Το Σίδνεϊ ετοιμάζεται να πλημμυρίσει ξανά από ελληνικά χρώματα, γεύσεις, μουσική και χορούς

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ επιστρέφει στο Darling Harbour μετά από τρία χρόνια απουσίας

Σίδνεϊ ,- Το Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ επιστρέφει θριαμβευτικά αυτό το Σαββατοκύριακο στην καρδιά της πόλης, στο Darling Harbour, με την εμφάνιση της κορυφαίας Ελληνίδας τραγουδίστριας Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

Η κεντρική πράξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 11πμ. έως τις 10μμ. την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά από το 2020, αφού τόσο η COVID-19 όσο και οι κακές καιρικές συνθήκες εμπόδισαν να πραγματοποιηθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται κυρίως από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας, θα είναι μέρος μιας ημέρα δραστηριοτήτων, με παραστάσεις, χορούς, τους καθιερωμένους πάγκους με τρόφιμα και εμπορεύματα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ενώ οι δραστηριότητες της Κυριακής μπορούν να χαρακτηριστούν ως η κορύφωσή του, το Φεστιβάλ από μόνο του μπορεί να υπερηφανεύεται για τις περισσότερες από 30 μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο.

“Φέτος γιορτάζουμε το 41ο Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ, με μια ανανεωμένη ζωντάνια, μετά τις αναποδιές που βιώσαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Νομίζω ότι καθώς αναλογιζόμαστε τα 41 χρόνια που πέρασαν, δικαιούμαστε να αντλούμε κουράγιο από τον τρόπο με τον οποίο αυτό που ξεκίνησε σεμνά το 1980 έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Χάρης Δανάλης, στο μήνυμά του με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

“Το Φεστιβάλ έχει εξελιχθεί σε μια από τις πλέον σημαντικότερες ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αυστραλία, εκφράζοντας με σαφή και ξεχωριστό τρόπο τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού της Διασποράς”, δήλωσε η πρόεδρος του Φεστιβάλ, κ. Νία Καρτέρη.

“Πιστεύουμε ότι η βάση για την αρμονική κοινωνία στην οποία ζούμε στηρίζεται στο ήθος και το πνεύμα που παρέχει η πολυπολιτισμικότητα. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα πρόγραμμα διαρκείας 14 εβδομάδων που παρουσιάζει διεθνείς και τοπικούς, καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες, το έργο των οποίων εμπλουτίζεται από την κληρονομιά και τον πολιτισμό τους”, πρόσθεσε η κα Καρτέρη.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη είναι η επικεφαλής του καταπληκτικού προγράμματος ψυχαγωγίας αυτή την Κυριακή και κάνει τη δεύτερη εμφάνισή της στο Φεστιβάλ Σίδνεϊ, αφού εμφανίστηκε και στη διοργάνωση του 2002.

Η διάσημη τραγουδίστρια από την Ελλάδα θα δώσει τη συναυλία της στο βραδινό μέρος με προγραμματισμένη έναρξη στις 7.30μμ.

Άλλοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα που θα εμφανιστούν την ίδια μέρα είναι η τραγουδίστρια Κωνσταντίνα Τούνη και ο κλαρινίστας Τρύφωνας Αναστασίου, και οι δύο καταξιωμένοι ερμηνευτές παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών ειδικά από την περιοχή της Ηπείρου.

Μαζί με τους διασκεδαστές από την πατρίδα, θα υπάρξουν επίσης εμφανίσεις από τα τοπικά συγκροτήματα IHO NYX, Mistura και SousAnna’s που θα απλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος.

Σημαντικό highlight -το οποίο, μάλιστα, παραδοσιακά παρακολουθούν πολλοί γονείς και παππούδες- θα είναι οι χοροί του κοινοτικού συγκροτήματος υπό τις οδηγίες της Παρούλας Γαλέλη-Thurban και της Νικόλ Thurban-Εγγλέζου.

Η έναρξη του επίσημου προγράμματος έχει προγραμματιστεί για τις 6μμ., όπου αναμένεται να εκπροσωπηθούν η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή κυβέρνηση, καθώς και μέλη διαφόρων Δήμων του Σίδνεϊ και εκπρόσωποι πολλών ελληνοαυστραλιανών οργανώσεων.

Εξάλλου, στο πάρκο Tumbalong, θα υπάρχουν χορευτικές παραστάσεις στον προαύλιο χώρο του συνεδριακού κέντρου από τη 1.00μμ. και μετά. Τα χορευτικά συγκροτήματα που θα εμφανιστούν εκεί είναι το συγκρότημα Σοφίας Βεντούρη, καθώς και τα χορευτικά της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ηγείται του καταπληκτικού προγράμματος ψυχαγωγίας αυτή την Κυριακή.