Προσωπικός γιατρός: Τα “αγκάθια” για την υλοποίηση του θεσμού

Αθήνα.- Μετ’ εμποδίων υλοποιείται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Παρά τους περίπου 4.800.000 εγγεγραμμένους πολίτες, υπολείπονται ακόμη 4 εκατ. ώστε να καλυφθεί το σύνολο της χώρας.

Έχουν περάσει περίπου 6 μήνες από την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής πολιτών και γιατρών στο σύστημα του προσωπικού γιατρού. Παρά την σημαντική πρόοδο που έγινε τους 3 πρώτους μήνες, όμως, από τον Νοέμβριο και μετά ο θεσμός έχει “κολλήσει”.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, στο σύνολο της επικράτειας έχουν εγγραφεί 4.786.497 πολίτες, οι οποίοι αποτελούν το 54% επί του συνόλου των δικαιούχων. Απομένει το 46% που μέχρι σήμερα δεν είναι εγγεγραμμένο, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των πολιτών της χώρας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Το ποσοστό, πάντως, των εγγεγραμμένων πολιτών στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών -ομάδα που αποτελεί τον βασικό κορμό των χρηστών υπηρεσιών υγείας- υπερβαίνει το 72%.

Ωστόσο, αν και υπάρχουν αυτή τη στιγμή, 1.554.133 διαθέσιμες κενές θέσεις για την εγγραφή των πολιτών, οι προσωπικοί γιατροί δεν δείχνουν πρόθυμοι να εξαντλήσουν τον αριθμό των 2.000 πολιτών ανά επαγγελματία υγείας, που τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος να εγγράψουν.

Κι αυτό, καθώς όπως λένε, ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες τους. Έτσι, ο κάθε εγγεγραμμένος γιατρός δεν ξεπερνά σήμερα τους 1.200 εξυπηρετούμενους πολίτες.

Προσωπικός γιατρός: Πόσοι γιατροί έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο σύστημα

Η προσέλευση των γιατρών στο σύστημα του “προσωπικού γιατρού” είναι “αναιμική”. Τους τελευταίους τρεις μήνες εντάχθηκαν μόλις 52 προσωπικοί γιατροί.

Συγκεκριμένα από τους 3.333 γιατρούς τον Νοέμβριο, οι γιατροί που προθυμοποιήθηκαν να δηλώσουν συμμετοχή έως τον Φεβρουάριο, έφτασαν στο σύνολό τους 3.385.

Από αυτούς, οι 2.243 είναι ήδη γιατροί του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας (δηλαδή εργάζονται σε Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ κλπ), ενώ οι ιδιώτες – ελεύθεροι επαγγελματίες είναι 1.142.

Μεγαλύτερη δυσκολία εξεύρεσης γιατρών για την κάλυψη του συστήματος Υγείας υπάρχει στην Αττική.

Η απροθυμία των γιατρών οφείλεται στην απαίτησή τους για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στη συνεργασία τους με το δημόσιο σύστημα. Συγκεκριμένα ζητούν -μεταξύ άλλων- να μην είναι υποχρεωμένοι να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναζητά λύσεις πραγματοποιώντας σειρά επαφών με τους Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά επιμένει στις ευέλικτες -μεν- συμβάσεις δε- των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Η αρχική σκέψη, πάντως, για την παροχή επιπλέον κινήτρων στην κατεύθυνση της προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού γιατρών έχει αυτή τη στιγμή “παγώσει”.

Προσωπικός γιατρός: Μετά τις εκλογές τα “αντικίνητρα”

Τα “αντικίνητρα” ή αλλιώς “ποινές” που έχουν θεσπιστεί με Υπουργική Απόφαση και αναμένεται να εφαρμοστούν μετά από παράταση από την 1η Απριλίου 2023 και μετά, δεν είναι εφικτό να προχωρήσουν.

Κι αυτό καθώς, ο αριθμός των γιατρών δεν επαρκεί, ώστε, να εκκινήσει η πλήρης εφαρμογή του θεσμού.

Υπενθυμίζουμε ότι στα “αντικίνητρα” περιλαμβάνεται η πρόσθετη συμμετοχή του πολίτη κατά ποσοστό 10% στη συμμετοχή του στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και λοιπές παροχές.

Από κάποια ημερομηνία και μετά (η οποία θα καθοριστεί εκ νέου) τα ανωτέρω προβλεπόμενα πρόστιμα θα προσαυξηθούν κατά ποσοστό 10%.

Αντίστοιχα αναμένεται να ισχύσουν και “κίνητρα” , όπως είναι η προτεραιότητα στον προγραμματισμό των επισκέψεών των πολιτών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αλλά και στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η επίλυση του προβλήματος του προσωπικού γιατρού, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr μετατίθεται για μετά τις εκλογές, έτσι και τα πρόστιμα δεν θα ισχύσουν.

Ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση μόνο εάν λάβει εντολή ανανέωσης της θητείας της, θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της οικοδόμησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Αντίθετος με τις “ποινές” ο ΠΙΣ

Κίνητρα και αντικίνητρα, στοχεύουν στην άσκηση πίεσης προς τους πολίτες για την εγγραφή τους στον προσωπικό γιατρό και την επίσπευση της πορείας του θεσμού. Κάτι που όμως βρίσκει αντίθετους τους ίδιους τους γιατρούς.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν αντιταχθεί ευθέως στην εφαρμογή “ποινών”. Τονίζουν δε την πάγια θέση τους, πως ο προσωπικός γιατρός είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του κάθε ασθενή.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζει πως αποτελεί λάθος προσέγγιση να εξαναγκάζεις τον πολίτη να λάβει ιατρικές υπηρεσίες, «τη στιγμή που η αποτελεσματικότερη λύση, είναι η ελευθερία επιλογής γιατρού», τονίζει και προσθέτει:

«Ένα σύστημα που βασίζεται στις ποινές δεν είναι καλό σύστημα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ιατρικές υπηρεσίες. Η ουσία στην προκειμένη περίπτωση και στο εν λόγω σύστημα, είναι να μπορούμε να έχουμε έναν επαρκή αριθμό γιατρών και η σχέση μεταξύ ασθενούς και προσωπικού γιατρού να είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Να μην τρέχει δηλαδή ο ασθενής σε περιοχή στην οποία είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του»

Ο προσωπικός γιατρός σε αριθμούς – Ποιο είναι το ποσοστό των εγγεγραμμένων πολιτών ανά ηλικιακή ομάδα

Στο σύνολο των 4.786.497 εγγεγραμμένων πολιτών, τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • 17 – 49 ετών ….. 38,5%
  •  50 – 69 ετών ……. 35,8%
  •  άνω των 70 ετών ….. 25,7%

Τα ποσοστά εγγεγραμμένων – μη εγγεγραμμένων πολιτών, ανά ηλικιακή ομάδα διαμορφώνονται ως εξής:

50-69 ετών

  • μη εγγεγραμμένοι …  34,1%
  • εγγεγραμμένοι ….  65,9%

17-49 ετών

  • μη εγγεγραμμένοι …. 40,3%
  • εγγεγραμμένοι …. 59,7%

άνω των 70 ετών

  • μη εγγεγραμμένοι ….. 27,5%
  • εγγεγραμμένοι …. 72,5%

Πηγή: iatropedia.gr