Τουρκία: Ανέσυραν ζωντανούς τρεις ανθρώπους μετά από 12 ημέρες

Φωτογραφία αρχείου, Τουρκία, Σεισμός,

Eνα ζευγάρι και ο γιος τους ανασύρθηκαν το Σάββατο ζωντανοί κάτω από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στην Αντιόχεια, δώδεκα ημέρες μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε μεγάλες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. Δυστυχώς όμως το παιδί εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.

Μια ξένη ομάδα έρευνας από το Κιργιστάν έσωσε τον Σαμόρ Μουχάμεντ Ακάρ, 49 ετών, την 40χρονη σύζυγό του, Ράγκντα και τον 12χρονο γιο τους, ενώ έσκαβαν στα ερείπια της πολυκατοικίας στην πόλη Αντιόχεια της Νότιας Τουρκίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».

Οι τρεις τους ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα στις 11:30 π.μ. τοπική ώρα ή 296 ώρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, και μεταφέρθηκαν γρήγορα με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο.

Ενας από τους Κιργίζιους διασώστες είπε ότι η ομάδα βρήκε επίσης τα πτώματα δύο νεκρών παιδιών. Το «Anadolu» αργότερα ανέφερε ότι ήταν επίσης παιδιά του ίδιου ζευγαριού.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αντιόχεια, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χατάι, ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρεντίν Κότσα είπε ότι ο πατέρας είχε τις αισθήσεις του και νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Μουσταφά Κεμάλ». Το «Anadolu» δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν τον τουρκικής καταγωγής Αμερικανό γιατρό και πρώην υποψήφιο για τη Γερουσία των ΗΠΑ, Μεχμέτ Οζ να επισκέπτεται τον άνδρα που αναρρώνει.

Αναφέροντας τη συνομιλία τους, το «Anadolu» είπε ότι ο Σαμίρ Μουχάμεντ Ακάρ περιέγραψε πώς επέζησε από τη δοκιμασία πίνοντας τα δικά του ούρα. Είπε επίσης στον Δρα Οζ ότι τα παιδιά του ανταποκρίνονταν στις φωνές του τις πρώτες δύο ή τρεις ημέρες, αλλά μετά από αυτό το διάστημα δεν άκουγε τίποτα.

Η επαρχία Χατάι όπου βρίσκεται η Αντιόχεια ήταν μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 40.642 ανθρώπους στην Τουρκία και 3.688 στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, τις «τελευταίες του στιγμές» κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού του είχε καταγράψει 17χρονος έφηβος, που τελικά επέζησε του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Με το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας, ο νεαρός Τάχα Ερντέμ, που τελικά βγήκε σώος από τα χαλάσματα, αποχαιρετούσε τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο 17χρονος και η οικογένειά του κοιμόντουσαν βαθιά όταν ο σεισμός χτύπησε την πόλη τους, το Αντιγιαμάν στην Νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το «Associated Press».

Ο Τάχα ξύπνησε απότομα από τις σεισμικές δονήσεις που έκαναν την τετραώροφη πολυκατοικία που διέμενε να τρίζει ολόκληρη. Μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, εκείνος, η μητέρα, ο πατέρας και οι μικρότεροι αδερφός και η αδερφή του βρέθηκαν κάτω από τα χαλάσματα του κτιρίου.

Βρέθηκε μόνος και παγιδευμένος κάτω από τόνους ερειπίων, με τα κύματα ισχυρών μετασεισμών να μετατοπίζουν τα συντρίμμια, στριμώχνοντας το χώρο που βρισκόταν ακόμη περισσότερα. Τότε, έβγαλε το κινητό του και άρχισε να ηχογραφεί το τελευταίο του αντίο, ελπίζοντας ότι θα ανακαλυφθεί μετά το θάνατό του.

«Νομίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο βίντεο που θα τραβήξω ποτέ για εσάς», είπε, με το τηλέφωνό του να τρέμει, καθώς οι δονήσεις εξακολουθούσαν να ταρακουνούν το κτίριο που κατέρρευσε αλλά και εκείνον.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως πιστεύει ότι η οικογένειά του είναι νεκρή, την οποία είναι έτοιμος να συναντήσει.
Κατά τη διάρκεια του βίντεο ακούγονται οι κραυγές άλλων εγκλωβισμένων.

Πηγή:ekirikas.gr