Λονδίνο: Πωλήθηκε σε δημοπρασία πίνακας του Kandinsky για 37,2 εκατ. λίρες!

Το αριστουργηματικό έργο από το 1910 με τίτλο «Murnau mit Kirche II» πωλήθηκε στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s εκ μέρους των δισέγγονων του ιδιοκτήτη

Ένα αριστούργημα του Wassily Kandinsky, που είχε κλαπεί από τους Ναζί, πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι του ποσού-ρεκόρ των 37,2 εκατ. λιρών. Να σημειωθεί ότι οι Ναζί σκότωσαν τον ιδιοκτήτη του πίνακα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς το 1944.

Το αριστουργηματικό έργο από το 1910 με τίτλο «Murnau mit Kirche II» πωλήθηκε στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s εκ μέρους των δισέγγονων του ιδιοκτήτη, οι οποίοι ήρθαν πρόσφατα σε επαφή με τον πίνακα που ανακαλύφθηκε σε ένα μουσείο στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.

Οι απόγονοι των Johanna Margarethe Stern-Lippmann και Siegbert Stern, ιδρυτών μιας εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας και ένθερμων συλλεκτών έργων τέχνης, δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν μέρος των εσόδων από την πώληση για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν περισσότερα από την τεράστια συλλογή έργων τέχνης της οικογένειας που κατασχέθηκε από τους Ναζί τη δεκαετία του 1930.

Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει το βαυαρικό χωριό Murnau, σε μια «έκρηξη» χρωμάτων, είχε κρεμαστεί στην τραπεζαρία του ζευγαριού στη βίλα τους στο Πότσνταμ του Βερολίνου.

Η πώληση των 37,2 εκατ. λιρών σε έναν άγνωστο μέχρι στιγμής πλειοδότη μέσω τηλεφώνου ήταν ο πρωταγωνιστής της δημοπρασίας του Sotheby’s με 36 εκθέματα μοντέρνων και σύγχρονων έργων αυτή την εβδομάδα. Το προηγούμενο υψηλότερο ποσό που καταβλήθηκε σε δημοπρασία για έναν Καντίνσκι ήταν 33 εκατ. λίρες για το έργο «Painting with White Lines» (1913), που πωλήθηκε το 2017.

Οι αρχικοί ιδιοκτήτες του ήταν φίλοι με μερικούς από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς και στοχαστές της εποχής τους, όπως ο Τόμας Μαν, ο Φραντς Κάφκα και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Η συλλογή του ζεύγους περιλάμβανε πάνω από 100 έργα τέχνης σπουδαίων ζωγράφων.

Όλα άλλαξαν, ωστόσο, μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία. Αν και ο Stern πέθανε από φυσικά αίτια το 1935, η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία και αργότερα δολοφονήθηκε στο Άουσβιτς. Η εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης τους λεηλατήθηκε και διασκορπίστηκε σε όλη την περιοχή. Η τοποθεσία πολλών από τους πίνακες είναι ακόμη άγνωστη.

Ο πίνακας «Murnau mit Kirche II» ανακαλύφθηκε πριν από, σχεδόν, 10 χρόνια στους τοίχους του μουσείου στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, όπου βρισκόταν κρεμασμένος από το 1951. Μετά από μακρά δικαστική διαμάχη αποδόθηκε πέρυσι στους 13 απογόνους της οικογένειας Stern.

«Αν και τίποτα δεν μπορεί να αναιρέσει τα λάθη του παρελθόντος, ούτε τις επιπτώσεις στην οικογένειά μας, η επιστροφή αυτού του πίνακα, που σήμαινε τόσα πολλά για τους προ-παππούδες μας, είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Αποτελεί αναγνώριση και κλείνει -εν μέρει- μια πληγή που παρέμεινε ανοιχτή στο πέρασμα των γενεών», δήλωσε η οικογένεια.

Πηγή: skai.gr