Σκίτσο του Τεντέν δημοπρατήθηκε σε τιμή ρεκόρ – 2,1 εκατ. ευρώ

Δημιουργήθηκε το 1942 και χρησιμοποιήθηκε για την έγχρωμη έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του Βέλγου σκιτσογράφου το 1946.

 

Ένα έργο τέχνης του δημιουργού του Τεντέν, Ζωρζ Προσπέρ Ρεμί, περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο Ερζέ, πωλήθηκε σε δημοπρασία για περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για το πολυτιμότερο ασπρόμαυρο πρωτότυπο σχέδιο του καλλιτέχνη.

Το σκίτσο «Ο Τεντέν στην Αμερική», που δημιουργήθηκε το 1942 και χρησιμοποιήθηκε για την έγχρωμη έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του Βέλγου σκιτσογράφου το 1946, αναφέρει ο Guardian.

Το βιβλίο είναι το τρίτο μέρος της σειράς «Οι περιπέτειες του Τεντέν» που ακολουθεί τον Βέλγο ρεπόρτερ και τον σκύλο του στο ταξίδι στις ΗΠΑ. Ο νεαρός κάνει ρεπορτάζ για το οργανωμένο έγκλημα στο Σικάγο.

Chesnot via Getty Images

Στη δημοπρασία της Παρασκευής (10/2), που διοργανώθηκε από τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Artcurial, το ασπρόμαυρο σχέδιο πωλήθηκε έναντι 2.158.000 ευρώ.

Σχεδιάστηκε από ινδικό μελάνι, γραφίτη, μπλε μολύβι και τέμπερα – και συνοδευόταν από το επίσημο πιστοποιητικό γνησιότητας.

«Ο στρατηγός ντε Γκωλ δήλωσε κάποτε: «Ο μόνος μου διεθνής αντίπαλος είναι ο Τεντέν». Αυτή η πώληση στον κόσμο του Hergé, με αυτό το νέο ρεκόρ για ένα πρωτότυπο ασπρόμαυρο σχέδιο, το επιβεβαιώνει» δήλωσε ο Éric Leroy, ειδικός στα κινούμενα σχέδια του οίκου δημοπρασιών.

Τα κόμικς του Ερζέ είναι από τα πλέον δημοφιλή του 20ου αιώνα. Ο σκιτσογράφος, κατά κόσμον Ζωρζ Προσπέρ Ρεμί, πέθανε το 1983 σε ηλικία 75 ετών.

Πηγή: huffpost.gr