Κορωνοϊός: Άφησε χιλιάδες ασθενείς με καούρες και άλλα χρόνια πεπτικά προβλήματα

Πόσο συχνά είναι τα επίμονα πεπτικά προβλήματα μετά την COVID-19, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός άφησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με ανεξήγητα, χρόνια πεπτικά προβλήματα που επιμένουν ακόμα και έναν χρόνο ή περισσότερο αργότερα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Εξετάζοντας δεδομένα από χιλιάδες ασθενείς ανακάλυψαν ότι πολλοί εξ αυτών ταλαιπωρούνται για καιρό από επίμονες καούρες, δυσπεψία, έλκος, δυσκοιλιότητα και πολλά άλλα πεπτικά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά εκδηλώνονται ακόμα και σε ανθρώπους που νόσησαν ήπια από την COVID. Όσο πιο σοβαρή, όμως, ήταν αρχικά, τόσο πιθανότερα είναι.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Οι ερευνητές συνέκριναν το ιατρικό ιστορικό 154.068 εθελοντών που διαγνώστηκαν με COVID-19 με εκείνο σχεδόν 5,6 εκατομμυρίων συνομηλίκων τους που δεν αρρώστησαν ποτέ. Οι εθελοντές ήταν άνδρες, ηλικίας ως επί το πλείστον άνω των 45 ετών.

Οι 9.605 από τους εθελοντές (ποσοστό 6,2%) ανέφεραν αργότερα επίμονα πεπτικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούσαν μόνο το στομάχι και τα έντερα, αλλά και το ήπαρ ή το πάγκρεας.

Κατά μέσον όρο, οι εθελοντές που είχαν περάσει την COVID-19 είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μακροχρόνια πεπτικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν:

  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρες)
  • Πεπτικό έλκος
  • Οξεία παγκρεατίτιδα
  • Λειτουργική δυσπεψία
  • Οξεία γαστρίτιδα
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Χολαγγειΐτιδα (είναι επιπλοκή της χολολιθίασης)

Ποια είναι τα συχνότερα

Τα πιο συχνά πεπτικά προβλήματα ήταν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρες) και το πεπτικό έλκος. Τα εκδήλωσαν περισσότεροι από 2.600 ασθενείς, αναφέρουν οι New York Times.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός προκαλεί κάποιου είδους απορρύθμιση, η οποία διαταράσσει την παραγωγή των οξέων του στομάχου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις.

Άλλα πεπτικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν πολύ συχνά τους ασθενείς ήταν:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Διάρροια

Τα σοβαρά φλεγμονώδη νοσήματα (π.χ. οξεία παγκρεατίτιδα, χολαγγειΐτιδα ) ανιχνεύθηκαν σε πολύ λιγότερους ασθενείς. Και πάλι όμως ήταν πολύ συχνότερα στους εθελοντές που είχαν περάσει την COVID-19.

Αν και τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη σε άνδρες, ο Dr. Al-Aly είπε ότι ισχύουν και για γυναίκες. Και αυτό διότι έχει παρατηρηθεί ανάλογη τάση σε άλλη μελέτη, με σχεδόν 17.000 γυναίκες οι οποίες είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Οι εθελοντές της μελέτης είχαν νοσήσει κατά τα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας, δηλαδή έως τα μέσα Ιανουαρίου του 2021. Επομένως αρρώστησαν πριν αρχίσει η ευρεία διάθεση των εμβολίων. Τα νεότερα κύματα της πανδημίας μπορεί να προκαλούν διαφορετικά πεπτικά προβλήματα, τόνισαν οι επιστήμονες.

Πως οδηγεί ο κορωνοϊός στα πεπτικά προβλήματα

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα με βεβαιότητα πως θα μπορούσε ο κορωνοϊός να προκαλεί πεπτικά προβλήματα. Ωστόσο προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ότι μπορεί να διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή την ισορροπία των βακτηρίων που εκ φύσεως περιέχει.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαταραχή στην ισορροπία των ωφέλιμων με τα επιβλαβή εντερικά βακτήρια μπορεί να συμβάλλει σε πεπτικά προβλήματα, όπως:

  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr / Φωτογραφία: iStock