Ενδιαφέρουσα διάλεξη για τον αγώνα που έδωσε για επιβίωση η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα

Ο Αστέρης Φανίκος, αριστερά, ο Δρ. Πάνος Σταυριανίδης και η Εύη Γεωργοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Νέα Υόρκη. Κέντρισε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου η διάλεξη του Δρα. Πάνου Σταυριανίδη με θέμα «Η εξέλιξη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στον 21ο αιώνα και ο αγώνας για την επιβίωσή της» (The Evolution of Greek America in the 21st Century and its Struggle for Survival), η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής, 19ης Φεβρουαρίου 2023 στην κοινοτική αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον της Νέας Ιερσέης.

Η διάλεξη διοργανώθηκε από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα των Αγίων Αναργύρων με πρόεδρο την Εύη Γεωργοπούλου και παρέστησαν ο ιερατικός προϊστάμενος της ιστορικής κοινότητας, π. Δημήτριος Παύλου (rev. James Pavlow), οι τέως και νυν πρόεδροι της κοινότητας, Ντίνος Δημητρίου και Αστέρης Φανίκος, αντίστοιχα, καθώς επίσης και άλλα στελέχη της κοινότητας που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», πέρσι γιόρτασε την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς της.

Ο π. Δημήτριος Παύλου ανέπεμψε την προσευχή, καλωσόρισε τον ομιλητή και συνεχάρη την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Εύη Γεωργοπούλου για την πρωτοβουλία τους να φέρουν στο προσκήνιο ένα μείζον ζήτημα που σχετίζεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ομογένειας.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Αστέρης Φανίκος καλωσόρισε τον ομιλητή και εξήρε την προσφορά του στην Εκκλησία, στην AHEPA και στην οργανωμένη ομογένεια.

Η Εύη Γεωργοπούλου επεσήμανε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητας των Αγίων Αναργύρων και της ίδιας της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Τρέντον της Νέας Ιερσέης.

Αναφερόμενη στον ομιλητή τόνισε ότι είναι επιχειρηματίας και για τέσσερις περίπου δεκαετίες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Μάλιστα τόνισε ότι στις αρχές του 2000 έχει διατελέσει πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και ότι πρωτοστάτησε στην εκστρατεία αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τις δημοτικές και πολιτειακές αρχές της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Η διάλεξη του Δρα Πάνου Σταυριανίδη εστιάστηκε στα ευρήματα της έρευνας που είχε διενεργήσει την προηγούμενη δεκαετία στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής και η οποία συμπεριέλαβε κοινότητες και φορείς της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης.

Τα ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν ιερείς, στελέχη και μέλη των κοινοτήτων, των Αδελφοτήτων της Φιλοπτώχου και των υπολοίπων φορέων της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης και τα επεξεργάστηκαν διακεκριμένοι στατιστικολόγοι.

Τα ευρήματα και τα δεδομένα της έρευνας συνδυάστηκαν με τις συνεντεύξεις που είχε πάρει ο ίδιος, καθώς επίσης και με τις έρευνες άλλων κοινωνιολόγων της ομογένειας και φέρουν έντονα στο προσκήνιο τα αμείλικτα ερωτήματα για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, της καλλιέργειας της ελληνικής συνείδησης και τις αντιστάσεις της οργανωμένης ομογένειας στον οδοστρωτήρα της αφομοίωσης.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την διάλεξη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ομιλητής ρώτησε τον π. Δημήτριο Παύλου για τα μυστήρια του γάμου που τελούνται στην κοινότητά τους και τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γάμων είναι μικτοί και μάλιστα υπερτερούν ακόμη και οι γάμοι με ετερόδοξους.

Ο Δρ. Σταυριανίδης επεσήμανε ότι οι εθνικοτοπικοί φορείς ως έχουν ημερομηνία λήξης αφ’ ενός μεν λόγω της ανακοπής των μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα και την Κύπρο, αφ΄ ετέρου δε λόγω του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των ομογενών είναι αμερικανογεννημένοι και σε πολλές περιοχές μιλούμε για τρίτη, τέταρτη και πέμπτη γενιά.

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι οι δύο πυλώνες της ομογένειας, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και η AHEPA, οι οποίες πέρσι γιόρτασαν την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς τους, θα επωμιστούν το βάρος για την καλλιέργεια της ελληνικής συνείδησης, της διατήρησης της γλώσσας και της μεταλαμπάδευσης των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων.

Μετά την διάλεξη ακολούθησε συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Στιγμιότυπο από την διάλεξη του Δρα. Πάνου Σταυριανίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Δημήτριος Παύλου και η Εύη Γεωργοπούλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μερική άποψη της κοινοτικής αίθουσας στην οποία έλαβε χώρα η διάλεξη του Δρα. Πάνου Σταυριανίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την διάλεξη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.Πηγή: anamniseis.net