.810.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.449 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Συνολικά οι νεκροί έχουν φτάσει τους 7.826 Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες.

23:41 Γεμάτοι πτώματα οι δρόμοι στην Τουρκία

Τα δεκάδες άψυχα σώματα στους δρόμους της Τουρκίας –νεκροί χωρίς τάφο- αποκαλύπτουν το μέγεθος της τραγωδίας στη γειτονική χώρα.

Το hashtag #HatayYardimBekliyor (Η Χατάι περιμένει για βοήθεια) κυριάρχησε στα trend του Twitter, αποδεικνύοντας την απελπισία των πληγέντων.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στους ζωντανούς», λένε οι διασώστες, καθώς οι φωνές που ακούγονται, όλο και πιο εξασθενημένες από τα συντρίμμια, δεν αφήνουν περιθώρια για θρήνο.

Στην Αντάκια, περιγράφει το BBC, οι νεκροί τοποθετούνται ο ένας δίπλα στον άλλον στα πεζοδρόμια για να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο από τη σωτηρία κάποιου άλλου ανθρώπου, που είναι ακόμα ζωντανός.

Κανείς δεν περιμένει τα σωστικά συνεργεία, που δεν μπορούν να καλύψουν ταυτόχρονα όλα τα σημεία των δύο χωρών, που ισοπεδώθηκαν σχεδόν από την ορμή του Εγκέλαδου.

23:21 Το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τον σεισμό

Μήνυμα αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το φονικό και καταστροφικό σεισμό και τόνισε πως προσεύχεται για τους τραυματίες.

Ακόμα μιλώντας στην ΕΡΤ κάλεσε τον ελληνικό λαό να προσευχηθεί επίσης, ενώ έκανε γνωστό πως έστειλε επιστολή στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον καταστρεπτικό σεισμό που έγινε στη νοτιοανατολική Τουρκία με πολλά θύματα δυστυχώς, με πάρα πολλούς τραυματίες, με καταστροφή σπιτιών, ναών στην περιοχή της Αντιοχείας κυρίως όπου ζουν Ορθόδοξοι αδερφοί μας», ανέφερε αρχικά στην ΕΡΤ, ο  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Είναι μία μεγάλη καταστροφή. Περισσότερο τραγική από εκείνη που ζήσαμε το 1999. Το Πατριαρχείο μας συμπάσχει φυσικά με τους ανθρώπους που έχασαν προσφιλή τους πρόσωπα, με τους τραυματίες για την αποκατάσταση της υγείας των οποίων ευχόμεθα και προσευχόμεθα», συμπλήρωσε.

Πηγή: in.gr