ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Θόδωρος Ρουσόπουλος: Να διευκρινιστούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος- Θα διευρυνθεί ο αριθμός των αποδήμων για ψήφο

Συνέντευξη στην Panhellenic Post και στον Χρήστο Μαλασπίνα

Η συνέντευξη με τον πρώην υπουργό Επικρατείας και Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, Θόδωρο Ρουσόπουλο,  αν και ήταν πρωθύστερη του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη, συμπεριέλαβε εκ των υστέρων τα θέματα της “καυτής” επικαιρότητας όπως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες ώρες, από το τραγικό δυστύχημα με την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.  Αναφερθήκαμε και στα Ομογενειακά θέματα, όπως το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων.

Αναφορικά με τις  τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση Πολάκη, ο κ. Ρουσόπουλος σχολίασε πως «η προκλητικότητα και την συμπεριφορά του κ. Πολάκη αλλοίωσε πλήρως αυτό που η αριστερά ονόμαζε πολιτικό πολιτισμό» και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «ο Ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά τη ΝΔ και θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Για το θέμα της ψήφου των Αποδήμων είπε ότι παρά τα προσχώματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε την αρχή και πως «στο μέλλον ευρύτερες κομματικές συμμαχίες σε μια ακόμη αναθεώρηση θα διευρυνθεί ο αριθμός των αποδήμων συμπατριωτών μας που θα έχουν δικαίωμα και δυνατότητα ψήφου» από τον τόπο διαμονής τους.

Στην Οικονομία το άλλο μεγάλο “αγκάθι” της εμπόλεμης περιόδου, με τις συνεχείς αυξήσεις που τα ταλαιπωρούν τους πολίτες, ο κ. Ρουσόπουλος εκτίμησε ότι “το Καλάθι του Νοικοκυριού και η Κάρτα Αγορών βοηθούν” γεγονός που πιστοποιεί, όπως είπε, και το ότι  «σε μόλις τρεις μέρες που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν υποβληθεί πάνω από 1 εκ. αιτήσεις με ρυθμό 10 αιτήσεις το δευτερόλεπτο».

Αναφερθήκαμε και στα ελληνοτουρκικά όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τα ευχαριστήρια των γειτόνων μας για την ελληνική βοήθεια στους πρόσφατους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν την γείτονα.  Ωστόσο, όπως εκτίμησε ο κ. Ρουσόπουλος, « η τουρκική κυβέρνηση ναι μεν μιλάει σήμερα για «συνεννοήσεις» αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά τις προτάσεις που θέλουν να συζητήσουμε θα διαπιστώσετε ότι η ουσία της πολιτικής της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει καθόλου».

Τέλος, για το θέμα των τουρκικών F-16, ο. κ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι:  «η στάση των ΗΠΑ καθορίζεται πρωτίστως από τα δικά τους συμφέροντα και την στάση που τηρεί η Τουρκία στο θέμα των S-400 και του πολέμου στην Ουκρανία» και ευχαρίστηκε την Ομογένεια για τη συμπαράσταση και βοήθεια που προσφέρει στα εθνικά μες δίκαια.

Αυτούσιο το κείμενο της ενδιαφέρουσας συνέντευξης έχει ως έξης::

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα κύριε Υπουργέ, να ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα η οποία είναι τραγική. Αναφέρομαι στο φονικό δυστύχημα με την σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη και τους δεκάδες νεκρούς. Και θέλω να ρωτήσω: Πόσο πίσω είμαστε ακόμη σε υποδομές και οργάνωση για να θρηνούμε τέτοιες απώλειες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα πρέπει πρώτα να διευκρινιστούν τα αίτια αυτού του τραγικού δυστυχήματος. Είναι απαραίτητο να δοθούν απαντήσεις εάν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος -όπως οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η θλίψη οδηγεί σε οργή και τα ερωτήματα πληθαίνουν. Δυστυχώς τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψει κανείς το μέγεθος της απώλειας και της τραγωδίας. Συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν. Μαζί τους θρηνεί όλη η χώρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ‘Άλλο θέμα επικαιρότητας οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση Πολάκη.  Πιστεύετε πως θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κ Τσίπρας άργησε πολύ να πάρει απόφαση για ένα πρόσωπο το οποίο με την προκλητικότητα και την συμπεριφορά του αλλοίωσε πλήρως αυτό που η αριστερά ονόμαζε πολιτικό πολιτισμό. Η εικόνα του Σύριζα είναι εν πολλοίς σήμερα η εικόνα του συγκεκριμένου στελέχους του και μόνον μια ριζική απόφαση απόλυτης απομάκρυνσής του θα έδινε την δυνατότητα σε βάθος χρόνου να απεμπλακεί το κόμμα αυτό απο τέτοιες συνταυτίσεις. Είναι όμως μόνος ο Βουλευτής Χανίων; Φοβάμαι πως είναι πια αργά διότι έχει κάνει Σχολή. Γι αυτό και εάν διαβάσετε στο διαδίκτυο τις αντιδράσεις θα διαπιστώσετε το ρεύμα που δημιουργήθηκε υπέρ του πως είναι ρεύμα σημαντικό αριθμητικά ανθρώπων που προτιμούν τον λαικισμό απο την σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: O εκλογές βρίσκονται ante portas. Ποια είναι η γενική αίσθηση που έχετε για το αποτέλεσμά τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτα και κύρια, βάσει του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής και όσων δεδομένων έχουμε από τις δημοσκοπήσεις η πρώτη Κυριακή δεν θα δώσει κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι την υποτιμούμε. Αντιθέτως, θα είναι το μέτρο που θα κρίνει και το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών. Γι’ αυτό και επιζητούμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, ώστε να εκφραστεί καθαρά και χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας η επιθυμία των Ελλήνων να συνεχίσουμε στον δρόμο της προκοπής μακριά από λαϊκισμούς και ιδεοληψίες. Είμαι βέβαιος ότι ο Ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά τη ΝΔ και θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε αντίθεση με το γεγονός ότι η Α’ Αθηνών και η Α’ Πειραιά  έχουν μείωση των εδρών –που οφείλεται και στην ενσωμάτωση των αλλαγών που αφορούν της έδρες των αποδήμων-  στην Β’ Αθηνών Νότιος, Δυτικός (και Βόρειος Τομέας όπου εσείς βάζετε υποψηφιότητα) κερδίζουν έδρα. Βλέπετε γενικότερα οι αλλαγές αυτές να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, δεδομένης και της απλής αναλογικής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δεν πιστεύω ότι αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσου δραστικά το αποτέλεσμα. Σημασία έχει το ποσοστό και ο καταμερισμός των εδρών άλλωστε γίνεται επί τη βάσει αυτού του ποσοστού. Πρόθεσή μας βέβαια είναι να κερδίσουμε περισσότερες έδρες και αυτό ισχύει και στην περιφέρειά μου τον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών όπου η ΝΔ κατέγραψε ποσοστό 46% στις εκλογές του 2019.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ό,τι ειδικότερα αφορά τους Απόδημους, ο Νόμος 4648/2019 με τις χρονικές και φορολογικές προϋποθέσεις που θέτει, έχει στερήσει στο 80%  των Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού τη δυνατότητα της ψήφου από τον τόπο διαμονής, με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους να είναι δραματικά περιορισμένη. Νομίζετε πρέπει να αλλάξει ο νόμος; Και εάν ναι, πόσο είναι εύκολο να βρεθούν πάλι 200 + ψήφοι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πολιτική είναι τέχνη του εφικτού και όχι του ευκταίου. Προσπαθήσαμε να δώσουμε την δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να έχουν λόγο στην διακυβέρνηση της χώρας τους, αλλάζοντας το Σύνταγμα. Το πρώτο σημαντικό βήμα ήταν η συνταγματική αναθεώρηση. Η εμπειρία που θα αποκτηθεί πιστεύω θα δημιουργήσει στο μέλλον ευρύτερες κομματικές συμμαχίες ώστε σε μια ακόμη αναθεώρηση να διευρυνθεί ο αριθμός των αποδήμων συμπατριωτών μας που θα έχουν δικαίωμα και δυνατότητα ψήφου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά νομίζεται ο Νόμος 4648/2019 ωφέλησε ή έβλαψε τις σχέσεις Αποδήμων με το Μητροπολιτικό κέντρο; Και ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα κάποιοι χάρηκαν και κάποιοι απογοητεύτηκαν. Έχω μια αδελφή που είναι κάτοικος Καναδά απο το 1979 και δεν θα μπορεί να ψηφίσει. Υπάρχουν πολλοί στην ίδια κατηγορία. Ελπίζω όπως σας είπα να μπορέσουμε σιγά σιγά να διευρύνουμε τις δυνατότητες. Έγινε η αρχή και αυτό είναι σημαντικό αφού μέχρι τώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούσαν. Η άλλη μας επιλογή ήταν να μην αλλάξει τίποτα. Προτιμήσαμε την έστω μικρή αλλαγή από το καθόλου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ελλάδα βγήκε από μία παρατεταμένη κακή συγκυρία: Οικονομική Κρίση, Πανδημία. Πως βλέπετε την πορεία της Οικονομίας σήμερα; Η ακρίβεια στην αγορά σας προβληματίζει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας 12 φορές από διεθνείς οίκους και η κατάταξη της χώρας μας ως οικονομικής πρωταθλήτριας για το 2022 από τον Economist αλλά και η προσεχής απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αποδεικνύουν πως η οικονομία μας είναι στον σωστό δρόμο. Φυσικά και υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Για την επόμενη τετραετία το στοίχημα είναι οι καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, ένα καλύτερο Σύστημα Υγείας και μια καλύτερη Παιδεία.

Όσον αφορά την ακρίβεια, όπως βλέπετε, ο πληθωρισμός υποχωρεί τους τελευταίους μήνες αλλά οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η διατάραξη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και έφερε μέτρα που στοχεύουν στην ανακούφιση των πολιτών και ιδιαιτέρως των πιο ευάλωτων. Το Καλάθι του Νοικοκυριού και η Κάρτα Αγορών είναι τα πιο ενδεικτικά μέτρα. Είναι εντυπωσιακό ότι σε μόλις τρεις μέρες που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν υποβληθεί πάνω από 1 εκ. αιτήσεις με ρυθμό 10 αιτήσεις το δευτερόλεπτο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην ηλεκτρονική μετάλλαξη  του Κράτους έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Κάτι που θα βοηθήσει μελλοντικά, υποθέτω, και στην πάταξη της γραφειοκρατίας. Ωστόσο, προκειμένου να προσελκύσουμε επενδύσεις από την ομογένεια ή να πείσουμε τους μετανάστες της οικονομικής κρίσης να επιστρέψουν πρέπει να γίνουν περισσότερα. Αισιοδοξείτε θα τα καταφέρετε εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι εύλογο ότι μια κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της χρειάζεται χρόνο. Ήδη από την προεκλογική μας εκστρατεία είχαμε αναγάγει την αντιστροφή της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό κεντρική μας πολιτική στρατηγική. Τα τέσσερα αυτά χρόνια δώσαμε δείγματα γραφής εμπεδώνοντας ένα αίσθημα εμπιστοσύνης που έχει απτά αποτελέσματα ιδίως στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους. Και θα συνεχίσουμε στο ίδιο δρόμο. Δεν θα πρέπει να λησμονείτε ότι αυτό το επίτευγμα συντελέστηκε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες λ.χ. την Πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στα ελληνοτουρκικά η διπλωματία των σεισμών καλυτέρευσε το τεταμένο κλίμα. Ήδη ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνει λόγω για «συνεννοήσεις». Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι σχέσεις μας με τους γείτονες; Θεωρείτε πλέον πιθανή μία συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αυτονόητο ότι είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας από τις πρώτες κιόλας στιγμές των φονικών σεισμών. Η ελληνική κυβέρνηση και κοινωνία επέδειξαν ανακλαστικά που συγκίνησαν την τουρκική κοινωνία και επιτελέσαμε το ανθρωπιστικό μας ‘’καθήκον’’. Άλλοι απειλούσαν πως «θα έρθουν μια νύχτα» αλλά εμείς πήγαμε μέρα προσφέροντας απλόχερα την βοήθειά μας.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και ειδικότερα στην περίφημη «διπλωματία των σεισμών» θα δούμε ότι μπορεί όντως να είχε βελτιωθεί το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις δεν άλλαξαν ούτε στο ελάχιστο. Άρα, η τουρκική κυβέρνηση ναι μεν μιλάει σήμερα για «συνεννοήσεις» αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά τις προτάσεις που θέλουν να συζητήσουμε θα διαπιστώσετε ότι η ουσία της πολιτικής της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει καθόλου.

Όσον αφορά την προοπτική συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν θα επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδας ότι εμείς είμαστε πάντα ανοικτοί σε καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι ομογενείς διεθνώς παρακολουθούν τα εθνικά μας θέματα με ζωηρό ενδιαφέρον. Είστε ικανοποιημένος από την δράση του ομογενειακού λόμπι στα εθνικά δίκαια της Ελλάδος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Απολύτως. Η σχέση μας με τους Ομογενείς είναι άριστη και η συνεισφορά τους στα εθνικά μας ζητήματα ήταν, είναι και θα είναι καθοριστική.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών ενώ πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν. Είστε ικανοποιημένος από τη στάση των ΗΠΑ στo θέμα των  F-35, αλλά και των F-16;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο τους και επίσης, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε τον «ηγετικό» ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Εμείς, ως Ελλάδα, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι στο θέμα των F-35, καθώς η χώρα μας θα αποκτήσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα για τις επόμενες δεκαετίες. Πιο σημαντικό ακόμα είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Αναφορικά, με το θέμα των τουρκικών F-16, η στάση των ΗΠΑ καθορίζεται πρωτίστως από τα δικά τους συμφέροντα και την στάση που τηρεί η Τουρκία στο θέμα των S-400 και του πολέμου στην Ουκρανία. Η συμπερίληψη της τροπολογίας του Μενέντεζ που καθορίζει προϋποθέσεις για την πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία μόνο θετικά μπορεί να λογίζεται από την Ελλάδα. Και σε αυτό η συνεισφορά της Ομογένειας ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν σας ευχαριστήσω για την υπομονή και την καλοσύνη σας να ενημερώσετε μέσω της Panhellenic Post την Ομογένεια για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, θέλω να ρωτήσω αυτό με το οποίο εμείς οι παλιότεροι δημοσιογράφοι συνηθίζαμε να κλείνουμε τις συνεντεύξεις: Έχετε  κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στην Ομογένεια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ελπίζω να τους πείσαμε πως στην πολιτική εκτός από τα λόγια κυρίως μετράνε τα έργα. Εκπληρώσαμε στο ακέραιο τις προεκλογικές μας υποσχέσεις και είμαι βέβαιος πως αυτό θα το εκτιμήσουν στις προσεχείς εκλογές.