Σεισμός Τουρκία: Αδιανόητη τραγωδία – «Σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες

Βιβλική καταστροφή στην Τουρκία και τη Συρία μετά τον φονικό σεισμό. Πόλεις ισοπεδωμένες, εγκλωβισμένοι, απόγνωση, θρήνος. Οι διασώστες δίνουν μάχη για την ανεύρεση επιζώντων υπό συνεχείς μετασεισμούς και άσχημες καιρικές συνθήκες. Όλες οι εξελίξεις live από το in.

Δεν έχει τέλος το δράμα που ζουν Τουρκία και Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 21.000 τον αριθμό των θυμάτων, στις δύο χώρες. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματισμένοι, άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τελικό απολογισμό είναι τρομακτικές, με κάποιους να μιλούν ακόμη και για 30.000 νεκρούς.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει, ενώ «σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες.

Εχθρός των χιλιάδων διασωστών που δίνουν τη μάχη, σκάβοντας κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα για να εντοπίσουν επιζώντες είναι εκτός από τον χρόνο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς βρέχει και χιονίζει, ενώ όσο πέφτει η νύχτα το κρύο γίνεται ολοένα και πιο τσουχτερό. Οι συνεχείς, δε, μετασεισμοί κάνουν το έργο τους ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι.

Οι άστεγοι στην Τουρκία είναι εκατομμύρια

Οι άστεγοι στην Τουρκία είναι εκατομμύρια. Τις νύχτες, δίπλα στα χαλάσματα, γύρω από τη φωτιά οι επιζώντες προσπαθούν να μείνουν ζεστοί. Συζητούν για όσους ούρλιαζαν, για εκείνους οι οποίοι φώναζαν ότι κανείς δεν ήρθε για να τους σώσει, ότι έμειναν ολομόναχοι ενώ ακόμη περιμένουν βοήθεια και για το τώρα αλλά και για το μετά.

Η οργή τους στρέφεται κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και καταγγέλλουν την απουσία του κράτους.

Δεν υπάρχει φαγητό και δεν υπάρχει και δουλειά, λένε. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα και θέρμανση αλλά ούτε και ζεστά ρούχα. Σχηματίζουν ουρές αλλά τα τρόφιμα και οι λοιπές προμήθειες δεν φτάνουν για όλους. Μπροστά από τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας βλέπει κανείς μονάχα χέρια σηκωμένα.

Σκέφτονται ότι μπορεί να μην πέθαναν από τον σεισμό, αλλά ότι θα πεθάνουν από το κρύο και την πείνα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» λένε.

Την ίδια στιγμή, χωρίς μία στέγη, ένα καταφύγιο, λίγο νερό και φαγητό οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνουν λόγο για μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή η οποία ακόμη δεν έχει έρθει.

Πλέον οι έρευνες οι οποίες είναι σε εξέλιξη αφορούν στους χιλιάδες νεκρούς. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες θύματα μέσα στα συντρίμμια. Οι έρευνες διάσωσης έχουν ολοκληρωθεί στο Ντιγιάρμπακιρ, τα Άδανα, το Οσμανίγιε ενώ βάζουν τέλος και στο Κιλίς αλλά και την Σανλιούφρα. Τα ασθενοφόρα πλέον μετατρέπονται σε νεκροφόρες. Ολόκληρα γυμναστήρια σε νεκροτομεία.

Κάποιοι όμως ακόμη περιμένουν τους δικούς τους ανθρώπους να είναι ζωντανοί. «Πώς να πάω να κοιμηθώ ενώ ξέρω ότι ο αδερφός μου είναι ακόμη εδώ μέσα και ότι μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός» λέει ο Αχμέτ. Οι διασώστες του απαντούν πως κανείς δεν είναι πλέον ζωντανός αλλά ο Αχμέτ κοιτάει τα χαλάσματα και επιμένει απελπισμένος ότι εκείνος ζει ακόμη, ότι πρέπει να συνεχίσουν να τον ψάχνουν…