Το τελευταίο πακέτο στήριξης πριν τις εκλογές – Εξειδίκευση των μέτρων για συνταξιούχους, δόσεις, αγρότες

Ποιους συνταξιούχους αφορά το νέο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Έως 72 δόσεις η νέα ρύθμιση για τις οφειλές στο Δημόσιο – Λίφτινγκ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό – Επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες και το 2023

Πακέτο μέτρων στήριξης μεταξύ άλλων συνταξιούχων, αγροτών και οφειλετών ύψους 600εκατ€ περιπου θα εξειδικεύσουν σε λίγες ώρες στον 3ο όροφο του Υπουργείου Οικονομικών οι κύριοι Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Βεσυρόπουλος και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει μέρος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εξαιτίας της μεγαλύτερης του αναμενομένου ανάπτυξης και της αυξημένης αποδοτικότητας του προϋπολογισμού πιστή στη στάση της για λελογισμένες και δημοσιονομικά υπεύθυνες παροχές. “Και με αυτά τελειώσαμε , δεν υπάρχει τίποτε άλλο έως τις εκλογές” μας έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

280 εκατ€ θα διατεθούν σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους με συντάξεις έως 1600€ οι οποίοι “αδικήθηκαν” καθώς δεν έλαβαν καθόλου ή έλαβαν πολύ μικρές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι κατηγορίες των ωφελημένων είναι 3 :

-Όσοι δεν είδαν στην τσέπη τους το 7,75% των αυξήσεων και απλά μείωσαν την προσωπική τους διαφορά.

-Όσοι μηδένισαν την προσωπική τους διαφορά αλλά η αύξηση που είδαν ήταν πολύ μικρή, της τάξης έως 3-3,5%

-Οι χαμηλοσυνταξιούχοι , όσοι δηλαδή έλαβαν επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα.

Το επίδομα θα κλιμακώνεται ως εξης :

-300€ για συντάξεις έως 800€

-250€ για συντάξεις από 801€ έως 1100€ και

-200€ για συντάξεις από 1101 έως 1600€

Το ποσό θα καταβληθεί εφάπαξ πριν φυσικά το Πάσχα.

Η δέυτερη ρύθμιση μάλλον θα ενισχύσει τα δημόσια ταμεία καθώς αναβιώνουν για όσους τις έχασαν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων. Προϋπόθεση για την αναβίωση η πληρωμή 2 μηνιαίων δόσεων εφάπαξ.

Για πρώτη φορά όμως ετοιμάζεται και νέα ρύθμιση που απευθύνεται αποκλειστικά στους συνεπείς οφειλέτες, αυτούς που κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης είχαν ρυθμίσεις και τις εξυπηρέτησαν. Αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέης του σε 36 έως 72 δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, αυτήν την στιγμή σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, 72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας και 24-48 δόσεις της πάγιας ρύμισης) έχουν ενταχθεί οφειλές ύψους 5,3 δισ€.

Ταυτόχρονα το ΥΠΟΙΚ προχωρά και σε λίφτινγκ του εξωδικαστικού συμβιβασμού προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις. Οι αλλαγές που προωθούνται έχουν να κάνουν :

-Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής ώστε να μπορούν να εντάσσονται και οφειλέτες με μια και μοναδική οφειλή.

-Κατάργηση της ποινής προεξόφλησης για τις οφειλές προς το Δημόσιο

-Μείωση του επιτοκίου για τις οφειλές στο Δημόσιο από Euribor+5% σε Euribor +3%

-Ένταξη και νέων οφειλών όπως οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

-Υποχρέωση αιτιολόγησης της άρνησης τους να δεχθούν τη ρύθμιση που προτείνει ο αλγόριθμος είτε πρόκειται για τους χρηματοδοτικούς φορείς είτε πρόκειται για τους οφειλέτες.

Επιπλέον η κυβέρνηση θα επιστρέψει τον ΕΦΚ στους αγρότες για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν στις αποκλειστικά για τις γεωργικές εργασίες τους. Το μέτρο έχει κόστος 76εκατ€ ενώ έχει δοθεί και εντολή για την επιτάχυνση της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις αποζημιώσεις.

250εκατ€ είναι το κόστος της παράτασης της ισχύος μέτρων στήριξης που ισχύουν ήδη όπως λ.χ. Ο μειωμένος ΦΠΑ και σε περίπου 80εκατ€ υπολογίζεται η αύξηση επιδομάτων και η διεύρυνση των δικαιούχων τους. Ήδη ανακοινώθηκε η αύξηση του επιδομάτος ανθυγιεινής κι επικίνδυνης εργασίας σε έως 200€ και προστέθηκαν καινούριες κατηγορίες δικαιούχων όπως οι φυσικοθεραπευτές, οι εργοθεραπευτές, οι φαρμακοποιοι και οι οδοντοτεχνίτες.

Πηγή: skai.gr