Στιγμιότυπα από την Ταφή του Δήμαρχου Ιωαννιτών κ. Μωυσής Ελισάφ στην ηπειρωτική γη που γεννήθηκε

  • Η μεσίστια σημαία στο Δημαρχείο Ιωαννίνων σε ένδειξη πένθους για την  απώλεια του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Μωϋσή Ελισάφ
  • Ρεπορτάζ/Φωτογραφία: Νίκος Σουτόπουλος

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Η νεκρική πομπή ανέβηκε με θλιβερό πένθιμο βηματισμό τον πέτρινο διάδρομο από την είσοδο του εβραϊκού κοιμητηρίου της πόλης των Ιωαννίνων προς την κορυφή του μικρού λόφου και του δασυλλίου, που φιλοξενούσε πολλά μνήματα της πάλαι ποτέ ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας στην πολυπολιτισμική κοινωνία της ηπειρωτικής πρωτεύουσας, στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Δήμαρχο Ιωαννιτών στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην κορυφή της νεκροπομπής το άψυχο σώμα του μέχρι πρότινος  πρώτου πολίτη της πόλης και Δήμαρχου Ιωαννιτών, του κ. Μωυσή Ελισάφ. Από πίσω ακολουθούσε προς την τελευταία του κατοικία για το ύστατο αντίο η επίσης γιαννιώτισσα σύζυγός του Κλεοπάτρα, οι οικείοι του, τα λιγοστά εναπομείναντα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων, της οποίας ήταν Πρόεδρος, αλλά και ομόθρησκοί του από άλλες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ επίσης συμπορεύονταν η συνοδεία των επισήμων, δηλαδή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, οι Βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Καλογιάννης και Μερόπη Τζούφη, καθώς και η Βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, η Ευρωβουλευτής Άννα Ασημακοπούλου, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Γερμανίας στην Αθήνα, σχεδόν σύσσωμο το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, Δήμαρχοι απ’ όλη την Ήπειρο, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και πλήθος εκπροσώπων αρχών και φορέων, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι των Ιωαννίνων.

Πλήθος πολιτών έξω από την Ιερά εβραϊκή Συναγωγή «Καχάλ Καντός Γιασάν» των Ιωαννίνων αποχαιρετά τον Δήμαρχό τους κ. Μωϋσή Ελισάφ.

Η νεκρώσιμη πομπή έφθασε στο Εβραϊκό Νεκροταφείο μετά από μια ολιγόλεπτη στάση στο Δημαρχείο και στην Ιερά εβραϊκή Συναγωγή «Καχάλ Καντός Γιασάν» εντός των τειχών του Κάστρου, απ’ όπου εκεί από νωρίς είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος για την τελετή της κηδείας του κατά τα το εβραϊκό εθιμοτυπικό, που προηγήθηκε της ταφής. Μετά την νεκρώσιμη τελετή, ακολούθησαν οι επικήδειοι λόγοι των επισήμων, αποτείνοντας έτσι το ανάλογο φόρο τιμής στον εκλιπόντα, αποτιμώντας το σημαντικό έργο της προσφοράς του στην πόλη που γεννήθηκε και πρόσφερε με προσήλωση ως επιστήμονας στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ως γιατρός στους ασθενείς του που υπηρέτησε, αλλά και ως πολιτικός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρώτος Εβραίος Δήμαρχος της Ελλάδας, με αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση στην τοπική κοινωνία και με όραμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει τα Γιάννενα «πρώτα στ’ άρματα, στα γρόσια και τα γράμματα».

Η τελετή της ταφής στο εβραϊκό κοιμητήριο Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε περίπου στις 16.00, καθώς το σώμα του τέως Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Μωϋσή Ελισάφ αγκάλιασε η ηπειρωτική γη στην αγαπημένη του πόλη, τα Ιωάννινα, ενώ ο Ραβίνος της Ισραηλητικής Κοινότητας στην Ελλάδα τον συνόδεψε με την ευχή για «Καλό Παράδεισο!» στα εβραϊκά αλλά και τα ελληνικά, καθώς όπως πρόσθεσε «ο άνθρωπος προέρχεται από χώμα και στο χώμα επιστρέφει».

Η ηπειρωτική γη δέχεται στα σπλάχνα της το δικό της τέκνο και Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωϋσή Ελισάφ.

Τραγική ειρωνεία της τοπικής και εθνικής ιστορίας είναι ότι η αποδημία του Δημάρχου Ιωαννιτών  κ. Μωϋσή Ελισάφ συνέπεσε με τον τριήμερο εορτασμό για τα «Ελευθέρια» της πόλης από τον τουρκικό ζυγό στις 21 Φεβρουαρίου 1913. Για αυτό τον λόγο σε αυτήν την αργία της πόλης φέτος και για λόγους πένθους, με απόφαση Περιφερειάρχη Ηπείρου, σχεδόν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις και οι επίσημοι εορτασμοί στην 110η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων ματαιώθηκαν, ενώ ανήμερα πραγματοποιήθηκε και η εκλογή του νέου Δημάρχου, που θα πάρει τη θέση του εκλιπόντος στο Δήμο Ιωαννιτών, έως το τέλος της εκλογικής θητείας του.

Η σύζυγος του εκλιπόντος Δημάρχου Ιωαννιτών στον ύστατο χαιρετισμό της ενώπιον των επίσημων παρισταμένων