Μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων στα Τέμπη ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Αθήνα.- Ίσως ένα από τα πιο κρίσιμα και σίγουρα το πιο φορτισμένο της σχεδόν τετραετούς διακυβέρνησης της ΝΔ, αναμένεται να είναι το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις 11 το πρωί με κύριο και μοναδικό αντικείμενο το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.

Μια συνεδρίαση που αναμένεται να επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες, που είναι:

– η καταγραφή της κατάστασης των σιδηροδρόμων που θα γίνει από την τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμονων,

-οι εξαγγελίες για την αναβάθμιση των υποδομών του σιδηροδρομικού δικτύου και της ασφάλειάς του και

-η διερεύνηση κάθε πτυχής από τη Δικαιοσύνη, στην οποία εμφατικά η κυβέρνηση δηλώνει της αμέριστη εμπιστοσύνη της.

Με βάση αυτούς τους άξονες και με στόχο να καταστήσει σαφές για μια ακόμη στους πολίτες ότι δεν θα μείνει κανένα “γιατί” και “πως” αναπάντητο και θα αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν και όποιον κι αν αγγίζουν, ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Αναμένεται δε, για μία ακόμη φορά να ζητήσει συγγνώμη προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησης αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναφερθεί στη δέσμη μέτρων στήριξης που αφορούν τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες, και εκτείνονται από τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν, μέχρι και άλλες διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα μετεγγραφές φοιτητών στον τόπο κατοικίας τους ή στα πλησιέστερα Πανεπιστήμια.

Για τα μέτρα στήριξης είναι συναρμόδια τρία Υπουργεία, το Οικονομικών, το Εργασίας και το Παιδείας και η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει από του αρμόδιους Υπουργούς τις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα θα αναφερθεί και στα θεσμικά μέτρα και τη σειρά παρεμβάσεων που θα συμβάλλον στην αποκατάσταση του δικτύου σιδηρόδρομων και της ασφάλειας στο δίκτυο της χώρας, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων και του “οδικού χάρτη” που παρουσίασε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου ο νέος Υπουργός αρμόδιος για τις μεταφορές Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κεντρική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου και όλων των εμπλεκόμενων Υπουργών είναι οι αποφάσεις και οι δράσεις που θα δρομολογηθούν να είναι άμεσες, γρήγορες, αποτελεσματικές και “ορατές” από τους πολίτες, των οποίων έχει κλονιστεί το αίσθημα της εμπιστοσύνης και πρέπει να αποκατασταθεί.

Ήδη πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με την αποστολή της ΕΕ για την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων, όπου τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της “απόλυτα διαφανούς διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη , θα αξιοποιήσει πλήρως την εμπειρογνωμοσύνη και την εμπειρία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών”.

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής παρουσίασαν στον πρωθυπουργό τις πρώτες σκέψεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις, για τη βελτίωση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την αναβάθμιση υποδομών, την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.

Πηγή:Skai.gr