Δύο Απόψεις για τον Ολυμπιακό στην ΟΠΑΠ αρένα

Οι πρωταθλητές έπαθαν στην ΟΠΑΠ αρένα, όσα απέφυγαν στην Τούμπα. Η… παραγγελία του Αργεντίνου κόουτς. Η ΑΕΚ χαϊδεύει το εισιτήριο του τελικού και στον Πειραιά πλέον θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά πως θα κυλήσει το υπόλοιπο της σεζόν. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Η βραδιά στην OPAP Arena έκλεισε με την ΑΕΚ να χαμογελάει και να χαϊδεύει το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός και έχασε, αλλά και κατάφερε να γεννήσει διαφόρων ειδών ερωτήματα στον κόσμο του. Κι άλλα ερωτήματα. Από το πως αποφάσισε ο Μίτσελ να ξεκινήσει το ματς, μέχρι το αν θα βγει η φετινή σεζόν με την ομάδα να παλεύει για το πρωτάθλημα ή θα το “χαιρετήσει” και αυτό.

Και γράφω το “και αυτό”, γιατί η λογική λέει ότι δύσκολα στο Κύπελλο Ελλάδας Novibet ανατρέπεται το σκηνικό. Όση μπάλα και να… παίξει ο κόσμος του Ολυμπιακού που μπορεί να το κάνει, θα πρέπει το ίδιο να πράξουν και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας. Μόνο που η ΑΕΚ δεν είναι σύνολο της πλάκας. Για να ανατραπεί ένα τέτοιο σκορ, θα πρέπει ο Ολυμπιακός να κάνει το ματς της χρονιάς και η Ένωση να είναι χειρότερη από ποτέ. Μπορεί;

Το 3-0 έγινε με ονειρικό τρόπο για τον Αλμέιδα και βασανιστικό για τον Μίτσελ. Γκολ με το ξεκίνημα. Αυτογκόλ πάνω στο… ψάξιμο του ματς. Και τελευταίο τέρμα με πέναλτι- μπάζερ μπίτερ αφού μετά έληξε η αναμέτρηση. Παραγγελία να το ‘χε κάνει ο τεχνικός της ΑΕΚ, έτσι δεν θα του ερχόταν.

Ο Μίτσελ έβλεπε την ομάδα του να περνάει δύσκολα στο πρώτο ημίχρονο, να έχει μόνο δυο παίκτες σε… μάχιμη κατάσταση και στο δεύτερο 45λεπτο να παλεύουν με περισσότερη προσωπική έμπνευση και λιγότερη τακτική.

Σε όλη την σεζόν έχει περάσει αρκετές δυσκολίες η φετινή ομάδα, πως θα μπορούσε να μην τις συναντήσει και στην καινούργια έδρα της ΑΕΚ; Είμαι σίγουρος ότι βλέποντας αυτό το ματς, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έγινε κόκκινος από τα νεύρα του, αφού η δική του ομάδα φέρθηκε εγωιστικά και βρήκε απέναντί της και τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη

Περί ενδεκάδων

Όλη την ημέρα γινόταν κουβέντα για την ενδεκάδα της ΑΕΚ και πραγματικά ο Αλμέιδα πήρε αποφάσεις που είχαν να κάνουν με το δικό του σκεπτικό και όχι με την -δικαιολογημένη- κάψα του κόσμου να δει τους καλύτερους και βασικούς απέναντι στους “ερυθρόλευκους”.

Προσωπικά περίμενα την ενδεκαδάτου Μίτσελ με μοναδική εξαίρεση τον Βρουσάι που προτιμήθηκε από τον φορμαρισμένο Ροντινέι. Μια επιλογή λάθος, αφού ο Βραζιλιάνος είναι σε τρομερή κατάσταση και δεν έχει λόγο να βγαίνει. Λάθος και η συμμετοχή του Μπιέλ φυσικά, θα διαβάσετε παρακάτω για αυτό.

Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν αποδεικνύεται αν πρώτα δεν το δούμε και αυτό θα πρέπει πλέον να το έχει σημαία ο Αλμέιδα. Οι προπονητές επιλέγουν ανάλογα με τα δικά τους γούστα και τις προσωπικές τους εκτιμήσεις. Η ΑΕΚ βέβαια προερχόταν από… μη αγώνα, αφού δεν έπαιξε στο Περιστέρι.

Ο δε Ολυμπιακός είχε να τα βγάλει πέρα την Κυριακή στην Τούμπα και πέντε βράδια μετά πήγε στην OPAP Arena. Ο Μίτσελ θωράκισε τα χαφ με τον Σαμασέκου (που να φανταζόταν το αυτογκόλ) και θέλησε να ψάξει κάτι καλό στην πλάτη της “κιτρινόμαυρης” άμυνας και κυρίως στο ντουέτο Τζαβέλλα-Μήτογλου που 100% δεν είναι Βίντα-Μουκουντί.

Ό,τι γλίτωσε στην Τούμπα

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να βάλει γκολ στο πρώτο ημίχρονο του “Καραϊσκάκης”. Ο Ολυμπιακός άντεξε. Ο ΠΑΟΚ είχε τόσες φάσεις πριν λίγα βράδια, αλλά ο Πασχαλάκης είπε “όχι”. Ο Ολυμπιακός άντεξε. Αυτή την φορά, το γκολ ήρθε. Πίεση από τους γηπεδούχους, γλίστρημα του Βρουσάι, άδειασμα του Παπασταθόπουλου από τον εκτελεστή Λιβάι Γκαρσία και 1-0.

Ο ενθουσιασμός των “κιτρινόμαυρων” δεν είχε φοβερή συνέχεια , εννοώ δεν έγινε… κατηφορικό το γήπεδο και σε αυτό έπαιξε ρόλο και η ενδεκάδα του Αλμέιδα. Οι Πειραιώτες όπως στην Τούμπα, έτσι και στην OPAP Arena είχαν δοκάρι νωρίς, αλλά δοκάρι. Ο Ελ Αραμπί ήταν συγκινητικός στο πρώτο ημίχρονο. Έπαιζε αμυντικό χαφ, δεκάρι και φορ. Έβγαινε ψηλά, ζήταγε μπάλες, απλά δεν μπορούσε να παίξει στόπερ για να ηγηθεί της άμυνας.

Όσο και να έχουν προσπαθήσει να καλύψουν πράγματα στον Ολυμπιακό (και δικαιολογημένα) δεν υπάρχει ένας κεντρικός αμυντικός κλάσης που να μιλάει και να τον ακούν. Που να μιλάει και να τρέχει πρώτος να το κάνει ώστε να τον σέβονται.

Ο Σαμασέκου μπορεί να “χρεωθεί” το αυτογκόλ, αλλά αν δεν υπήρχε στο πρώτο ημίχρονο σαν… ανάποδο λίμπερο η κόκκινη άμυνα θα ‘χε πάθει χειρότερα. Ο Παπασταθόπουλος με τον Ντόη τα κατάφεραν στην Θεσσαλονίκη, όχι όμως στην Νέα Φιλαδέλφεια. Γιατί απλά οι επιθετικοί της ΑΕΚ δεν παίζουν όπως αυτοί του ΠΑΟΚ.

Αντί να βάλει, έφαγε

Ο Μίτσελ όπως έγραψα πιο πάνω επέλεξε να ξεκινήσει με τον Μπιέλ. Ο Ισπανός ήταν τραυματίας σύμφωνα με το ρεπορτάζ και ταυτόχρονα ήταν αρνητικός στην Τούμπα. Ο συμπατριώτης του τον ξεκίνησε και στο 40′ αναγκαστικά τον έβγαλε. Οι Ολυμπιακοί ξανάδαν τον Φορτούνη μετά από καιρό. Μπήκε στο ημίχρονο αρχικά πίσω από τον Ελ Αραμπί και μαζί ο Ροντινέι στην θέση του Βρουσάι.

Ο Ισπανός έβγαλε τους δυο αρνητικούς πρωταγωνιστές των κίτρινων γκολ, αν και είναι λίγο άδικο να τα χρεωθούν όλα αυτοί. Ο Φορτούνης έγινε 8αρι όταν μπήκε ο Βαλμπουενά. Οι “ερυθρόλευκοι” ανέβασαν ρυθμούς και επιδόσεις, είχαν κι άλλο δοκάρι, πήραν ρίσκα και έδωσαν και χώρους.

Ο Μπακαμπού πήρε την θέση του Ελ Αραμπί που έκανε πολλά πράγματα στο πρώτο μέρος και “έσκασε” όσο πέρναγε η ώρα. Και ο Χουάνγκ βγήκε κουρασμένος, το τελευταίο 20μερο δεν αντέχει όσο άντεχε και είχε μείνει ο Εμβιλά να κυλιέται στο χορτάρι.

Ο Αλμέιδα μετά το 63′ έφερε και λεγόμενους βασικούς από τον πάγκο, όμως ένταση δεν είχε. Ο Ολυμπιακός απέκτησε μια εξαιρετική δεξιά πλευρά με Ροντινέι και Γκάρι. Μεσοεπιθετικά είχε ποιότητα, αλλά πήρε και μεγάλα ρίσκα.

Δεν γινόταν διαφορετικά. Πάτησε καλύτερα η ομάδα του Μίτσελ στο δεύτερο 45λεπτο, θεωρώ άξιζε να βρει γκολ, αλλά με αυτά δεν υπογράφεις συμβόλαιο. Και έτσι έγινε το αντίθετο. Η ΑΕΚ δεν είχε ένταση στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, αλλά βρήκε γκολ με το πέναλτι χάρη στο οποίο αγκαλιάζει την πρόκριση στον τελικό.

Ήταν ένας αγώνας που δεν είχε τεράστια ποδοσφαιρική ένταση όσο πέρναγε η ώρα, αλλά απέκτησε μεγάλη ένταση με τον καυγά στο φινάλε και τα διάφορα “πηγαδάκια” που στήθηκαν. Η ΑΕΚ δίκαια κέρδισε, παίζει φέτος καλό ποδόσφαιρο και ο Αλμέιδα πήρε και το στοίχημα με την ενδεκάδα που ξεκίνησε.

Ο Ολυμπιακός δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση με αυτό που έπαθε. Στο πρώτο μέρος έμεινε με ένα δοκάρι και στο δεύτερο που ήταν καλός, έπαιξε χωρίς ισορροπία και παρότι έγινε επικίνδυνος έφυγε με το χειρότερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Πηγή:sport24.gr

Και η άλλη πλευρά, τα λάθη του Μίτσελ

Ο Ολυμπιακός πήγε στη Φιλαδέλφεια και την OPAP Arena έχοντας ως στόχευση να πάρει αποτέλεσμα από την ανεβασμένη, δυνατή και άκρως ανταγωνιστική ΑΕΚ, έχοντας βέβαια και τα γνωστά προβλήματά του όπως με Χάμες, Μπιέλ και Ινμπόμ Χουάνγκ. Σε έναν αγώνα που μπορεί να είχε δοκάρια αλλά γενικά η εικόνα του ήταν ιδιαίτερα κακή και κυρίως στο α’ μέρος. Και βέβαια δεν ήταν κακή και πολύ δύσκολη βραδιά μόνο λόγω των παικτών του. Ήταν κακή διότι και ο Μίτσελ βρέθηκε σε τρομερά κακή βραδιά με το κοουτσάρισμά του και με λάθη όπως να ξεκινήσει δεξιός μπακ ο Βρουσάι και όχι μόνο.

Ήταν σίγουρα εκτός από μία πολύ κρύα βραδιά και μία δύσκολη αγωνιστική βραδιά για τον Ολυμπιακό. Εάν δε εξαιρέσει κανείς τον Γκάρι Ροντρίγκες και τις προσπάθειες των Ροντινέι, Βαλμπουενά και Φορτούνη στο 2ο μέρος δεν έχει να θυμάται και πολλά σε επίπεδο προσώπων από αυτή τη βραδιά. Και είναι ένα 3-0 που σίγουρα ακουμπά και τον προπονητή και τους παίκτες σε επίπεδο ευθυνών σε σχέση με το πως κύλησε αυτή η αναμέτρηση.

Οι δε περισσότεροι / εάν όχι άλλοι παίκτες στα μετόπισθέν του Ολυμπιακού είχαν κάκιστη εικόνα. Εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με παίκτες επιπέδου Ολυμπιακού. Ένα αγωνιστικό πρόσωπο που προκαλεί κάτι παραπάνω από προβληματισμό σε κάθε επίπεδο.

Ένα 2-0 κυρίως από δικά του απίστευτα σε τέτοιο επίπεδο λάθη, ένα αυτογκόλ από το… πουθενά και το πέναλτι στο τέλος

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακό χάνει με 2-0 χωρίς καλά καλά να καταλάβει το τι συμβαίνει.

Μία άμυνα να είναι αλλού για αλλού, ένα κέντρο με κακή εικόνα και κομβικά και σχεδόν αδιανόητα για τέτοιο επίπεδο λάθη. Στο πρώτο γκολ ο Βρουσάι κάνει κάτι σαν γύρισμα προς τα πίσω για να βγει η φάση του 1-0 και στο 2-0 είναι να απορεί κανείς τι ακριβώς έκανε εκεί χωρίς πίεση ο Σαμασέκου με την κεφαλιά να πηγαίνει στα δίχτυα του Τζολάκη. Το πως έβαλε με κεφαλιά αυτό το αυτογκόλ. Ένα σχεδόν αδιανόητο λάθος.

Διακριθέντα όσο και να ψάχνουμε δεν θα βρούμε σε αυτό το πρώτο 45λεπτο. Κάτι πήγε να κάνει ο Γκάρι Ροντρίγκες με την ταχύτητά του και το δοκάρι του αλλά φευ… Ο Μίτσελ είχε τη δικαιολογία ότι δεν είχε διαθέσιμο τον Χάμες αλλά η επιλογή του να έχει δεξί μπακ – πάλι πειραματική επιλογή – τον Βρουσάι αποδείχθηκε λανθασμένη. Ο Ολυμπιακός ήταν μία ομάδα που δεν μπήκε καθόλου καλά στο γήπεδο με τον κόουτς Μίτσελ να έχει σοβαρές ευθύνες για αυτό.

Ναι έστησε τον Ολυμπιακό σε σχήμα 4-3-3 για πιο σφιχτό κέντρο αλλά ο Μπιέλ δεν είναι εξτρέμ και ο Βρουσάι δεν είναι μπακ. Ήταν αυτό το ματς και μάλιστα εκτός έδρας στην OPAP Arena για τέτοια πειράματα; Η απάντηση είναι όχι. Ο Μίτσελ και οι παίκτες του Ολυμπιακού μας έδειξαν στο πρώτο μέρος πως ήταν σαν να μην έμαθαν το παραμικρό από το ματς με τον ΠΑΟΚ. Σαν να μην είδαν πως είχε πάει το πρώτο 20λεπτο στην Τούμπα και ότι έπρεπε να λειτουργήσουν αλλιώς. Σαν να μην πήραν ποτέ το μάθημά τους.

Πηγή:gazzetta.gr