Έφτασε στα Άδανα ο Νίκος Δένδιας – Ο θερμός εναγκαλισμός με τον Τσαβούσογλου

Στα Άδανα έφτασε ο Νίκος Δένδιας ο οποίος πρόκειται να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης.

Την Τουρκία επισκέπτεται σήμερα (12/02) ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε στα Άδανα λίγο μετά τις 09.00, όπου τον περίμενε ο Τούρκος ομόλογος του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν έναν εναγκαλισμό μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες και στη συνέχεια είπαν ιδιωτικά τις πρώτες τους κουβέντες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο θερμός εναγκαλισμός Δένδια – Τσαβούσογλου

«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, αλλά είμαστε εδώ τώρα», ήταν η πρώτη δήλωση του Νίκου Δένδια μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια

«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», ήταν η πρώτη δήλωση του Νίκου Δένδια μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας.

Skai.gr

Δηλώσεις

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες» – Το ευχαριστώ του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αντιόχεια, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Η παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Τούρκους», δήλωσε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Επεσήμανε ότι «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν μετά τον σεισμό. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και αεροσκάφη με βοήθεια», πρόσθεσε.

«Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

«Παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνο οι οι Τούρκοι αλλά και όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Και το 1999 σε έναν μήνα και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από σεισμούς. πρώτα έτρεξε η Ελλάδα και μετά πήγαμε εμείς», τόνισε.

Εξετάζονται τρόποι περαιτέρω συνδρομής

Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν για το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν στη προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δημιουργηθεί. Στο πλαίσιο της εν λόγω επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA ( United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) σε Τουρκία και Συρία.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

in.gr