«Σκληρό ροκ» για τα Τέμπη ετοιμάζει η αντιπολίτευση – Οι σκέψεις Μητσοτάκη για τις εκλογές

Δεν αποκλείεται η εβδομάδα που έρχεται, με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να τρέξει και τις πολιτικές εξελίξεις – Η 9η Απριλίου παραμένει η πιθανότερη ημερομηνία για τις εκλογές

Η πολιτική σύγκρουση για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει αποφευχθεί εξαιτίας του τριήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρύξει η κυβέρνηση. Ο σεβασμός στους νεκρούς και στις οικογένειες των θυμάτων δεν μπορεί να αγνοηθεί. Από τις δηλώσεις, ωστόσο των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των στελεχών τους είναι σαφές πως οι δυνάμεις της μειοψηφίας του κοινοβουλίου «ακονίζουν τα μαχαίρια τους». Και το Μαξίμου αντίστοιχα ετοιμάζεται να απαντήσει. Ήταν ενδεικτική η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που ανέφερε: «η αλήθεια σώζει, κυρίως στις δύσκολες στιγμές και η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αλήθεια αυτή, ελπίζω και κανείς άλλος».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει να αλλάξει τα πλάνα του σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών. Το skai.gr είχε γράψει πως η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε με τις παραιτήσεις του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή και των επικεφαλής της ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ δείχνουν τη βούλησή του αναλάβει γρήγορα την πρωτοβουλία των κινήσεων, ώστε να μη χρειαστεί να υπάρξουν αναβολές των αρχικών πλάνων. Δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο δεν αποκλείεται η εβδομάδα που έρχεται, με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να τρέξει και τις πολιτικές εξελίξεις. Η 9η Απριλίου παραμένει η πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες.

Είναι σίγουρο πλέον πως η αντιπολίτευση στο σύνολό της θα εστιάσει την προεκλογική κριτική της στις παραλείψεις και στις αστοχίες από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Και η πλειοψηφία αναμένεται να απαντήσει με αναφορές σε παλαιότερες τραγωδίες που στοίχισαν πολλά στη χώρα. Το «σκληρό ροκ» που θα ακολουθήσει είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Ήδη από την οικονομία και τις παρακολουθήσεις η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά τεταμένη.  Η ανακωχή δεν θα κρατήσει για πολύ και αυτό φάνηκε από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο μηχανοστάσιο στου Ρέντη. «Μου περιέγραψαν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας, τα αίτια της οποίας, καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να κρύψει. Και τούτη την ώρα του πένθους εγώ μονάχα ένα έχω να πω. Οφείλουμε στους ανθρώπους που χάσαμε άδικα, να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μην μείνει τίποτα και κανένας στο σκοτάδι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ με την γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, να δηλώνει πως «ξεκίνησαν το 2016 οι συμβάσεις για το σύστημα της τηλεδιοίκησης. Δεν υπογράφηκε η επικαιροποιημένη το 2016. Στα τέλη του 2020 μία καινούργια, παράρτημα συμβάσεως, το οποίο τελικώς όχι μόνο δεν υπογράφηκε, αλλά σταμάτησε να λειτουργεί και το παλιό σύστημα της τηλεδιοίκησης». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας βρέθηκε χθες στα Τέμπη και δεσμεύτηκε πως «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο» και πως ο ρόλος του ΚΚΕ θα εστιαστεί στο να αναδειχθούν οι κρατικές, οι κυβερνητικές, οι ατομικές και οι ευθύνες της ιδιωτικής εταιρείας που υπάρχουν.

Πηγή: skai.gr